≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana Krstajić: Album "Gorske oči" je inspirisan jezerima Durmitora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krstajić je rekla da je prethodnih nekoliko godina između projekata stvarala nešto samo za sebe i da je rezultata album "Gorske oči".

  • 0
Ana Krstajić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je kompozitorka Ana Krstajić koja je govorila o svom albumu "Gorske oči" i radu na muzici za predstavu "Gubitnik".

Krstajić, koja je nedavno i dala za portal Ona.rs, je rekla da je prethodnih nekoliko godina između projekata stvarala nešto samo za sebe i da je rezultata album "Gorske oči".

"Nisam mogla drugačije da napravim album zbog prezsićenog vremena od različitih poslova. To je dugogodišnje iskustvo koje se spojilo u album", navela je muzičarka.

Album "Gorske oči" inspirisan je glečerskim jezerima na Durmitoru, a Krstajić dodaje da je pokušala ozvučiti "taj mir i usporeni protok vremena, koji fali u svakodnevnom životu".

"Zbog tog je album na neki način meditativan u stilskom smislu i bavi se protokom vremena. Pokušavam da prikažem lepotu netaknute prirode i odnos čoveka sa prirodom - koliko se menjamo ako smo u takvoj ili gradskoj sredini", rekla je Krstajić.

Album je nedavno promovisan u Žabljaku, odakle je poreklom Krstajić, koja je uživala, jer su joj došli baka i deka, i prvi put je nastupala na otvorenom, u predivnom ambijentu.

Prema njenim rečima, tradiconalni izraz je nesvesni deo stvaralaca sa naših prostora, i kao takav je utkan i u njen muzički jezik.

"Specifično za album je da sam bila preopterećena malo površnijim stvarima, jer je takav svet, i u tom smislu je muzika minimalistička, ambijentalna u odnosu na moje ranije radove. Mogu se čuti uticaji tradicionalne i zapadne muzike, a većina je napisana za gudače, koji me jako inspirišu", istakla je Krstajić.

Na "Gorskim očima" su sarađivali violončelista Nemanja Stanković, violinistkinja Miljana Popović i gudački orkestar Fejms prodžekt (Fames Project) iz Severne Makedonije, dok će joj na beogradskoj promociji u oktobru biti kao i na albumu gosti "čuveni naši klasni muzičari, to će biti iznenađenje":

Govoreći o radu na predstavi "Gubitnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), Krstajić je rekla da je prijateljica sa rediteljkom Natašom Radulović da su projekat nekoliko godina razvijale dok nisu uspele dobiti pozitivan odgovor pozorišta da to izvedu.

Prema njenim rečima, "Gubitnik" je retka predstava koja se bavi jednom temom gde je muzika u fokusu, i prikazuje "sve što je iza umentika na sceni, što se ne vidi u prvom planu, sav rad, nesigurnosti, svakakve misli".

"Imala sam veliki zadatak da Bahove 'Goldberg varijacije' presviram u stolu (pijaniste) Glena Gulda (Glenn Gould 1932-1982). Što je naravno nemoguće. Tako da sam nekim savremenim tehnologijama uspela da se približim njegovom stilu. Kroz taj proces sam još više naučila koliko je bio genijalan i ta muzika fascinantna", rekla je kompozitorka.

Proces rada na "Gubitniku" je bio edukativno iskustvo, i Krstajić ističe da je porasla kao umetnik i čovek, kao što su svi uključeni u to napredovali.

Upitana za predstojeće projekte, Krstajić je pomenula film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića, sa premijerom na Filmskim susretima u Nišu, počinje rad u JDP-u sa rediteljem Stefanom Gajićem i drugo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA