≫ 

"Oda radosti" sa preko 200 muzičara na Petrovaradinu: Kruna Betoven maratona

Filharmonijski koncert na otvorenom je kruna Betoven maratona

  • 0
Beogradska filharmonija Foto: Marko Đoković

Tradicionalni koncert na otvorenom Beogradske filharmonije ove godine se održava na Petrovaradinu sa više od 200 učesnika koji će izvoditi čuvenu Devetu simfoniju - krunu „Betoven maratona“ u Novom Sadu 26. juna, kao jedan od najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture, u okviru programskog luka "Tvrđava mira". Nakon što naizmenično sviraju sve Betovenove simfonije u istom danu u Gradskoj koncertnoj dvorani, Beogradska i Dortmundska filharmonija će sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, izvesti poslednju simfoniju i čuvenu “Odu radosti” uz hor Slovačke filharmonije.

Beogradska filharmonija Foto: Marko Đoković

Grandiozni koncert na otvorenom Beogradske filharmonije ove godine se seli u Novi Sad u Evropsku prestonicu kulture odakle se prenosi važna poruka humanosti i optimizma. Solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork uz hor iz Bratislave, pevaće „Odu radosti“ - krunu Devete simfonije i zajedničkim snagama uz dva orkestra slaviti sa „Tvrđave mira“ harmoniju i radost stvaranja muzičara različitih nacija, na besplatnom koncertu pod otvorenim nebom kao poklon za mnogobrojnu publiku.

Beogradska filharmonija Foto: Marko Đoković

Poslednja simfonija je vrhunac celog Betoven maratona koji karakteriše jedan dirigent, dva grada, dva orkestra, devet simfonija, više od 200 izvođača. Održava se najpre u Dortmundu 19. juna, a potom u Novom Sadu 26. juna kao jedinstveni poduhvat u svetu klasične muzike, ne samo u ovoj godini već i kroz celu istoriju muzike. Tako će Novi Sad, Evropska prestonica kulture, biti mesto ekskluzivnog muzičkog poduhvata već od jutarnjih časova u Gradskoj koncertnoj dvorani za koji se ulaznice mogu nabaviti preko prodajne mreže Gigs Tix, dok besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, ima simbolični početak u 20.22.

10 časova - Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija

12.30 časova - Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija

15 časova - Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija

17.30 časova - Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija

20.22 časova – Simfonija br. 9, besplatan koncert na otvorenom, Petrovaradinska tvrđava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA