≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poredili su je sa hitom "Bohemian Rhapsody", dan danas je smatraju remek-delom: O Queen-ovoj pesmi "Innuendo"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sama pesma "Innuendo" je nastala poput slagalice

  • 2
Fredi Merkjuri Kvin Foto: Tanjug/AP/Marco Arndt

Grupa Queen je objavila ogroman broj hitova, a jedan od najupečatljivijih jeste svakako i "Innuendo".

Svetlost dana je ova pesma ugledala davnog 14. januara 1991. godine i našla se na istoimenom albumu legendarnog sastava.

Numera "Innuendo" je sama po sebe Queen-ovo remek delo. Neki smatraju da podcenjena i porede sa još jednim velikim hitom - "Bohemian Rhapsody", pre svega zbog svoje dužine, ali bogatim sardžajem, od vokalnog do instrumentalnog, gde dominiraju razni žanrovi, od opere, flamenka, rokenrola, metala.

Sama pesma "Innuendo" je nastala poput slagalice. Tema koja se ponavlja (sa ritmom u stilu Bolera) počela je kao "džem sesija" između Brajana Meja, Džona Dikona i Rodžera Tejlora. Fredi Merkjuri je zatim dodao melodiju i deo teksta, koje je Tejlor dovršio.

Srednji deo je prvenstveno bio Fredijevo delo, prema intervjuu Meja iz oktobra 1994. godine za "Guitar Magazine".

Za ovu numeru je angažovan i član grupe Yes Stiv Hau, koji je svirao flamenko gitaru. Hau je svojevremeno rekao da je bio toliko ponosan što je deo ove pesme i što je bio jedan od rektkih koji nije bio član grupe Queen, a da je snimio nešto sa legendarnom grupom.

Hau i Merkjuri su bili prijatelji nekoliko godina, pošto su se često susretali u Townhouse studiju u Londonu. Na pauzi od snimanja u Ženevi, Stiv se odvezao do Montrea i stao da ruča. Tamo je naleteo na Martina Grouvsa, koji je ranije radio za bend Yes i do tada je bio nadzornik opreme sastava Queen. Grouvs mu je rekao da je Queen u ovom trenutku u studiju.

Fredi Merkjuri Fredi Merkjuri Foto: Profimedia/PA / PA Images

Čim je Stiv Hau ušao u studio, Merkjuri ga je zamolio da svira gitaru (prema producentu Dejvidu Ričardsu, koji je i ranije radio sa Yes). Druga verzija je da je Brajan Mej bio taj koji ga je zamolio da svira flamenko gitaru. Kada su članovi grupe Queen pitali da li Hau želi da svira na naslovnoj numeri, Stiv je ljubazno sugerisao da su izgubili razum. Ipak, članovi grupe Queen su uspeli da ga ubede.

"Unutra su Fredi, Brajan i Rodžer koji sede zajedno. Kažu: "Hajde da ti pustimo album". Naravno, prvi put čujem … I sačuvali su sam "Innuendo" na kraju. Svirali su i ja sam bio je*eno oduševljen. Svi iz grupe Queen su rekli: "Želimo neku ludu špansku gitaru koja leti okolo preko vrha. Improvizuj!’ Počeo sam da se bavim gitarom, i bilo je prilično teško. Posle par sati pomislio sam: "Ovde sam odgrizao više nego što mogu da žvaćem". Morao sam da naučim malo o strukturi, da utvrdim koji su koreni akorda, gde si morao da padneš ako si ludo trčao u daljinu; morate znati kuda idete. Ali došlo je do večeri, i mi smo crtali, a ja sam skuvao rezance, i ispostavilo se da je zaista zabavno. Imamo ovu prelepu večeru, vraćamo se u studio i slušamo. A oni kažu: "To je sjajno. To je ono što smo želeli", naveo je Hau.

Spot za pesmu "Innuendo" je posebna priča. Kombinovao je stop motion animaciju sa rotoskopom i sa lutkama u detaljnom minijaturnom bioskopskom setu. Članovi benda se pojavljuju samo kao ilustracije i slike, uglavnom preuzete iz ranijih muzičkih spotova Queen (kao što su „The Miracle”, „Scandal”, „Breakthru”, „The Invisible Man”, „I Want It All” i isečci sa tada neobjavljenog snimka "Uživo na Vembliju 1986"). Merkjuri je nacrtan u stilu Leonarda da Vinčija, Mej u stilu viktorijanskih bakropisa, Tejlor u stilu Džeksona Poloka, a Dikon u stilu Pabla Pikasa. Takođe je sadržao montažu istorijskih snimaka.

(Telegraf.rs/izvor: Wikiedia/Innuendo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džontra

    1. jul 2023 | 00:40

    Queen je ja mislim jedina grupa koja ima 3 diska najboljih hitova,od kojih svaki ima po 20 pesama...za period od otprilike 17 godina rada,to je impozantan podatak koji dovoljno govori o vanvremenskom kvalitetu ove grupe i njihovog opusa...a koja je pesma najbolja je isključivo individualna stvar...

  • Z

    30. jun 2023 | 07:48

    Bolja je Innuendo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA