Veliki uspeh za Srbiju na najvećem svetskom takmičenju folklorne muzike: Vera Stolić osvojila prvu nagradu

Učesnica iz Srbije se predstavila pesmama sa područja Kosova i Metohije, u autentičnom tradicionalnom kostimu iz Prizrena.

  • 2
Vera Stolić Foto: Privatna arhiva

U periodu od 26-28. jula se u gradu Braila, u Rumuniji, održan je XV Internacionalni festival folklorne muzike, gde je Srbija ove godine imala jednog predstavnika i osvojena je prva nagrada. Studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na katedri za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, Vera Stolić, osvojila je prvu nagradu.

Uz podršku doktora profesora Sanje Ranković, koja rukovodi ansamblom "Tradicija Viva", koji neguje i zalaže se za očuvanje tradicionalne muzike (u okviru katedre za etnomuzikologiju), kojeg je Vera članica, Srbija je ove godine došla do velikog uspeha na najvećem svetskom takmičenju folklorne muzike. Takođe, veliku podršku je pružao i profesor doktor Nice Fracile, sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ove godine je na festivalu bilo 29 učesnika iz Rumunije, Moldavije, i jedna učesnica iz Srbije, dok su prijave stizale iz mnogih podunavskih zemalja, ali je audiciju za uži krug takmičenja prošlo samo njih 29.

Učesnica iz Srbije se predstavila pesmama sa područja Kosova i Metohije, u autentičnom tradicionalnom kostimu iz Prizrena.

Sve učesnike je pratio i izvanredan orkestar Lautarii iz Moldavije, pod dirigentskom palicom maestra Nikolae Botgrosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA