Vreme čitanja: oko 1 min.

Sećanje na Boba Marlija: Legendarnom protesnom pesmom je održao malu lekciju istorije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prisetimo se pesme "Buffalo Soldier", koja je zvanično objavljena pre 40 godina

  • 0
Bob Marley, Bob Marli Foto: Tanjug/AP

Bob Marli, koji se rodio 6. februara, je sa svojim sastavom The Wailer iznedrio brojne legendarne pesme. Jedna od njih je i "Buffalo Soldier", koja je zvanično objavljena pre 40 godina.

Poreklo termina "Buffalo Soldier" ("Bafalo vojnik") datira iz davnima, a naziv je dat crnim trupama od strane Indijanaca. Ime su prihvatile trupe, koje su bile dobro upoznate sa "žestokom hrabrošću bizona i borbenim duhom". Dužnosti vojnika Bafala bile su rešavanje železničkih sporova, izgradnja telegrafskih linija, popravka i izgradnja kovačnica, i na drugi način pomaganje doseljenicima da kolonizuju zemljište preuzeto od domorodaca Amerike (Indijanaca). Oni su takođe imali zadatak da zaštite naseljenike kolonija od Indijanaca.

Kako se navodi, Bafalo vojnici su bili segregirani puk boraca crne konjice tokom američke kampanje za "oslobađanje" Zapada od Indijanaca kako bi "civilizovani" belci mogli da dobiju zemlju koju koriste Indijanci. Ironično, mnogi vojnici su bili robovi odvedeni iz Afrike.

Bob Marli drži malu lekciju iz istorije kao protestnu pesmu o ulozi crnca u izgradnji zemlje koja nastavlja da ga ugnjetava, piše songfacts.com.

Objavljena dve godine posle Marlijeve smrti, ova pesma je bila jedna od poslednjih koju je snimio. Izdat kao singl i uvršten je na "Confrontation" (1983), koji je bio prvi album Boba Marlija objavljen posle njegove smrti, a takođe i na hit kolekciji "Legend" (1984), koja je postala najprodavaniji rege album svih vremena.

Marli je ovu pesmu napisao sa kolegom sa Jamajke, Noelom Vilijamsom, koji je imao umetničko ime King Sporti. Vilijams je bio inventivni tvorac plesne muzike, mešajući rege i disko na svojoj numeri "Music Maker" iz 1975.

Bob Marli i The Wailers -  "Buffalo Soldier":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA