≫ 

Intervju Milana Mladenovića iz '89: "Ne bih želeo da idem u Vinkovce i da moram da pokažem pasoš"

- Moja je majka iz Makarske, a otac iz Kruševca. Šta ja da radim u takvoj situaciji!? Ni tamo, ni ovamo - rekao je tada Milan

  • 15
EKV, Ekaterina Velika Milan Mladenović / Printskrin: YouTube/MeahevServi

Milan Mladenović, frontment grupe EKV, rodio se na današnji dan, 21. septembra, a tim povodom podsetićemo se jednog njegovog intervjua iz 1989. godine koji je dao za "Studio", a koji je preneo Yugopapir.

Poznati muzičar je govorio o koncertu koji je njegov bend imao 17. aprila 1989. godine u Zagrebu. Milan je naveo da je svirka bila odlična, a novinar ga je pitao otkud svim članovima grupe EKV toliko energije.

- Pa, ne znam, večeras smo dugo svirali, ali naša se svirka ne meri istim merilom kao nečija druga. Mi smo rokenrol bend, jedan od retkih u Jugoslaviji, nismo pop-grupa! Svaka pesma koju smo odsvirali traži maksimum snage, energije i doživljaja. Teško je ostati naštiman i neoznojen, tako da tu zaista ima i krvi i znoja i suza. Koliko je to tehnički ispravno, nas ne zanima, ali mi damo ono što treba da damo - rekao je tada Milan.

Mladenović je naveo da publika zna o čemu grupa EKV peva.

- Mislim da većina zna o čemu pevamo. Ja vidim face s pozornice. Mislim da im to znači nešto, da su to kod kuće preslušali, da ih je pogodilo na neku foru, da su ih pogodile tri reči koje im nešto znače. Pa, to je princip na kojem cela rok muzika funkcioniše: tri reči i pet taktova koji nešto znače u nekom životu, koje su zajedničke za neke ljude i oni se u njima prepoznaju - naveo je Milan.

Na pitanje da li muziku shvata kao posao ili kao medij za izražavanje, Mladenović je rekao sledeće:

Kao determinaciju, nešto što je predodređeno - rekao je Milan.

Mladenović je tada naveo da ne EKV ne razmišlja o većoj komercijalizaciji.

- Ne, mi radimo ono što radimo. Ne interesuje nas ništa drugo. To je isto kao da te zove, recimo, Bregović da mu pevaš, a ti ne voliš Bijelo dugme. On obećava kule i gradove, ali ti Dugme ne voliš i gotovo! Tako ne bismo ni mi mogli snimiti ploču sastavljenu od nekih bljuzgavih pesmica - rekao je tada Milan.

On je naveo da publika najviše reaguje na pesmu "Zemlja":

- To je pesma koja pogađa ravno u glavu, pogotovo sada, kad nam svima zemlja izmiče ispod nogu, kad smo svi u gadnoj situaciji. Nikad mi se nije sviđalo šta se događa, a naročito mi se ne sviđa to što se sada događa.

- Ne bih želeo da, na primer, idemo svirati u Vinkovce i da na ulazu moramo pokazivati pasoše. Moja je majka iz Makarske, a otac iz Kruševca. Šta ja da radim u takvoj situaciji!? Ni tamo, ni ovamo!

- Žao mi je što se raspadaju neki dečački snovi. Nas su sve do petnaeste godine učili nešto što nije istina. I tebe su sigurno! Znaš već, najčišće more, najrazvedenija obala, najbolji sistem i to.

- Mislim da je kod nas sada pravo vreme za pank. Sada treba svirati pank i pevati No future, ali to se, naravno, neće dogoditi, jer ima previše prepreka i previše problema i previše pogrešnih ljudi na pogrešnim mestima, previše gluposti... Daj, pitaj me nešto drugo, nemojmo o tome - rekao je svojevremeno Milan.

Inače, večeras je dodela nagrada "Milan Mladenović", a prenos uživo, koja realizuje Zadužbina Milana Mladenovića, možete pratiti uživo na linku ispod:

(Telegraf.rs/Yugopapir/Napisao: Boro Šantić, snimio: Željko Jelenski (Studio, IV 1989.))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jackirska

    21. septembar 2022 | 14:37

    Bio je genije za muziku!!

  • Dr.

    21. septembar 2022 | 16:55

    Milan, jedan, jedini, neponovljivi!!!

  • Nije zaboravljen

    21. septembar 2022 | 19:18

    Ovakvog muzičkog genija spominjati samo u kontekstu poroka može - najblaže rečeno - isključivo stvorenje upitne inteligencije, znanja, ali i morala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA