Vreme čitanja: oko 1 min.

Održan koncert "Argentinski tango i samba" u Gvarnerijusu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubica Damčević je podsetila publiku da je avgust mesec argentinske muzike i kulture u "Gvarnerijusu"

  • 0
Održan koncert "Argentinski tango i samba" u Gvarnerijusu Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Koncert "Argentinski tango i samba" u izvođenju pevačice Ljubice Damčević i gitariste i kompozitora Agustina Lune, održan je večeras u Ustanovi kulture "Gvarnerijus".

Nakon rasprodatih uspešnih koncerata sastava „Tango Džez kvartet“ 10. i 18. avgusta (drugi put kao gost im je bio „Beogradski orkestar mladih“), publika je gledala danas novi koncert srpsko-argentinske saradnje.

Ljubica Damčević je podsetila publiku da je avgust mesec argentinske muzike i kulture u "Gvarnerijusu".

Ona je unapred najavila da će se ovu noć na repertoaru naći muzika ove zemlje - argentinska samba i dela tradicionalnog tanga, onda „tango nuevo“ tango) koji je osmislio argentinski kompozitor Astor Pjacola, kao i kompozicije savremenih autora.

Vokalno instrumentalni koncert sadržao je presek muzičkog nasleđa Argentine, gde je nezaobilazan u programu spomenuti Astor Pjacola, ovog puta sa kompozicijom "Jacinto Chiclana".

Agustin Luna je tokom koncerta nekoliko puta pohvalio koleginicu Damčević da je vrhunski vokalni solista, da je uživanje slušati je kako peva argentinski muziku, i da mu je drago što se nalazi u divnoj Srbiji, Beogradu, na mestu gde publika veoma voli umetnost njegove zemlje.

Luna je značajne uspehe postigao na turnejama po Španiji, Italiji, SAD, Brazilu, Urugvaju, a posebno se izdvajaju nastupi na festivalima „Guitars of the world“ i „Baradero festival“.

Ljubica Damčević se od svoje trinaeste godine bavi tango muzikom i plesom prvo u orkestru „Tango Juventud“ pod vođstvom Aleksandra Nikolića (Beltango kvintet), a od 2013. u kvintetu „Tanguango“ u kojem deluje kao prava svestrana umetnica - violinistkinja, pevačica, kompozitorka, aranžerka i tekstopisac.

Godine 2021. ostvarila je glavnu ulogu u tango opereti „Maria de Buenos Aires“ Astora Pjacole.

Sarađivala je sa mnogim violinistima i pedagozima, među kojima se izdvaja Stefan Milenković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA