≫ 

Bio je jedan od osnivača grupe Depeche Mode i čovek koji je "spajao bend": Ko je bio Endi Flečer?

Osim muzičkog dela, bio je na neki naćin i menadžer grupe

  • 1
Endi Flečer Andy Fletcher Dipeš Mod Depeche Mode Foto: Profimedia/Zuma Press/Alessandro Bosio

Muzička legenda Endi Flečer preminuo je u 60. godini, a iza sebe ostavio je veliki trag. Bio je jedan od osnivača benda Depeche Mode i može se reći jedan od "motora" ove grupe. Muzikom je počeo da se bavi u mladosti.

Krajem sedamdesetih, Flečer i njegov školski drug Vins Klark formirali su bend No Romance in China, u kojem je Flečer svirao bas gitaru.

Endi je 1980. upoznao Martina Gora u pabu "Van Gogh" na Pejkok roudu u Basildonu. Sa Klarkom, trio, sada svi na sintisajzeru, formirali su drugu grupu pod nazivom Composition of Sound.

Klark je bio glavni tekstopisac i takođe je pevao dok pevač Dejv Gan nije regrutovan u bend kasnije te godine, nakon čega su usvojili ime Depeche Mode (na Ganov predlog). Klark (koga je kasnije zamenio Alan Vajlder) je napustio grupu krajem 1981, ubrzo nakon objavljivanja njihovog debi albuma "Speak & Spell".

Flečerova uloga u okviru Depeche Mode često je bila tema spekulacija. U ranim počecima benda svirao je bas, kao i sintisajzer. Kako se bend razvijao posle odlaska Vinsa Klarka 1981, godine Flečerova uloga se promenila kada je svaki od članova benda otišao u oblasti koje su im odgovarale i imao kolektivnu korist od benda.

U ključnoj sceni dokumentarnog filma D.A. Pennebakera iz 1989. godine, Flečer je pojasnio ove uloge: "Martin (Gor) je tekstopisac, Alan (Vajlder) je dobar muzičar, Dejv (Gan) je vokal, a ja se zezam."

S obzirom da bend nije uvek zapošljavao menadžera sa punim radnim vremenom, Flečer se tokom godina bavio mnogim poslovnim, pravnim i drugim nemuziиkim interesima. U novinarskom članku za album "Songs of Faith and Devotion", govorio je o tome da je iskreno zainteresovan za mnoge poslovne aspekte muzičke industrije od kojih se drugi izvođači muzičara stide, i kao takav, preuzeo je mnogo aspekata poslovnog menadžmenta benda. U kasnijim godinama, to je uključivalo i glumu "portparola" benda, s tim što je Flečer često bio taj koji je najavljivao vesti o Depeche Mode-u (kao što su album sa pločama i detalji turneje).

Za njega je važila krilatica da je čovek koji  "spaja bend". Prema intervjuima, Flečer je izgradio kompromis između Gana i Gora koji je rešio njihov ozbiljan spor posle albuma "Exciter" 2001. godine i turneje oko budućih dužnosti pisanja pesama u okviru Depeche Mode-a.

Takođe je radio i kao di-džej, a tokom karijere je imao i manju evropsku turneju.

Fleč je važio i za odličnog šahistu, a navijao je za fudbalski klub Čelsi iz Londona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA