≫ 

Kako je nastala legendarna pesma "Never Gonna Give You Up" Rika Estlija

- Ta pesma ("Never Gonna Give You Up") neće da umre. Bila je neverovatno dobra prema meni i nastavlja da bude dobra prema meni - rekao je Estli

  • 1
Rik Estli Printskrin: Youtube/Rick Astley

Krajem osamdesetih godina, tačnije 1987. godine, svetsku muzičku scenu osvojila je pesma "Never Gonna Give You Up" tada nepoznatnog mladića Rika Estlija. Persepktivni pevač, koji je imao svega 21 godinu, svojim je moćnim baritonom i "zaraznom" numerom uspeo da oduševi planetu.

Pesma "Never Gonna Give You Up" je vrlo brzo postala hit, a Ujedinjenom Kraljevstvu je čak pet nedelja bila prva na singl top listama. Uspeh numere se posle "prelio" na Evropu, a kasnije i na ostatak sveta, pre svega Ameriku.

Kako je zapravo nastala pesma "Never Gonna Give You Up"?

Ovu pesmu je napisao britanski produkcijski tim Stok, Ejtken i Voterman. Inspirisana je ženom sa kojom se Pit Voterman viđao tri godine. Rik Estli je u to vreme boravio kod Votermena, a posle tročasovnog telefonskog razgovora sa pomenutom devojkom, Estli je rekao: "Nikada je se nećeš odreći." Inspirisani tim razgovorom, Ejtken i Voterman su onda "promenili ploču" i muškarca u pesmi opisali kao ranjivog, piše songfacts.com.

Inače, Rik Estli je dve godine radio u studiju Stok, Ejtken i Voterman, gde se usavršavao kao pevač. Takođe, obavljao je i druge poslove. Pevao je za druge pevače, kuvao čaj za ostale zvezde, nosio banane članicama grupe Bananarama..

Rikovi trenuci slave došli su kada je producentski trio Stok, Ejtken i Voterman za Estlija napisao pesmu "Never Gonna Give You Up", koja je postala prvi veliki hit mladog pevača.

Pesma "Never Gonna Give You Up" snimljena je u oktobru 1986. godine, ali je objavljena tek u julu 1987. godine, pošto su producenti čekali "pravi trenutak". To je bila veoma dobra odluka.

- Ta pesma neće umreti. Bila je neverovatno dobra za mene i nastavlja da to bude- rekao je Estli u intervjuu za CBS Mornings.

Rik Estli je posle pesme "Never Gonna Give You Up" objavio i druge hitove kao što su "Together Forever", "Whenever You Need Somebody" itd. Na vrhuncu slave, kada je imao 27 godina, povukao se sa muzičke scene i posvetio porodici.

- Nisam uživao. Imao sam svoj trenutak - rekao je Estli, koji je bio u muzičkoj penziji 15 godina.

Ipak, i dok je bio "penzioner", nastupao je, ali za porodicu i prijatelje.

- Pevao sam na nekoliko porodičnih venčanja i na venčanjima svojih prijatelja. Pesma "Never Gonna Give You Up" se pevala. Nisam bio plaćen, ipak su to venčanja - rekao je Estli kroz smeh.

Kako god, "Never Gonna Give You Up" i Rik Estli nisu otišli u zaborav. Za to je zaslužan i internet fenomen "Rickrolling" (na srpskom "Rikrolovanje"). U pitanju je mim koji je nastao 2007. godine na sajtu 4chan. Tačnije, link koji je trebalo da vodi do trejlera video-igre Grand Theft Auto IV, a u stvari je vodio do pesme "Never Gonna Give You Up".

Ceo ovaj fenomen je osvojio planetu i "vratio" Rika Estlija i pesmu "Never Gonna Give You Up" u centar pažnje.

Pevač je i sam nekoliko puta bio "rikrolovan", a svojevremeno je za LA Times govorio o ovom fenomenu.

- Malo je čudno da gledam video snimke kada sam bio mlad momak na internetu. To me zasmejava – siguran sam da nervira mnoge druge - naveo je Rik Estli.

Pevač se u međuvremenu vratio iz penzije nakon što ga je jedan promoter ubedio da krene na kratku turneju.

Rik Estli je i dalje aktivan kao pevač i otkrio je da se pred nastupe "zagreva" tako što peva hitove Frenka Sinatre.

Pogledajte intervju Rika Estlija za CBS Mornings:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA