≫ 

Beogradska filharmonija ostvaruje želju Ivana Tasovca: U njegovu čast priređuje poseban događaj

Niko kao Ivan Tasovac nije sanjao toliko veliko i smelo, inspirisan idejama koje pomeraju granice

  • 0
Ivan Tasovac

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Obeležavajući godinu dana od gubitka voljenog direktora, Beogradska filharmonija nastavlja viziju Ivana Tasovca i priređuje poseban događaj u njegovu čast, 28. septembra (Sala BGF, od 19.30). Specijalnom promocijom klavira poslednje generacije Stenvej Spirio r, Filharmonija ostvaruje Tasovčevu želju da ova institucija bude prva u regionu koja je vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice.

Niko kao Ivan Tasovac nije sanjao toliko veliko i smelo, inspirisan idejama koje pomeraju granice. Tako je zahvaljujući njemu, budućnost stigla u Beogradsku filharmoniju, kroz instrument koji predstavlja revolucionarni spoj umetnosti i najsavremenije tehnologije, a koji instituciju još jače etablira na poziciji lidera u inovacijama. Brend STEINWAY & SONS, nenadmašan je po svojoj izuzetnosti, ali uz najnoviji model klavira SPIRIO r, uspostavlja kompleksan sistem neslućenih kreativnih mogućnosti – uživo prenos izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu. Na ovom klaviru, mogu se takođe slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u istančanoj tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki.

Iako ga, nažalost, Ivan Tasovac nije dočekao, SPIRIO r je simbol svega što je on bio – jedinstven, inovativan, avangardan. Iz ljubavi i večne zahvalnosti, kroz ovaj instrument budućnosti, Filharmonija slavi sve što joj je Ivan ostavio u zalog. Zato klavir čiji je Beogradska filharmonija vlasnik, ima ugraviran potpis Ivana Tasovca, koji je fabrika Stenvej specijalno ovim povodom izradila. Prvi tonovi koji će se na promociji čuti će, na do sada neviđeni način, biti posvećeni Tasovcu i tako će se prezentovati impresivne mogućnosti ovog klavira.

U programu koji sledi, prvi resital na novom instrumentu održaće specijalni gost, zvezda svetskih koncertnih podijuma, Kiril Gerštajn, jedan od najcenjenijih pijanista današnjice koji će, ekskluzivno ovim povodom, u Beogradu nastupiti prvi put. Nasleđe vrhunskog pijaniste, predstavlja kombinaciju tradicionalnog ruskog, američkog i srednjoevropskog muziciranja, i nezasite radoznalosti. Gerštajnovo sviranje se odlikuje žestokom tehnikom i proniclјivom inteligencijom, upareno sa energičnim, maštovitim muzičkim prisustvom, što ga čini najbolјim u svojoj profesiji i idealnim izborom za prvi resital na klaviru koji nosi potpis Ivana Tasovca.

Svečano otvaranje filharmonijske sezone Tasovcu u čast

Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 22/23, koncertom koji posvećuje nekadašnjem direktoru, Ivanu Tasovcu, u petak 30. septembra na Kolarcu (20č). Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i sprska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom i pod dirigentskom palicom Pola Danijela.

Celokupna filharmonijska sezona, od septembra 2022. do juna 2023.godine, nosi slogan “Na dobrom putu” i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom. Pod sloganom BGF voli Tasu, Filharmonija ovim koncertom odaje počast voljenom Tasovacu koji je preminuo pre godinu dana.

Muzički omaž Beogradu, svečano otvara najnovija porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru, koji je poznat kao jednan od najautentičnijih i najsvestranijih muzičara svoje genercije. Kompozicija “Oda Beogradu – Beograd na odi”, biće prilika i za publiku da u njoj učestvuje uz specijalni poziv kompozitora:

“Oda Beogradu, pored toga što predstavlјa svojevrsno lјubavno pismo mom rodnom gradu, predstavlјa i suprotstavlјanje svega onoga što Beograd danas čini onakvim kakav jeste. Beograđani su danas specifični, često podelјeni vezano za razne stvari po raznim pitanjima, ali jedna (možda i jedina) stvar koja im je zajednička i koja ih može ujediniti, jeste lјubav prema Beogradu. Na kraju kompozicije, svi zajedno, sa svim svojim razlikama, ponosni i gordi, pevaju za svoj grad. To je bila moja ideja, nadam se da ćemo je zajedno pretvoriti u stvarnost. Zato pevajte sa nama! Pevajte za naš Beograd!“, poručuje Aleksandar Sedlar.

Zatim sledi srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar “Frula i flamingosi” Isidore Žebeljan, najprominentnije i najizvođenije srpske kompozitorke na svetskoj muzičkoj sceni. Nјeno stvaralaštvo se smatra za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka. Prema rečima autorke, ova kompozicija “muzičkom naracijom ispreda priču o čarobnoj fruli koja peva o istini, ali njenu pesmu nema ko da čuje, jer na svetu više nema nikoga ko veruje u istinu.“ Frulu i flamingose će uz orkestar izvesti klarinetista Žoan Enrik Ljuna, nekadašnji pobednik takmičenja Muzičke omladine u Beogradu.

Drugi deo programa zauzima Simfonija br. 5, Čajkovskog – simfonijsko delo koje se najčešće nalazilo na programima Beogradske filharmonije kroz njenu stogodišnju istoriju. Ovom prilikom prvi put pod palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije, koji je u svojoj karijeri nastupao kao gostujući ili stalni dirigent sa velikim orkestrima i operama širom sveta, poput Engleske nacionalne opere, Kraljevske opere u londonskom Kovent Gardenu, kao i u Metropoliten operi u Njujorku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA