≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Poznate pesme koje su nekada bile zabranjene: Da li je vaša omiljena na listi?

Vreme čitanja: oko 12 min.

U pitanju su pesme poznatih muzičara i bendova

  • 4
John Lennon, Džon Lenon Foto: Tanjug/AP/Ron Frehm

Neke pesme, koje su bile emitovane nebrojano puta na radiju i televiziji, bile su zabranjene. Razlozi su različiti, a sajt Bleacher Breaker napravio je ogromnu listu.

Da li se vaša omiljena pesma na listi?

"Imagine" Džon Lenon

Džon Lenon je tokom svog života napisao brojne pesme, a jedna od najpoznatijih je svakako "Imagine". Našla se na udaru posle napada na Njujork 11. septembra i tokom Zalivskog rata 1991. godine. Ironično, ovo je pesma o miru, ali stih "zamislite da nema raja" naoružane verske grupe.

"Like A Prayer" - Madona

Američko udruženje porodica i Vatikan osudili su muzički spot za pesmu "Like A Prayer" zbog bogohuljenja.

Postojao je toliki pritisak da je Pepsi na kraju otkazao reklamnu kampanju koja je predstavljala pesmu 1989. Papa je čak zamolio ljude da bojkotuju njene koncerte 1990. ubrzo nakon objavljivanja pesme. Madona je zabranjena u Egiptu i ima mnogo ograničenja u Rusiji.

"The Real Slim Shady" - Eminem

Federalna komisija komunikacije (FCC) kaznio radio stanicu Kolorado Springs 2001. zbog puštanja čiste verzije pesme. Iako u čistoj verziji nema eksplicitnog jezika, FCC je imao problema sa nekim referencama i temama.

Komisija je ranije 2001. godine postavila smernice u kojima se navodi da bi sami kontekst i insinuacije mogli da dovedu stanicu u nevolje zbog kršenja njenih standarda pristojnosti.

"Juicy" - The Notorious B.I.G

Stih pesme  „Vreme je da se plati, raznese se kao Svetski trgovinski“ uklonjena je iz pesme nakon napada 11. septembra 2001. Pesma se prvobitno odnosila na napad na Svetski trgovinski centar 1993. godine, a fraza "razneti" je korišćena kao sleng za brzo sticanje slave.

"Love Game" - Lejdi Gaga

Pesma "Love Game" je cenzurisana zbog veoma sugestivnih tema. Konkretno, zabrana je ciljala na neki kontekst u vezi sa "disko štapom".

Ona je takođe zabranjena u Libanu zbog njene pesme "Judah" koja je bila uvredljiva za hrišćane.

"Physical" - Olivija Njutn Džon

Pesma "Phisycal" postala je neverovatno popularna u Americi i Velikoj Britaniji, ali to nije značilo da neke radio stanice nisu videle problem sa tekstom pesme. Stih "nema više o čemu da se priča osim ako nije horizontalno“ bila je jedna od cenzurisanih fraza.

Muzički video je takođe doneo kontroverzu jer prikazuje gej par koji se drži za ruke dok komično ignoriše Olivijino napredovanje tokom celog spota. Čak ga je i MTV cenzurisao.

"Puff The Magic Dragon" - Peter, Paul, And Mary

Iako kompozitor pesme "Puff The Magic Dragon" insistirao da se ne govori o nečemu pušenju, to nije bilo dovoljno da tadašnji potpredsednik Sjedinjenih Država Spiro Egnju smatra da je pro-narkotična.

Pozvao je da se melodija zabrani, što mu je odobreno.

"Baby, It's Cold Outside" - Frank Loser

To je praznični klasik koji je 1949. osvojio Oskara za najbolju originalnu pesmu. Ali, od tada je izazvalo mnogo kontroverzi. Priča se da stihovi odobravaju napad i nedostatak pristanka. Radio stanica u Klivlendu je 2018. objavila da je uklonila pesmu jer nije bila prikladna.

Sve velike kanadske radio stanice su takođe uklonile pesmu sa svojih plejlista, rekavši da nije u skladu sa njihovim društvenim standardima.

"In The Air Tonight" - Fil Kolins

Bezazlena pesma je zabranjena u dva odvojena navrata. Prvi put 1991. godine zbog uočene povezanosti sa Zalivskim ratom.

Drugi put je to bilo 2001. godine kada je Clear Channel Communications zabranila 162 pesme iz etra nakon napada 11. septembra.

"Light My Fire" - The Doors

The Doors su stavljeni na crnu listu emisije Eda Salivena 1967. nakon što nisu promenili stihove "Devojko, nismo mogli da stignemo mnogo više" koji se činilo da se odnosi na upotrebu narkotika.

Pevač Džim Morison prvobitno je pristao na autocenzuru u emisiji, ali nije mogao da odoli da ne predstavi svoj rad u pravom obliku. BBC je zabranio pesmu 24 godine kasnije tokom rata u Persijskom zalivu zbog reči "vatra".

"Lola" - The Kinks

Vesela pesma o mladiću koji ima romantičan susret sa transvestitom u Sohou u Londonu nije čak ni izazvala kontroverze na način na koji biste mislili. Iako su postojale radio stanice koje su je zabranile samo iz tog razloga, BBC radio je pronašao drugačiji problem sa pesmom.

Postoji stih koji kaže "Gde piju šampanjac i ima ukus baš kao koka-kola", što je bila besplatna reklama za striktno nekomercijalnu stanicu. Morali su da ga ponovo snime i promene reč u "čeri kola".

"(I Can't Get No) Satisfaction" - The Rolling Stones

Stih "pokušava da napravim neku devojku" naišla je na kritike zbog insinuacija i kritičkih izjava o komercijalizmu. Ali prilično čudno, kada su Rolingstonsi nastupili na Super Boulu 2006. godine, to je bila jedina pesma koju nisu morala da se cenzuriše.

"Take The Power Back" - Rage Against The Machine

Dvadeset godina nakon što je pesma "Take The Power Back" objavljena, smatralo se da je protivna zakonu države Arizona, koji kaže da škole ne mogu "zagovarati etničku solidarnost umesto tretmana učenika kao pojedinaca".

Ovo je došlo nakon što su neki srednjoškolski profesori koristili pesmu na času meksičko-američke istorije. Upravnik škole je školskom okrugu izdao "obaveštenje o nepoštovanju obaveza" 2015. godine.

"Ding-Dong The Witch Is Dead" - Čarobnjak iz Oza

Nakon smrti bivše britanske premijerke Margaret Tačer, BBC je 2013. zabranio naizgled nevinu pesmu "Ding-Dong The Witch is Dead“.

BBC je odbio da pusti celu pesmu nakon što je dostigla vrhunac na top listama, navodeći da je to očigledno proslava smrti.

"Louie, Louie" - The Kingsmen

Verzija pesme "Louie, Louie" grupe The Kingsmen suočila se sa zabranama na američkom radiju zbog opscenih tekstova. Postojala je 31-mesečna istraga FBI-ja o pesmi nakon što je bend pokušao da prikrije intimni sadržaj "muljajući" tekst.

Istraga je bila neubedljiva jer nisu mogli da protumače prave tekstove. Hit iz 1963. ponovo se pojavio 2005. kada je upravnik srednje škole zabranio bendu da svira pesmu.

"Brown Eyed Girl" - Van Morison

Ovaj klasik Van Morisona zabranjen je 1967. zbog sugestivnih tekstova. Zapravo, svelo se na jednu lirsku posebnost, "vođenje ljubavi u zelenoj travi". Tu su radio stanice htele da povuku crtu. Uprkos odbijanju, pesma je bila veliki hit.

Mnoge radio stanice su kompromitovale i objavile radio-prijateljsku verziju pesme koja je zamenila sugestivni tekst frazom izrečenom ranije u pesmi koja je glasila: „smeh i trčanje hej hej“.

"I Saw Mommy Kissing Santa Claus" - Džimi Bojd

Džimi Bojd je imao samo 13 godina kada je snimio ovaj praznični hit. Ali to nije sprečilo da njegova pesma bude privremeno zabranjena na radiju. Pesma govori o dečaku koji se budi da vidi mamu i tatu (u kostimu Deda Mraza) kako se ljube ispod imele.

Katolička nadbiskupija Bostona osudila je pesmu zbog sugestivnog jezika. Rekli su da to povezuje Božić sa seksom. Bojd je otišao da se sastane sa crkvenim vođama da objasni svoje razmišljanje iza pesme i ona je povučena iz zabrane.

"Love To Love You, Baby" - Dona Samer

Pesma je zabranjena na brojnim radio stanicama širom Severne Amerike, ali je disko hit i dalje bio popularan bez obzira na to.

"If U Seek Amy" - Britni Spirs

Da li je dvostruki smisao u pesmi koja se našla na udaru cenzure, američke stanice su promenile naslov u "If U See Amy". Britanski radio je promenio naslov jednostavno u "Amy". Mnogi ljudi su bili ljuti što se pesma uopšte pušta.

"Walk Like an Egyptian" - The Bangles

Hit pesma grupe The Bangles "Walk Like an Egyptian" zabranjena je ne jednom već dva puta. Prvi put je to uradio BBC 1991. godine, a drugi nekoliko godina kasnije, 2001. godine, Clear Channel Communications.

Obe mreže su zabranile pesmu kako bi osigurale da nikog ne vređaju, posebno imajući u vidu sukob između Egipta i Bliskog istoka u vreme koje se pominje u pesmi.

"Rolling In The Deep" - Adel

Pesma "Rolling in the Deep" bila je cenzurisana zbog dvosmislenosti reči "ship". Da, samo jedna reč je toliko razbesnela ljude.

Online tekstovi su naveli da je pesma uključivala reč "ship" umesto psovke na engleskom koja zvuči veoma slično.

"Splish Splash" - Bobi Darin

Ova pesma govori o momku koji izlazi iz kupatila i ulazi na zabavu u susednoj sobi. Bilo je zabranjeno iz sledećeg razloga - nije bilo reči o tome da se ponovo obukao.

Dakle, da, odlučili su 1958. da je ova pesma o muškarcu koji ulazi na žurku dok je potpuno nag, i stoga je trebalo da bude cenzurisana.

"Wake Up Little Susie" - The Everly Brothers

Ovaj hit iz 1957. pokazao je koliko je bilo lako pedesetih godina zabraniti pesmu. Pesma je bila broj jedan na top listama, ali je neke radio stanice i dalje nisu puštale jer su tekstovi pokrenuli ozbiljno pitanje, ostavljajući nas da se pitamo šta su ta deca radila pre nego što su zaspala?

Naravno, vremena su se promenila i četiri decenije kasnije predsednik Džordž Buš je rekao da mu je "Wake Up Little Susie” omiljena pesma.

"My Generation" - The Who

Ovo je himna grupe The Who. U stvari, to je broj 11 na Rolling Stoneovoj listi 500 najvećih pesama svih vremena. Nije bila lukava sugestija psovki u muzici ili depresivna rečenica "Nadam se da ću umreti pre nego što ostarim“ dovela do toga da je pesma zabranjena.

"Atomic" - Blondie

Rokeri novog talasa Blondie našli su se na BBC-jevoj listi zabranjenih pesama tokom Prvog zalivskog rata. U sukobu, koji je počeo 1990. godine, BBC je u suštini izbacio svaku pesmu koju su smatrali neprikladnom. Pesma "Atomic" objavljena je 11 godina pre rata, ali je bila zabranjena.

BBC je tvrdio da pesma prkosi logici, a naslov se smatrao previše zapaljivim za emitovanje dok je sukob bio u toku.

"God Only Knows" - The Beach Boys

Pre objavljivanja pesme 1966. godine, reč "Bog" je retko bila u naslovu pesme. Iako se pesma nikada ne odnosi na konkretnu versku figuru (Brajan Vilson je rekao da se može odnositi na "bilo koju višu silu" i da se radi o kretanju napred nakon gubitka), neke radio stanice širom SAD su je zabranile.

Optužena je, verovali ili ne, za bogohuljenje.

"Royals" - Lordi

Slušaoci dve radio stanice u San Francisku pobrinuli su se da uskoro neće čuti "Royals". Pesma je zabranjena u toj oblasti 2014. godine zbog predstojeće bejzbol utakmice između San Francisko Džajantsa i Kanzas Siti Rojalsa.

Pesma je bila nezvanična himna Kanzas Sitija, tako da je pesma toliko izazvala navijače Džajantsa da su želeli da je zabrani. Zabrana je ukinuta nakon Svetske serije te godine.

"Johnny Remember Me" - Džon Lejton

Džon Lejton, zvezda televizijske serije "Harpers West One", postigao je svoj jedan i jedini hit broj 1 svojom numerom "Johnny Remember Me“. Objavljena 1961. godine, pesma se smatra "diskom smrti", koji je u to vreme bio popularan i govori o mladiću koga proganja njegova mrtva ljubavnica.

Ipak, BBC ga je zabranio, iako to nije bio jedini "disk smrti" koji je zabranjen otprilike u isto vreme.

"I Want Your Sex" - Džordž Majkl

Pesma je bila prvi solo singl Džordža Majkla nakon što se razišao sa Endrjuom Ridžlijem, drugom polovinom pop dua Wham!. U to vreme, to je bila jedna od retkih reči koje su uključivale blud u naslovu i brzo ju je BBC zabranio.

Međutim, nije to bio samo naslov, već su ljudi mislili da je pesma provokativna i da ohrabruje ljude da učestvuju u bezumnim fizičkim odnosima u vreme kada je sida bila glavna briga.

"I Love A Man In Uniform" - Gang Of Four

Britanski post-pank bend Group of Four već je jednom bio cenzurisan iz vazduha 1977. godine za njihovu numeru "He's a Tourist“, ali ih to nije sprečilo. Godine 1982. bend je objavio album "Songs of the Free" na kojem se nalazila pesma "I Love a Man in Uniform".

Ipak, iako je pesma napredovala na top listama, ubrzo je ocenjena kao neprikladna pošto su britanske trupe ulazile u Foklandski rat.

"Burn My Candle" - Širli Bejsi

"Burn My Candle" je bio prvi singl Širli Bejsi objavljen 1956. godine kada je mlada pevačica imala samo 19 godina. Pesma je napisana za Bejsi u nadi da će je istaći, što je i uspelo, samo možda ne na način na koji su zamišljali.

Umesto toga, singl je zabranjen zbog navodnog sugestivnog teksta. U to vreme, mladi Širli nije ni znala o čemu je pesma, pa je kada je zabranjena, bila je pomalo šokirana.

"You Don't Know How It Feels" - Tom Peti

"You Don't Know How It Feels" je objavljen na albumu Toma Petija "Wildflowers" iz 1994. godine. Čak je dostigao i broj 1 na listi Billboard Mainstream Rock Tracks i takođe se našao na Hot 100 listi.

Međutim, pesmu su cenzurisali MTV i VH1 zbog stihova vezanih za drogu. To su postigli tako što su neke od reči puštali unazad tako da ih slušaoci ne bi mogli identifikovati.

Red Nation - The Game

Objavljena za javnost 12. aprila 2012. godine, pesmu"Red Nation" su zabranili MTV, BET i nekoliko drugih radio stanica zbog brojnih referenci na način života bandi i nasilje.

Ipak, ovo nije imalo mnogo uticaja na popularnost pesme, jer je i dalje imala preko 100 miliona puštanja na Jutjubu. Zanimljivo je da je The Game čak priznao da je želeo da više njegovih pesama bude zabranjeno kako bi ljudi bili zaintrigiraniji da ih slušaju.

"Will You Still Love Me Tomorrow" - The Shirelles

"Will You Still Love Me Tomorrow" je ušla u istoriju postavši prva numera broj 1 na Billboard Hot 100 od strane tamnopute ženske muzičke grupe. Objavljena 1960. godine, pesma je bila o danu nakon što je žena imala intimnu noć sa muškarcem.

Uzimajući u obzir vremena, stihovi su smatrani nepristojnim i zabranjeni su od strane radio stanica, a ipak su uspeli da se prodaju u preko milion primeraka.

"Rumble" - Link Wray & His Ray Men

Verovali ili ne, ova pesma je zabranjena samo zbog naslova. Tako je -- ovo je bila instrumentalna verzija koja čak nije imala ni tekstove! Nakon objavljivanja 1958. godine, nekoliko radio tržišta u SAD zabranilo je pesmu u etru, jer je reč "rumble“ bila popularni žargonski izraz za tuču bande.

Zabrinuti da pesma veliča bande i maloletničku delinkvenciju, stanice su odlučile da je ne emituju. Pesma se ipak pokazala kao klasična i predstavljena je u modernim filmovima, od "Petparačkih priča" do "Sunđer Bob Kockalone protiv Velikog".

"Honey Love" - The Drifters

Pesmu "Honey Love"pod uticajem kalipsa objavila je grupa The Drifters sa Klajdom Mekfaterom 1954. Policija Memfisa nije obožavala pesmu jer je mislila da ima previše sugestivan tekst.

Tačnije, nisu bili sigurni na šta se reč "to" odnosi u pesmi ("Treba mi, treba mi kada je mesec sjajan. Treba mi, treba mi kada me čvrsto držiš"). Kao rezultat toga, melodija je zabranjena u džuboksovima širom grada, a policajci su zapravo zaplenili kopije ploče.

"Wham! Bam! Thank You, Ma'am!" - Din Martin

Nije teško pogoditi zašto je pesma Dina Martina "Wham! Bam! Thank You, Ma'am!" zabranjena 1951. Neki ljudi su smatrali da je tekst previše sugestivan.

"Four Or Five Times" - Doti O'Brajen

"Four or Five Times" je prvobitno snimljena 1927. godine i nakon toga je nekoliko puta obrađena bez kontroverzi. Ali kada je Doti O'Brajen, žena, objavila njegovu verziju u januaru 1951. godine, radio stanice i FCC su je iznenada smatrale previše sugestivnom.

(Telegraf.rs/izvor: bleacherbreaker.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • .ls

    27. mart 2023 | 18:07

    Svet je pun lažnih moralista

  • Tom peti cenzurisan, vecu glupost nisam procito.

    27. mart 2023 | 17:10

    Da je neki blek metalac, ok, da je clan grupe cannibal corpse, isto, razumeo bih, nasilni tekstovi, spotovi. Ali covek koji je imao tekstove o svemu suprotnom, od gore navedenog, ne treba da bude na udaru cenzure. Po toj logici, nijedan srpski bend od 1980 ne treba da postoji, vredjaju intelekt cele evrope.

  • Scipion

    27. mart 2023 | 16:45

    Пустиии Рееејџ !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA