Kako je Rahmanjinovo remek-delo postalo deo jedne od najemotivnijih pesama 20. veka

Ovo je priča o pesmi "All By Myself" Erika Karmena

  • 1

Da klasično remek-delo može da preraste u modernu pesmu dokazao je pre skoro 50 godina američki kantautor Erik Karmen. Sada već davne 1975. godine, on je stvorio tužnu, emotivnu ali fantastičnu numeru "All By Myself".

U svoju pesmu Karmen je inkorporirao deo 2. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova (koji je napisan 1901. godine). I ispostavilo se kao pun pogodak.

"Pesma je počela solom. Počinjala je sa 4 takta odjednom. Na kraju, tokom perioda od 2 meseca, ceo taj interludijum je napisan. Onda je moja potraga bila da ovo (deo 2. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova) stavim u sredinu prave pesme. Onda je trebalo da smislim kakvu pesmu i kako da to uradim. Slušao sam Rahmanjinov 2. klavirski koncert (napisan 1901.) i čuo sam melodiju koju sam upotrebio za refren.

Vratio sam se i slušao pesmu koju sam napisao 1973. pod nazivom "Let's Pretend" za (grupu) Raspberries. Samo sam uzeo te note odatle. Pomislio sam: ""Let's Pretend" je lepa melodija." Pesma nije otišla toliko daleko (na top listama) koliko sam mislio da je trebalo. Vratiću se i ukrasti od sebe za ovo.", rekao je u jednom intervjuu Erik Karmen, prenosi songfacts.com.

Potom se osvrnuo na kantautorski rad, pri čemu je pomenuo i Sergeja Rahmanjinova.

"Nema ni približno toliko goriva u tome da budeš srećan koliko u tome da si jadan. Biti očajan je sjajan katalizator za pisanje pesama, za mene. Njegova muzika u tim periodima odražava sreću. S druge strane, ne mogu da zamislim da je Rahmanjinov bio srećan kada je pisao drugu simfoniju i drugi klavirski koncert. melodije proizilaze iz želje za zadovoljstvom.", naveo je Karmen.

Kada je napisao "All By Myself", Karmen je mislio da je Rahmanjinova muzika u javnom vlasništvu, što znači da može da je koristi besplatno. Nakon što je ova pesma izašla, saznao je da nije i pristao na nagodbu sa imanjem Rahmanjinova.

Postignut je dogovor da imanje dobije 12 odsto tantijema od pesama"All By Myself" kao i od numere "Never Gonna Fall in Love Again" (koju je isto napisao Erik Karmen), koji je zasnovan na trećem stavu iz Rahmanjinovove simfonije broj 2.

Karmen je naveo da je pesma "All By Myself" puna emocija.

"Kada bi ušao u prodavnicu ploča i video "All By Myself", znao bi o čemu se radi u pesmi, a to je emocija koju je svako osetio u nekom trenutku svog života. Stoga je to pesma koja ti odmah pada u srce. Tekst je jednostavan koliko god može da bude.", naveo Karmen.

Erik Karmen - "All By Myself":

"All By Myself" se našla na prvom mestu top lista u Americi i Kanadi, a doživela i brojne obrade. Možda i najpoznatija je ona Selin Dion iz 1996. godine. Njena verzija je dostigla 4. mesto u SAD i 6. mesto u Velikoj Britaniji.

Selin Dion - "All By Myself":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    18. decembar 2022 | 20:47

    Англосексонци и музика - добар виц. Осим каубојштине (прерађене од ирске свирке) и дреке зване брит-поп све су крали, и украли, а црначке музике још и присвојили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA