Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je nastao Elvisov hit "Suspicious Minds": Prisli se u pesmu zaljubio na prvi pogled

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je priča o čuvenoj pesmi

  • 3
Elvis Prisli Presley Foto: Profimedia/Everett Collection

Prošlo je 89 godina od rođenja Elvisa Prislija, a "kralj rokenrola" je tokom svog života otpevao brojne hitove koji su postali evergrini.

Jedna od takvih je i "Suspicious Minds". Ovo je priča o čuvenoj pesmi.

"Suspicious Minds" je napisao pevač iz Memfisa po imenu Mark Džejms, koji je takođe napisao hit B.J. Tomasa "Hooked On A Feeling". Džejms je snimio originalnu verziju 1968. godine, ali nije bilo odjeka u javnosti

Elvis je čuo pesmu u Čips Momanovom studiju "American Sound Studio" u Memfisu i odmah se "zaljubio u nju.

"Elvis je bio u studiju u American Soundu u Memfisu, a naš prijatelj Mark Džejms, koji je napisao "Suspicious Minds", imao je tamo kancelariju. Elvis je prošao pored Markove kancelarije i Mark je puštao demo koji smo mi uradili - radili smo pozadinski vokal na njegovoj verziji "Suspicious Minds". Elvis je ušao i rekao: "Želim tu pesmu i želim te devojke (koje su pevale prateće vokale, prim.aut)", rekla je za Songfact.com Dona Džin Godšo, koja je takođe pevala prateće vokale za pesmu "Suspicious Minds" zajedno sa Džini Grin i sestram Meri i Džindžer Holidej.

Zanimljivo je da su one takođe pevale prateće vokale za Elvisov hit "In The Gheto".

Inače, Elvis je snimio "Suspicious Minds" od 4 do 7 ujutru 23. septembra 1969. tokom značajnih sesija u Memfisu koje su pomogle Prisliju da povrati svoju titulu "kralja rokenrola".

Ovo je bila velika povratnička pesma za Elvisa, koji nije imao američki hit broj 1 od "Good Luck Charm" 1962. Snimao je seriju izuzetnih filmova, a njegova muzika je izgubila sjaj. "Suspicious Minds" su ga vratili na 1. mesto u novembru 1969. i on je krenuo i krenuo na turneju 1970. (njegovu prvu u devet godina) i postao atrakcija u Las Vegasu. Na kraju je to bio njegov poslednji hit broj 1 u njegovom životu, ali njegova izdanja su počela da beleže mnogo više od njegovih produkcija sredinom šestdesetih.

Elvisova izdavačka kompanija, zajedno sa njegovim menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom, pokušala je da dobije svoj uobičajeni deo honorara od ove pesme i zapretila je da će prekinuti snimanje ako se  ne učinini. Ali autor pesme, Mark Džejms, bio je čvrst, a Elvis je ipak insistirao na snimanju pesme. Većina tekstopisaca je popustila ovom zahtevu jer je deljenje objavljivanja pesme koju je Prisli snimio bilo mnogo unosnije nego da je uopšte ne snimi.

Prema Elvisovom dobrom prijatelju Martiju Lekeru, koji ga je ubedio da snima u Memfisu sa Čipsom Momanom, lažni završetak pesme bio je rezultat petljanja od strane Elvisovog dugogodišnjeg producenta Feltona Džarvisa.

"Kada je Čips "isekao" "Suspicious Minds" i miksovao ga, bledanje i izbočina na kraju nije bilo,” rekao je Leker za magazin Goldmine i dodao:

"Drugim rečima, pesma se gasi, a onda se ponovo pojavljuje. To je onaj deo gde Elvis samo ponavlja i ponavlja poslednji refren. Po mom mišljenju, to bi moglo biti dobro za scenu, dramatična stvar, ali nije dobro na ploči. Ono što se dogodilo je da je Felton Džarvis odveo majstora u Nešvil i počeo da se zavarava misleći da može bolje. A nije mogao. Trebalo je to da ostavi na miru. Dodao je glasove u pozadini. Glasove koje je Čips stavio u Memfis, Meri Grin i svi ti ljudi, oni su fantastični R&B pevači južnjačkog zvuka. Čips ih je koristio u mnogim hitovima koje je imao", naveo je Marti Leker.

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. januar 2024 | 18:26

    Pesma u top 5 svih vremena.

  • eNL

    8. januar 2024 | 19:31

    Jako velika šteta što Elvis sa tako lijepim glasom nije snimio EZAN ( poziv na namaz, poziv na spas ), jer to bi bilo za sva vremena nešto najbolje što bi snimio a još bolje bi bilo da je za vreme života vratio se u Islam!!!Inače, Elvis ima zaista izuzetno dobru muziku pesme.Top 👍

  • Zoka

    17. januar 2024 | 16:49

    Kralj zivi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA