Kosheen nastupa u Novom Sadu za doček Nove godine

Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček na kojem će između ostalih nastupiti Kosheen i Stereo MCs , najavili su danas organizatori

  • 1
Belgrade Beer Fest, drugi dan Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Novi Sad je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju, a zahvaljujući nagradi "Melina Merkuri" koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček na kojem će između ostalih nastupiti Kosheen i Stereo MCs , najavili su danas organizatori.

Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan za najbolji evropski festival za 2022. godinu, biće organizovan po šesti put u Novom Sadu.

"Sumirajući rezultate tog najvećeg evropskog projekta u kulturi možemo samo sa ponosom da zaključimo da su efekti preduzetih aktivnosti trajni. Uspeli smo da rešimo jako bitna dugogodišnja pitanja. Novi Sad je dobio novu zgradu Muzičke i Baletske škole i prvu pravu koncertnu dvoranu, novo lice Podgrađa Petrovardinske tvrđave, Distrikt i kulturne stanice koje su aktivnim radom postigle cilj decentralizacije kulture.

U naš rad uključili smo aktere iz različitih sfera društvene zajednice i zajedno sa njima kreirali kulturnu politiku, ali i programe koji su prepoznati i ocenjeni kao najbolji na evropskom nivou. Dočekom koji danas najavljujemo ulazimo u završnicu projekta Evropska prestonica kulture. To ne znači da će kulture u našem gradu biti manje, mi ćemo nastaviti da je razvijamo" rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković ističe da je doček uspešno otvorio titularnu godinu i da tako treba i da se zaokruži.

"Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli na otvaranju Evropske prestonice kulture posvetili smo predstave za pamćenje. Ovoga puta, velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri nezaboravne novomedijske izložbe, do sada neviđene na ovim prostorima. Uz to, Doček nastavlja da neguje novosadsku dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma... U dva dana - dve umetnosti. Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost domaći i umetnici iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i 13. januara širom grada, na brojnim lokacijama", dodao je.

I dok 31. decembra stiže čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade - sastav Stereo MCs, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi, 13. januar obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu Konstrakta, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička rnb princeza Nneka, legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alternativne scene Sana Garić.

Belgrade Beer Fest, drugi dan Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Dok će blistavi umovi Mileve i Milutina zasijati kroz vizuelno delo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M, Teslina svetlosna galerija oživeće Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih "Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti", Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije "Galerija 12", čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, 13. Januara, zajedno sa izvođačima, na tome će raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, umetnik Dejan Stojkov, dve profesorke sa fakulteta Tehničkih nauka Mia David i Tanja Milovanović ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

Godinu Evropske prestonice kulture obeležilo je više od 4000 događaja, 6000 umetnika iz više od 35 svetskih i evropskih zemalja, ali i oko 500 partnera, iz različitih oblasti, čija je podrška ključni činilac u održivosti legatskih projekata kakav je Doček.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemoj tako ti marihuane. Bez od tih primitivaca.

    6. decembar 2022 | 18:52

    To sve lazni srbi. To sve preko drine doslo, to deponija balkana. Pevaj po juzne amerike, makar imas 40000 dolara zaradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA