≫ 

Veliki uspeh prvog Betovenovog maratona u Dortmundu: Desetominutne ovacije za naše muzičare

Betoven maraton biće izveden još jednom, u nedelju, 26. juna u Novom Sadu

  • 0
Trijumf prvog Betoven maratona u Dortmundu Foto: Marko Đoković

U Dortmundu je večeras održan muzički maraton Beogradska i Dortmundska filharmonija sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcomizvele su večeras u Dortmundu Betovenov maraton, koji je ispraćen desetominutnim stajaćim ovacijama.

U udruženom poduhvatu Beogradske i Dortmundske filharmonije u Koncerthausu u Dortmundu nastupio je i hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni, Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka, a čuvena Oda radosti izvedena je sa više od 200 muzičara na sceni.

Betoven maraton, najveći događaj u svetu klasične muzike ove godine, uspostavlja svojevrsni rekord u celokupnoj istoriji muzičkog izvođaštva, uz Gabrijela Felca koji je dirigovao više od sedam sati.

Od jutarnjih do večernjih časova, dva orkestra su naizmenično izvodila sve Betovenove simfonije, a Devetu su izveli zajedno.

Iako su pripreme za ovaj poduhvat bile veoma naporne, muzičari oba orkestra su delili ogromnu radost zajedničkog sviranja krunisanu spektakularnom finalom.

- Jako sam srećan, ideja je uspela, publika je reagovala fantastično, a posebno mi je drago što je Beogradska filharmonija imala ovako uspešan debi u Dortmundu. Čestitke svim kolegama na velikom uspehu. Ovo je najveći projekat u mom životu, pripremio sam se na veliki napor ali mogu da kažem da mi je bilo lakše nego što sam očekivao - rekao je šef-dirigent i ultra maratonac Gabrijel Felc.

Stajaće ovacije su pratile svaki od pet koncerta koji su održani u okviru maratona.

Betovenov maraton je počeo u 10 sati ujutro sa prve dve simfonije u izvođenju Dortmundske filharmonije, a Beogradska filharmonija je nastupila je u 12.30 sa Trećom i Četvrtom.

Potom je nemački orkestar izveo Petu i Šestu od 17.30, a Beograđani od 17.30 Sedmu i Osmu simfoniju, nakon čega je usledio grandiozni finiš uz Devetu simfoniju.

Sedamdeset minuta maestralne muzike držalo je publiku bez daha, a kulminacija je bila Oda radosti koja je publiku podigla na noge.

Betoven maraton biće izveden još jednom, u nedelju, 26. juna, kada će u Novom Sadu Beogradska i Dortmundska filhamonija naizmenično izvesti prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a trijumfalnu Devetu i Odu radosti na besplatnom koncertu na otvorenom na Petrovaradinu kao centralni događaj programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA