Vreme čitanja: oko 2 min.

Goran Bregović o novom albumu, ratu u Ukrajini, vređanju Dušana Vlahovića...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzičar će objaviti novi album "The Belly Buttom of The World koja sadrži tri lirske priče zasnovane na hrišćanskim, jevrejskim i muslimanskim liturgijama

  • 1
Bijelo dugme, Beer fest, Bir fest 2021. Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Goran Bregović izdaće svoj novi album pod nazivom "The Belly Buttom of The World" 19. maja za Deutsche Grammophon, koja sadrži tri lirske priče zasnovane na hrišćanskim, jevrejskim i muslimanskim liturgijama.

"Bilo da ste u crkvi, u sinagogi ili u džamiji, menja se samo pozadina, molitva ostaje ista“, uverava Goran Bregović u intervjuu za Corriere Della Sera.

Kako je došlo do ovog vašeg izleta u svetinju?

Bregović: "Iz narudžbe bazilike Sen Deni u Parizu. Pet komada snimljenih tokom pandemije, napisanih za tri solo violine, orkestar, sekstet muških glasova i "bend za venčanje i sahrane"."

Tri violine kao tri religije.

Bregović: "Svaka sa svojom specifičnom zvučnošću, klasična violina, klecmer i arapska zahtevaju različite tehnike sviranja. Instrument je isti, ali svaki od njih izražava svoju individualnost. Isto se dešava i sa verama, objasnio mi je stručnjak za liturgiku pape Vojtjle da se zajedničko jezgro monoteizama nalazi u molitvi, za svakoga u pogledu na prošlost i budućnost."

Isti izgled koji izražavate u muzici?

Bregović: "Jedini univerzalni jezik, toliko da prvi alati datiraju pre 20.000 godina. Uz muziku mogu da uradim ono što političari ne mogu: da ujedinim različite kulture i narode, čak i neprijatelje."

Zašto su najžešći ratovi među bratskim narodima?

Bregović: "Zato što je lakše mrzeti nego živeti zajedno poštujući razlike. Tamo gde vlada veliko siromaštvo i subkultura, demokratija, rekao je Aristotel, nije uvek najbolji oblik vladavine.#

Vaš stav o ukrajinskom sukobu?

Bregović: "Žalim za svim poginulima, vojnicima i civilima, Ukrajincima i Rusima. Generacija zbrisana zbog granica. Vlast nema milosti, ne uzima u obzir patnju. Sadašnjost i budućnost. U Sarajevu, mom gradu, tri godine opsade ostavile su rane koje 30 godina kasnije još uvijek krvare. Pomirenje je dug i težak put. Mržnja i nasilje su nasleđe za one koji dolaze."

Šta mislite o uvredi izrečenoj srpskom fudbaleru "Vlahoviću: Cigane!"

Bregović: "Da ne znaju šta govore. Cigani su jedini narod u istoriji koji nikada nije ratovao. Zauzvrat su svuda ostavljali tragove svoje kulture."

Stadion mesto fanatizma?

Bregović: "Zaboravlja da je fudbal igra. Ako imaš samo jednog prijatelja igraš tenis, ako imaš 10 igraš fudbal. Uvek sam svuda nalazio 10 prijatelja."

Ceo intervju pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs/izvor: Giuseppina Manin/Corriere Della Sera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA