• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prelepa vest za našu muzičku industriju: TV i radio stanice moraće da emituju minimum 25% domaće muzike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Skupštini Srbije izglasan je Zakon o elektronskim medijima i posle velike borbe i truda, domaća muzička industrija dobiće mnogo značajnije mesto u javnom medijskom etru

  • 0

Prelepa vest za sve one koji se bave domaćom muzičkom industrijom, kao i za sve domaće nosioce prava u muzičkoj industriji, autore, izdavače, izvođače, ali i za sve ljubitelje domaće muzike: U Skupštini Srbije izglasan je Zakon o elektronskim medijima i posle velike borbe i truda, domaća muzička industrija dobiće mnogo značajnije mesto u javnom medijskom etru.

U izglasanom zakonu prihvaćen je i amandman na član 78. Zakona, po kojem će ubuduće svi komercijalni TV emiteri i radio stanice, (a na koga se odnosi pomenuti zakon) morati da emituju u svom dnevnom emitovanju muzičkog programa minimum 25% domaće muzike.

Ovo je prvi put da se u naše zakonodavstvo uvrsti ta obaveza za emitere, koja će mnogo značiti za sve domaće nosioce prava u muzičkoj industriji.

Inače, muzička industrija u Srbiji predstavlja veoma važan ekonomski faktor, jer je deo kreativne industrije koja predstavlja značajan sektor u srpskoj ekonomiji sa udelom od 6,8 odsto u BDP-u naše zemlje.

Logo Unije diskografa Srbije, UDS

Foto: UDS

Unija diskografa Srbije - UDS, kao strukovno muzičko udruženje diskografa - proizvođača fonograma pozdravlja donošenje novog Zakona o elektronskim medijima od strane Narodne skupštine Republike Srbije, kojim je, predviđeno pored ostalog, u članu 78. da svi tv i radio emiteri

pružaoci medijskih usluga budu u obavezi da obezbede da srpska muzička dela učestvuju sa najmanje 25% u njihovom dnevnom objavljenom muzičkom programu, što se po prvi put uvodi kao praksa u domaće zakonodavstvo, po primerima mnogih država u Evropi, što će doprineti zaštiti i očuvanju domaćeg muzičkog stvaralaštva i kulturne baštine.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA