Marko Trnavac, Zlatna truba Dragačevskog sabora: Bili smo na brojnim manifestacijama, ali Guča je Guča

U susret 61. Dragačevskom saboru trube, koji se održava od 05. do 07. avgusta, razgovarali smo sa Markom Trnavcem, muzičarem i poljoprivrednikom, koji za naš portal govori o svojim muzičkim počecima, planovima, ali i otkriva po čemu se Guča izdvaja i po čemu je posebna

  • 0
Marko Trnavac Marko Trnavac/ Foto: Privatna arhiva
  • Trubu ste počeli da svirate u sedmom razredu, a svoja prva trubačka iskustva stekli ste u najmlađem trubačkom orkestru na Balkanu Etno Art. Da li ste tada, kada ste počinjali, sanjali da ćete doživeti uspeh i biti jedan o najboljih izvođača na ovom instrumentu?

Počeo sam od svoje petnaeste godine i u to vreme sam bio prvi trubač u mom kraju. Uvek mi se dopadao taj zvuk i bio sam uporan da naučim da sviram. Prvo sam sam svirao, a potom sam osnovao orkestar koji je bio najmlađi orkestar na Balkanu. Još uvek se sećam prvih nastupa, a za desetak godina proputovali smo Evropu, Ameriku, pola sveta smo prošli i stekli smo neverovatna iskustva i što se muzičkog napredovanja tiče, ali i životna iskustva.

Vredno smo radili, svirali na raznim takmičenjima i nastupali širom sveta, a nagrade su se nizale. U Guči smo bili višestruki pobednici u kategorijama omladinskih orkestara, što je od početka donosilo i odgovornost i obavezu da napredujem i da budem što bolji. Naravno, o nagradama na Saboru trubača svaki trubač mašta, ali se do njih stiže radom i kvalitetom, a svaka nagrada je korak bliže onim prestižnim. Verovao sam u sebe i uvek imao dobre kolege u orkestru, pa smo tako i postigli uspeh i ostvarili snove.

Marko Trnavac Foto: KC Guča
  • Zašto baš truba, a ne neki drugi instrument?

U kraju gde sam rođen i gde živim, na obroncima Suvobora i Maljena, ni jedno slavlje se ne može zamisliti bez trubača. Nekada su Trnavci bili čuveni muzičari, ali niko nije svirao trubu. Ja sam počeo i zavoleo i evo uspeo sam da ostvarim svoje snove. I dan danas se nisam pokajao, naprotiv baš mi je drago što sam baš trubu zavoleo.

  • Prošle godine na Dragačevskom saboru trube u Guči, dobili ste priznanje "Zlatna truba". Kakav je osećaj biti proglašen za najboljeg na najvećem festivalu trube na svetu?

Nagrada Zlatna truba je nagrada publike, pa mogu slobodno reći da je to jedna od najdražih nagrada. Kada publika proceni da svirate dobro i od srca i kada vas oni nagrade prvenstveno aplauzima i veseljem, a naravno i takvom nagradom u Guči, onda je to nešto najlepše što trubač može da doživi. Inače, mi smo i na 58. Saboru trubača dobili ''Zlatnu trubu'' i ponovo istu nagradu na jubilarnom saboru prošle godine, kada smo osvojili i nagradu Drugi orkestar 60. Sabora trubača, po oceni stučnog žirija. S obzirom na veliku konkurenciju koja je uvek na finalnom takmičenju i kada od 18 najboljih orkestara Srbije osvojite drugo mesto, onda je to i ponos i veliki podstrek da napredujemo i damo sve od sebe da budemo prvi.

Marko Trnavac Foto: KC Guča
  • Šta je to što Dragačevski sabor izdvaja od svih festivala i drugih mesta na svetu?

Sabor u Guči ima nešto što se ne može lako opisati. Neverovatan je osećaj kada skoro dve stotine muzičara, najboljih među najboljim trubačima stane na binu i zajedno odsvira ''Sa Ovčara i Kablara''. Takmičiti se na velikoj pozornici Dragačevskog sabora trubača je zaista nešto veličanstveno. A Guču jednostavno svi doživaljamo kao svoj dom. U dane Sabora bude u znaku trube i svi se vesele. Stranci se oduševljavaju našom tradicijom i kulturom, naši uživaju uz stare srpske pesme i uz neizbežno kolo. Posebna atmosfera koju ne možete doživeti na drugim festivalima. Bili smo na brojnim manifestacijama, svaka ima neki svoj pečat. Ali, Guča je Guča.

  • Poznato je da se uz trubu, jednako uspešno bavite i poljoprivredom. Šta Vam je na prvom mestu, muzika ili zemlja?

Živim na selu i od malena radim sve što je potrebno na imanju. Tu sam i ostao, oformio porodicu i sada se bavim stočarstvom, ratarstvom i voćarstvom. Obrađujem oko 30 hektara zemlje i ništa mi nije strano. I to je moj život isto kao muzika koju zaista puno volim. Verujem da kada se nešto voli i želi sve može da se uskladi. Da ne trpi ni domaćinstvo, ni porodica, ni svirke. Mislim da sam uspeo da ostanem na svom ognjištu i bavim se onim što volim. Truba me jeste proslavila, ali nikada ne bih napustio selo.

  • Kakvi su Vam planovi za predstojeći period?

Već nam je kalendar svirki popunjen za ovu godinu, ali uz nastupe planiramo i da se malo više posvetimo snimanjima u studiju i pripremi novih aranžmana nekih starih hitova, ali i naših pesama. Pripremamo se i za solističke koncerte po Evropi, a želja nam je da ponovo, posle dvadeset godina, napravimo turneju po Americi.

SKYMUSIC, Opština Lučani, Turistička organizacija "Dragačevo" i Kulturni centar "Guča" u organizaciji su ovogodišnjeg 61. Dragačevskog sabora trubača, na kom će nastupiti tubački orkestri Dejana Jevđića, Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, Bobana i Marka Markovića, kao i Dejan Petrović Big Band. Publici će se predstaviti i Danica Crnogorčević, a najavljen je i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA