Komentari

  • Vitez Koja

    22. decembar 2023 | 10:01

    Kakva glupa priča.Ta gitara i sada vredi malo više od 200 funti.Jer je stara i rabljena.E sada što neki ljudi kupuju neku nevidljivu vrednost, da bi sebi tako dali značaj, zadovoljili ego, sujetu jer imaju viška para, pa daju neke sumanute pare, samo zato što je na toj gitari svirao nekad Klepton ili neko drugi ili neke sulude ideje da kupe gaće koje je nosio Elvis ili još kojekakvih gluposti.Pa odjednom to postane stvar prestiža među iskompleksiranim snobovima i oni kao postave neku vrednost.Ja lično ne priznajem tu vrednost.Može nešto da ima emotivnu vrednost, a to onda znači da nema materijalnu i da nije na prodaju, jer ne može imati i emotivnu i materijalnu u isto vreme.

    • 22. decembar 2023 | 17:49

      Lepi

      @Vitez Koja

      Dobro... Sad što starost i retkost gitare uvećavaju cenu, Gibson Les Paul iz '50 tih ili 60-tih ili 2020-tih, ko god da ga je svirao, ne košta 200 nego 2500. Za 200 može Epiphone ili Squier. Kvalitet, vrat, magneti te zvuk ne mogu da koštaju 200.

    • 23. decembar 2023 | 17:39

      Darko

      @Vitez Koja

      Nema veze ko je na njoj svirao vec je skupa zbog godine proizvodnje.Gibson lp iz 59 je gitara koja ima ubedljivo najveću vrednost na trzistu gitara. A vredi toliko zato sto uvek ima bar 10 kupaca kad se ponudi na prodaju.

    • 24. decembar 2023 | 09:05

      Vitez Koja

      @Vitez Koja

      @Darko,Lepi ja razumem da cenu određuje odnos ponude i potražnje i da nešto "vredi" onoliko koliko je neko spreman da plati, ali meni to ne vredi tih para, bez obzira da li nekome drugom vredi, ko je to i platio.Možda ja to ne gledam iz ugla nekog kolekcionara, gde će ta gitara stajati u nekoj staklenoj vitrini i služiti mi da se hvalim koliko je plaćena i ko je svirao, već iz ugla da tu gitaru i sviram.A onda bih pre kupio novog Gipsona za 2000 dolara, koji radi savršeno, nego neki polovnjak, sa nekim starim magnetima, iskrzanim pragovima...Možda se ja takođe ni ne ložim na poznate ličnosti,pa mi ništa ne predstavljaju nečije stvari.Naravno poštujem svačiji rad, ali poznatost baš i nema neki uticaj na mene.Njihovi poslovi su samo javni, pa je i logično da budu poznati, ali to ne znači da je Klepton bolji gitarista i autor od recimo Mihajla iz Loznice.Umetnost je stvar ukusa i afiniteta, a poznatost samo zamagljuje vaše prepoznavanje da li vam se nešto sviđa ili ne.Recimo ja sam u muzeju u Beču stajao ispred Rembrantove slike i rekao da je po meni ta neka slika sr.nje.Pogledaše me svi i počeli da me podsećaju ko je autor, pa koliko vredi.Sve ja to razumem,ali meni se ne sviđa i ne bih je platio ni 100eura niti bi je kačio na zid.E posle sam video još jednu njegovu, ali i drugih manje poznatih autora koje su mi se svidele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA