≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni muzičar žali što je Kleptonu prodao gitaru za 200 funti: "Sada vredi oko 2 miliona"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa ljudske strane, ipak je ispao veliki

  • 4
Andy Summers Foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gitarista Endi Samers je svojevremeno prodao gitaru Gibson Les Paul američke proizvodnje iz 1959. za nekoliko stotina funti kolegi Eriku Kleptonu, ali sada ovaj instrument vredi neuporedivo više.

Jedan od osnivača grupe The Police je detaljno ispričao da žali što je prodao staru gitaru za sićušnih 200 funti, da bi godinama kasnije ona vredela neverovatnih 2 miliona funti. Endi je svoju priču ispričao  jutjuberu Riku Bitu.

Nakon što je Samers svojevremeno uzeo jednu gitaru u prodavnici ogoljenih gitara u ulici Denmark u Londonu, Gibson Les Paul američke proizvodnje iz 1959. godine, kolega gitarista (ispostavilo se Erik Klepton, prim.aut) je molio da je otkupi od njega.

Svojevremeno je čuveni Erik Klepton ostao zadivljen nakon što je gledao Endija kako na bini ređa svoju Les Paul gitaru. Oduševio se odlučio da uradi jednu stvar. Klepton je rešio da se "ponovi" i kupio gitaru (Les Paul) za 110 funti.

"Erik je otišao i uzeo (drugu gitaru). Obojica smo dobili Les Paul gitare", objasnio je Endi.

Ali 1966. godine dogodila se katastrofa, jer je Kleptonova nova gitara ukradena pre nego što je imao priliku da je svira sa svojim novim bendom, Blues Breakers.

Eric Clapton, Erik Klepton Foto: Profimedia/AFP

U vreme kada je samo šest gitara bilo u zemlji, Erik je pozvao Endija, još jednom moleći da ga otkupi od njega.

"Erikov Les Paul je ukraden, a on zna da ja imam onu drugu. Počinje da me nemilosrdno zove", dodao je Endi.

"Stalno me je zvao, a ja sam rekao: "Ne želim da je prodam. Ne želim da je prodam", priseća se Samers i dodaje:

"Stalno sam se opirao tome. Ali konačno, zvao me je toliko puta da sam zapravo pristao da ga prodam sa nekim, znate, opraštanjem.

Nakon što su konačno popustili, par je odlučio da se dogovori oko cene. "Naplatio sam mu 200 funti za to", priznao je. Ali sa naznakom žaljenja, Endi je dodao: "Sada vredi oko dva miliona. Ko je znao?"

Još u novembru, još jedna Kleptonova Gibson gitara prodata je za nešto više od milion funti u Nešvilu u Tenesiju. Ovih dana, originalni Les Paul iz 1959. koji nije u vlasništvu rok zvezde košta najmanje 300.000 funti.

A osnivač Fleetvood Mac-a, Piter Grin, računao je da će Kleptonova ukradena gitara koštati još više. "Erikov Les Paul bi sada koštao 50 miliona funti", rekao je Nevilu Martenu neposredno pre početka milenijuma, piše Daily Star.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    22. decembar 2023 | 10:01

    Kakva glupa priča.Ta gitara i sada vredi malo više od 200 funti.Jer je stara i rabljena.E sada što neki ljudi kupuju neku nevidljivu vrednost, da bi sebi tako dali značaj, zadovoljili ego, sujetu jer imaju viška para, pa daju neke sumanute pare, samo zato što je na toj gitari svirao nekad Klepton ili neko drugi ili neke sulude ideje da kupe gaće koje je nosio Elvis ili još kojekakvih gluposti.Pa odjednom to postane stvar prestiža među iskompleksiranim snobovima i oni kao postave neku vrednost.Ja lično ne priznajem tu vrednost.Može nešto da ima emotivnu vrednost, a to onda znači da nema materijalnu i da nije na prodaju, jer ne može imati i emotivnu i materijalnu u isto vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA