Vreme čitanja: oko 3 min.

"Neko će reći da je nikakav pevač. Pa on i ne pretenduje da je pevač. On je interpretator rokenrola"

Vreme čitanja: oko 3 min.

O Miku Džegeru su govorili rok fotograf Brajan Rašić, kao i dugogodišnji voditelj Radio Beograd 202 i muzičar Vlada Džet Janković

  • 1
Rolling Stones Roling Stons Foto: Tanjug/AP

Pevač Roling stonsa (Rolling Stones) Mik Džeger (Mick Jagger) danas slavi svoj 80. rođendan, kao frontmen koji je postavio neke postulate rokenrola.

"Danas nam je poseban dan! Poželimo veoma srećan 80. rođendan Miku. Nastavi sa rokanjem, Mik!", poručio je bend na svojoj Fejsbuk strani.

Rok fotograf Brajan Rašić je rekao Tanjugu da je Džeger "oduvek bio šoumen, koji je radio sve što radi i danas - on je kao neko nadrealno biće".

Rašić, koji zvanično sarađuje sa bendom od na njihovog čuvenog koncerta 2006. u Rio De Žaneiru, primećuje da traju već 62 godine i da se sada može reći da je sa ispunjenih 80, Džeger "proveo ceo život sa Stonsima".

"To je neverovatno. Sećam se svog odrastanja kad smo neke ljude sa mnogo manje godina gledali kao starce. Danas se možemo meriti koliko smo stari po Miku. Probijeni su svi parametri starenja i godina. Sve to ne postoji kad je Mik u pitanju", smatra Rašić

Džeger je bio jedan od osnivača Roling stonsa 1962. godine u Londonu, i sa gitaristom Kitom Ričardsom (Keith Richards), čini autorski dvojac zaslužan za brojne rok klasike.

Poznati i kao "Svetlucavi blizanci" (Glimmer Twins) Džeger i Ričards su napisali neke od najčuvenijih rok pesama poput "Satisfaction", "Honky Tonk Woman", "Sympathy For the Devil", "It's Only Rock'n'Roll", "Angie", "Miss You" ili "Start Me Up".

Dugogodišnji voditelj Radio Beograd 202 i muzičar Vlada Džet Janković prisetio se da je Stonse prvi put čuo kada mu je drugar iz Švedske doneo njihov novi singl "Not Fade Away" (1964), sa obradom pesme Badija Holija (Buddy Holly).

"Bio sam fasciniran energijom, snagom i svime ostalim na singlu. Istog trenutka sam postao apsolutni fan. I dan danas kad neko kaže rokenrol kažem -Roling stons", rekao je Janković Tanjugu.

Roling stons su često oslovljavani kao "najveći rokenrol bend na svetu", a Džeger je izvršio nemerljiv uticaj na bezbrojne potonje pevače u svetu, svojim osobenim načinom izvođenja i prepoznatljivom bojom glasa.

Džeger je pokazao veliku sposobnost raznolike upotrebe i prilagođavanja glasa u pesmama, od zavijanja u "Jumping Jack Flash", do falseta u "Emotional Rescue", i čestog odlaska u naglaske poput onog sa američkog juga u "Far Away Eyes".

"Neko će reći da je nikakav pevač. Pa on i ne pretenduje da je pevač. On je interpretator rokenrola. Pokazao je kako se to radi. Danas imamo gomilu ljudi koji koriste njegove idiome. Neki čak i bolje možda pevaju od njega, ali niko ne peva tako sugestivno kao on", ocenio je Janković.

Rolling Stones Roling Stons Foto: Tanjug/AP/Amy Harris/Invision

Prema njegovim rečima, Džeger je odrastajući na američkom bluzu, "razvio svoj stil i to je velika stvar", jer je time stvorio svoju ličnu kartu i pokazao kako to treba da se radi.

Džegerove prepoznatljive istaknute usne poslužile su i kao osnov vizuelnog zaštitnog znaka Roling stonsa. Poseban uticaj Džeger je ostvario svojim prepoznatljivim plesnim pokretima, kojima je čak posvetu odao bend Marun (Maroon) 5 pesmom "Moves Like Jagger".

Gledajući Stonse na prošlogodišnjoj turneji, Rašić je priznaje da je bilo "neverovatno videti koliko je u stanju da pretrči" Džeger na koncertu.

"Navikli smo na Džegera da radi te stvar, pa kao da ne primećujemo koliko pretrči na dvočasovnom koncertu. Ne postoji mlađi koji bi mogao to da uradi", naveo je Rašić

Janković priznaje da je svojevremeno mislio da Džeger "neće doživeti ni pedesetu, kojim je tempom i načinom života živeo".

"Ali čovek je stvarno pomerio neke granice i postavio neke postulate rokenrola na svoje mesto", istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, Džeger traje zato što je na vreme shvatio da mora da se promeni i umesto rokenrol života, da živi sportski i ne koristi ništa od opijata.

"Inače ne bi doživeo tu starost. Verujem da će trajati još sigurno dosta", naveo je Janković.

Sa Džegerovih osam decenija, u koje su ušli i neki drugi velikani rokenrola, poput Pola Makartnija (Paul McCartney), Rašić smatra da "dolazimo u nepoznate, neispitane sfere".

"Treba poželeti da traje koliko može. Očigledno da tu nema nikakvog stajanja. Niko ne priča o tome da će Stonsi da stanu, već se priča o turneji iduće godine i albumu kog snimaju", naveo je Rašić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA