≫ 

Frontmen Ramštajna mrzi buku i naciste, piše poeziju, mogao je na Olimpijadu: Til Lindeman slavi 60. rođendan

Pevač grupe Rammstein napunio je 60 godina, a njegov život krase brojne zanimljivosti

  • 8
Rammstein Ramštajn Till Lindemann Foto: Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia

Til Lindeman, pevač grupe Rammstein, napunio je 4. januara 60 godina. Upečatljiva je pojava na svetskoj muzičkoj sceni, a njegov život, koji je priča za sebe, krase brojne zanimljivosti.

Povodom rođendana Tila Lindemana, evo i nekih činjenica o njemu.

Rodio se u Lajpcigu 4. januara 1963. godine, otac Verner je bio pisac, a majka Brigita je radila kao novinarka na Norddeutscher Rundfunku (Severnonemačkom radiju) u Šverinu, gde je bila šefica odseka za kulturu.

Kao mladić Til je pohađao sportsku školu, a vremenom je počeo da se profesionalno bavi plivanjem. Lindeman je 1978. godine učestvovao na Evropskom prvenstvu u plivanju za juniore u Firenci, završio je 11. na 1.500 metara slobodno i 7. na 400 metara slobodno, plivajući sa vremenom 4'17"58.

Ušao je u uži izbor za Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine, a otpao je jer je navodno bez dozvole napustio hotel u Firenci. Zbog povrede je napustio sport i posvetio se drugim poslovima.

"Nikada nisam voleo sportsku školu, bila je veoma intenzivna. Ali kao dete se ne protiviš.", rekao je svojevremeno Lindeman

Til je potom imao razne poslove. Radio je kao stolarski šegrt, galerijski tehničar, sekač treseta i tkač korpi. Navodno, njegov prvi posao je bio rad u fabrici za sečenje uglja, a prema jednoj priči su ga navodno otpustili nakon samo 3 dana, jer nije bio zadovoljan radnim mestom.

Izbegao je služenje vojske zbog čega je, kako se priča, imao dosta problema.

Rammstein Ramštajn Till Lindemann Foto: Gonzales Photo/Thomas Rungstrom / Avalon / Profimedia

Što se tiče muzičke karijere, Lindeman je debitovao ne kao pevač, već kao bubnjar First Arsch 1986. godine. Osam godina kasnije formira Rammstein zajednog sa nekeadašnjim članovima grupe Feeling B Kristijanom Lorencom Flejkom, Paulom Landersom i Krištofom Šnajderom, kao i sa muzičarima Rihardom Kruspeom i Oliverom Ridlom.

Lindeman je imao na početku problema kada je koristio pirotehnička sredstva. On je opekao uši, kosu i ruke.

"Til se stalno opeče, ali voli bol", rekao je Lindemanov kolega iz benda Rammstein Krištof Šnajder.

Ipak, desio se ozbiljniji incident. U septembru 1996. godine tokom nastupa, deo benda se opekao zbog pirotehnike. Lindeman je rešio da upiše kurs pirotehnike, dobio sertifikat, tako da bend je mogao da nastupa sa pirotehnikom bezbednije nego ranije.

Til iza sebe ima i tri knjige poezije. Ona najpoznatija, koja je objavljena 2002. godine, nosi naziv "Messer" ("Nož"). Usledila je knjiga iz 2013. "In stillen Nächten" ("U tihim noćima"), a 2020. "100 Gedichte" ("1oo pesama").

U intervjuu iz 2011. godine, Lindeman je rekao da i dalje ima jake veze sa tradicijom Istočne Nemačke i da smatra da je "detradicionalizacija" uznemirujuća. Suprotno svom muzičkom stilu, on je izjavio da "mrzi buku" i da često provodi vreme u malom selu negde u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, čije ime nije otkrio.

Rammstein Foto: Profimedia/Nikolaj Bransholm / Avalon Editorial

Da voli da provodi vreme tamo, naveo je u svojoj izjavu o kovidu 19.

"Za društvo je to apsolutna katastrofa. Za mene lično, to je bilo nešto najbolje što je moglo da se desi. Prvi put posle 20 godina proveo sam celo proleće na selu u Meklenburgu. Prvo su došle trešnje, pa jabuke. Doživeo sam to od golog drveta do punog cveta.", rekao je jednom prilikom Til, koji je voli prirodu

Lindeman je 2014. godine predstavio dve skulpture i svoje originalne tekstove pesama u svojoj knjizi "In stillen Nachten" ("U tihim noćima") u Drezdenskoj galeriji. Takođe je napisao neke tekstove 2014. godine za nemačkog pevača šlagera Rolanda Kajzera za njegov album "Soul Tracks".

O nacizmu nikada nije imao dobro mišljenje.

"Mi smo sa Istoka (Istočna Nemačka, DDR) i odrasli smo kao socijalisti. Nekada smo bili pankeri ili goti - mrzimo naciste! A onda odjednom dobijemo tako nategnutu optužbu (da je grupa Rammstein nacistička, prim.aut). I danas radimo isto, i nikome u Americi ili Meksiku ne bi palo na pamet da nam pripisuje takve stvari (da su članovi grupe Rammstein nacisti, prim.aut). To se dešava samo ovde u Nemačkoj. Naš odgovor na ova neprijateljstva je bila pesma "Links 2 3 4", čime smo razjasnili gde smo politički", naveo je Til jednom prilikom.

Inače, pesma "Links 2 3 4" je napisana  kao odgovor na optužbe o fašizmu/nacizmu upućene bendu. Refren kaže da "žele moje srce na desnoj strani, ali kada pogledam dole, ono kuca levo", implicirajući da su članovi grupe Rammstein na levoj strani političkog spektra.

Refren "Links 2 3 4" ("Levo, dva tri četiri") je aluzija na revolucionarnu pesmu "Einheitsfrontlied", koju je Bertolt Breht napisao za Komunističku partiju Nemačke tridesetih godina prošlog veka i koju je ponovo popularizovao Hanes Vader tokom postojana Istočne Nemačke.

Til se tokom svog života oprobao u glumi, i to u ostvarenjima "Amundsen der Pinguin" i "Vinzent".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MaraNS

    4. januar 2023 | 19:58

    Bez obzira na njegov izgled čovek je nevidjeni car. Topla osoba.

  • Ana

    5. januar 2023 | 03:46

    Napokon normalan tekst, jer ima i nas kojima se gade narodnjaci i sve u vezi sa njima, a cemu srpski mediji ne prestaju da poklanjaju paznju! Hvala!

  • Перагеније

    4. januar 2023 | 19:16

    Потомци правог немачког племства - Пруси. Њима англосексонци не могу да управљају.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA