Vreme čitanja: oko 2 min.

Jovan Maljoković: Beogradski džez festival je jedan od najznačajnijih u regionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Važno nam je da pokažemo do kog nivoa je naša džez muzika stigla. Mislim da sada sviramo ravnopravno sa svim najboljim evropskim muzičarima", ocenio je muzičar

  • 0
Jovan Maljoković Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar i predsednik festivalskog odbora Jovan Maljoković koji je govorio o 39. Beogradskom džez festivalu, koji se održava od 24. do 29. oktobra.

Maljković je rekao da je Beogradski džez festival "jedan od najznačajnijih džez festivala u regionu", i podsetio da je 24. oktobra u Domu omladine Beograda (DOB) nastupio džez odsek Muzičke škole "Stanković" iz Beograda koji slavi 30 godina.

Prema njegovim rečima, festival 25. oktobra ima specijalno veče na kome će se u DOB-u predstaviti fantastičnu ekipu domaćih džez muzičara, koji imaju priliku da se pokažu pred inostranim novinarima koji dolaze na festival.

"Važno nam je da pokažemo do kog nivoa je naša džez muzika stigla. Mislim da sada sviramo ravnopravno sa svim najboljim evropskim muzičarima", ocenio je muzičar.

Maljoković je izdvojio nastup našeg "fantastičnog saksofoniste" Maksa Kočetova, a iste večeri 25. oktobra u DOB-u i američkog pijaniste Džerarda Klejtona koji je "u samom vrhu svetske scene".

"Naš festival se okrenuo više evropskom džezu. Želimo da sve najbolje što postoji u Evropi dođe u Beograd. Publika koja dolazi većinom je od 20 do 40 godina. Festival se podmladio i što se tiče izvođača i publike, a sale su dupke pune", naveo je Maljoković.

Izrazivši nadu da će "festival biti veliki praznik za Beograd", Maljoković je dodao da je odrastao uz tu manifestaciju, na kojoj je u DOB-u počeo sa Stjepkom Gutom, Mišom Blamom i drugima.

"Iduće godine imamo veliki jubilej 40 godina festivala. Mislim da stvarno Beograd zaslužuje jednu ovako fantastičnu manifestaciju", naglasio je Maljoković.

Prema njegovim rečima, pojavila se nova generacija fantastičnih naših muzičara, od kojih su neki završili Berkli, a i na našoj Muzičkoj akademiji postoji džez odsek, i tu se "mnogo se muzičara školuje, a dolaze i iz inostranstva".

"Nova beogradska generacija je vrhunska, ne zaostajemo za Evropom. Amerikanci imaju svoju muziku, a Evropa je sada rešila da pokazuje da je džez u usponu", naveo je Maljković.

Podsetivši da na Beogradski džez festival, između ostalh, dolazi 29. oktobra u MTS dvoranu i američki gitarista DŽo Skofild, Maljoković je izrazio da će na njegov nastup "doći iz cele Srbije da ga čuju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA