Vreme čitanja: oko 4 min.

Zabranio ju je BBC, Vatikan osudio: O pesmi "Je T'aime… Moi Non Plus" Serža Genzbura i Džejn Birkin

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pesmu je pre Džejn Birkin izvela čuvena svetska lepotica s kojom je Serž Genzbur bio u vezi

  • 1
Džejn Birkin, Serž Genzbur Foto: Tanjug/AP/Jean Jacques Levy

Džejn Birkin stekla je svetsku slavu kada je zajedno sa Seržom Genzburom u duetu otpevala pesmu "Je T'aime… Moi Non Plus" ("Volim te... Niti mene"). Numera, koja je ugledala svetlost dana krajem '60-ih bila je pravi šok za mnoge ljude širom sveta.

Džejn i Serž u pesmi "Je T'aime… Moi Non Plus" strastveno pripovedaju o svojoj sesiji vođenja ljubavi. Sve ovo izazvalo je skandal. Pesmu je zabranio BBC. Međutim, ovo je samo izazvalo radoznalost kod ljudi, a "Je T'aime… Moi Non Plus" je skočila na prvo mesto muzičke top liste.

Inače, Genzbur je snimio ovu pesmu 1967. godine, i to zajedno sa Brižit Bardo, koja mu je bila i muzički partner i ljubavnica. 

Kada ga je Bardo zamolio da joj napiše ljubavnu pesmu, smislio je "Je T'aime… Moi Non Plus". U to vreme, Brižit je bila udata za nemačkog industrijalca Guntera Saksa, a vest o svetskoj lepotici i zvezdi koja se druži u kabini za snimanje sa provokativnim pesnikom bila je san tabloidnog reportera.

Radovi su uznemirili čitaoce opisima erotske melodije. Kada su novinari kontaktirali Saksa da prokomentariše vruću i tešku sesiju, on je zahtevao od Bardo da povuče projekat - što je ona i učinila, takođe, raskinula je Genzburom.

Brigitte Bardot, Brižit Bardo Brižit Bardo Foto: Imapress / Zuma Press / Profimedia

Serž je bio frustriran zbog pesme. "Muzika je veoma čista. Prvi put u životu pišem ljubavnu pesmu i loše je snimljena", žalio se on.

Zatim je upoznao Džejn Birkin 1968. na snimanju francuskog filma "Slogan". Par se brzo zaljubio jedno u drugo i Genzbur je zamolio Birkin da ponovo snimi njegovu skandaloznu pesmu sa njim. U početku je rekla ne.

"Verzija sa Bardo je bila previše impresivna, a ja sam bila ljubomorna“, priznala je.

Izvođenje pesme Genzbura i Birkin zadesilo je iste glasine kao i original, uz tvrdnje da je par zapravo vodio ljubav tokom snimanja. Nije bilo tako, navela je svojevremeno Birkin.

"Napravili smo to veoma dosadno u Marble Arche-u (u Londonu), oboje u telefonskim kabinama. Kada ste snimili u stara vremena, imali ste samo dva snimanja, a on se veoma plašio da idem da nastavim sa teškim disanjem dve sekunde duže i propustim veoma visoku notu,oktavu više od snimka Brižit Bardo, pa mi je mahao kao ludak iz svoje kabine", rekla je Birkin 2001. za Mojo.

Birkin je dala sve od sebe za izvođenje te pesme.

"Malo sam se zanela teškim disanjem. Toliko, zapravo, da mi je rečeno da se smirim, što je značilo da sam u jednom trenutku potpuno prestala da dišem. poslušajte sada ploču, još uvek možete čuti taj mali jaz", rekla je Džejn Birkin za The Daily Telegraph 2009. godine

Nakon što je snimanje završeno, Genzbur je testirao svoju melodiju na nesuđenim posetiocima restorana, gde je nenametljivu muziku za večeru zamenili nepogrešivi zvuci strasti.

"Svi su noževi i viljuške bili "u vazduhu". Niko nije nastavio da jede", priseća se Birkin za Mojo. "Serž je rekao: "Mislim da imamo hit"."

Šef izdavačke kuće se složio, pretvarajući jedan singl u ceo album. Rekao je: "Serž, voljan sam da idem u zatvor, ali bih radije uzeo dugosvirajuću ploču, pa se vrati u London i uradi još 10 pesama."

Prema The New York Times-u, naslov je inspirisan citatom Salvadora Dalija: "Pikaso je Španac, ja takođe. Pikaso je genije, i ja. Pikaso je komunista, ni ja nisam."

Džejn Birkin je svojevremeno bila u braku kompozitorom Džonom Berijem, koji je napisao mnoge filmove o Džejmsu Bondu, i okončan je 1968. godine. Iste godine kada je upoznala Genzbura. Njena romansa sa Seržom trajala je 13 godina i rodila je ćerku, glumicu i pevačicu Šarlot Genzbur.

Pre nego što se upoznao sa Džejn Birkin, Genzbur je prišao Marijani Fejtful da ponovo snimi pesmu "Je T'aime… Moi Non Plus" sa njim. Iako je mislila da je Bardo budala što je odstupila, ipak je odbila.

"Ne znam zašto sam ga odbila. Rekla bih, na svoju sramotu, da sam bila umotana u početak moje afere sa Mikom Džegerom i da mu se ne bi svidelo Možda sam bila premlada, previše posramljena - seksualna sam, ali na sasvim drugačiji način. Prihvatila bih sada, ali u to vreme, bila sam anđeo... zapravo, to bi bilo još smešnije. Volela bih da sam to uradiola", rekla je Marijana Fejtful 2001. godine za Mojo.

Pesmu  je ovo odmah osudio Vatikan, a navodno je ekskomuniciran izvršni direktor koji je to uveo numeru u zemlju. Prema Džejn Birkin, Genzbur je papu nazvao "našim najvećim PR-om".

Pa šta je Brižit Bardo mislila o njenoj zameni? Birkin je dobila priliku da sazna kada su se zajedno pojavili u filmu 1973. godine. "Pa jednom, veoma slatko, kada smo zajedno ležale gole u krevetu snimajući "Don Žuan" (Ili "Ako bi Don Žuan bio žena") Rodžera Vadima, predložila sam da otpevamo (neku pesmu) da nam prođe vreme. (Brižit je rekla Džejn) "Zašto ne bismo otpevali "Je T'aime... Moi Non Plus", namignula je."

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    18. jul 2023 | 16:15

    "Pesmu je zabranio BBC." - ОНИ се брзо прилагоде - данас су КОРИФЕЈИ лгбт...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA