10 činjenica o čuvenom Springstinovom albumu "Born in the USA": Legendarna pesma umalo nije snimljena

U pitanju je album koji se i dan danas sluša

  • 0
Born in the U.S.A album Foto: Michelangelo Oprandi / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda i najpopularniji album Brusa Springstina je "Born in the USA", gde su se našli mnogi hitovi, kao što su "Born in the USA", "Dancing In The Dark" i drugi. Podsetimo se nekih činjenica vezano za ovo ostvarenje koje je nastalo tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Čuvena naslovna numera "Born in the USA" je prvi put snimljena akustično

Snimljena je u isto vreme kada i ostatak materijala na albumu "Nebraska" iz 1982. Ova neobična verzija se uglavnom nije čula sve do 1998. godine, kada se pojavila na "Tracks" – kompletu Brusovih snimaka i retkosti.

Mnogi su mislili da je pesma patriotska himna kada je objavljena...

Iako je "Born in the USA" napisana iz perspektive vijetnamskog veterana koji se bori da se reintegriše u društvo, mnogi su pesmu smatrali proameričkom himnom, uključujući Ronalda Regana i Voltera Mondejla, koji su se borili tokom predsedničke kampanje 1984. godine.

…i ponovo 20 godina kasnije

Iako je Springstin oklevao da pokaže bilo kakvu političku pripadnost u vreme objavljivanja albuma, pesma sa"Born in the USA" postala je politički značajna 20 godina kasnije. Pesma "No Surrender" je postala predizborna pesma Džona Kerija u njegovoj neuspešnoj predsedničkoj kandidaturi 2004. godine, a Brus je to čak izveo na jednom mitingu u Ohaju.

Pesma "Cover Me" je prvobitno napisaan za disko divu Donu Samer

Međutim, Springstinov menadžer Džon Landau savetovao mu je da pesmu zadrži za sebe. Bio je to dobar savet, jer je pesma objavljena kao singl i bila na 7. mestu Bilbord liste.

Eni Libovic je snimila čuveni omot albuma

Neki fanovi su čak mislili da Springstin zapravo vrši malu nudžu na zastavi, ali on je to demantovao u intervjuu za Rolling Stone 1984. godine.

Pesma "Dancing In The Dark" skoro da nije napisana

Dok se snimanje "Born in the USA" završavalo, Landau je insistirao da albumu još uvek nedostaje siguran hit singl. Posle svađe, Brus mu je navodno odbrusio: "Ako želiš još jednu, napiši je." Springstinova frustracija je navela Landaua da smisli pesmu "Dancing In The Dark". Dosegla je 2. mesto na Bilbord listi i jedan je od najvećih Springstinov hitova.

Brajan De Palma režirao je spot za pesmu "Dancing in the Dark"

Većina ljudi zna da spot prikazuje mladu Kortni Koks koja igra uz čuvenu pesmu, ali manje poznato je da je video režirao Brajan De Palma – samo godinu dana nakon objavljivanja njegovog remek dela "Scarface".

Spot za pesmu "Glory Days“ snimljen je u Hobokenu

U spotu su bili stvarni barmeni koji su u to vreme radili u "Maksvelsu".

Za album je snimljeno više od 70 pesama

Jedna od pesama je nosila naziv "Pink Cadillac". Nije dospela u finalni rez, umesto toga je prebačena na B stranu za singl "Dancing in the Dark". Četiri godine kasnije, numeru je obradila Natali Kol, koja ju je pretvorila u Top 10 hit.

Brus Springstin je koristio sliku svog starog doma za omot pesme "My Hometown"

Art za singl, objavljen 1985. godine, predstavlja Brusa kako stoji ispred dvorišta svog starog doma u Ulici 39 ½ Institute St., Freehold, u Nju Džersiju. Kuća i dalje postoji i privlači tvrdokorne obožavatelja Brusa Springstina.

(Telegraf.rs/izvor: nypost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA