≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jelena Milašinović:Beogradska filhamonija u ovoj sezoni slavi inovativnost i lucidnost

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milašinović je podsetila da je proslava velikog jubileja Beogradske filharmonije počela u junu 2023. i da je nastavljaju do juna 2024. godine

  • 0
Jelena Milašinović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je portparolka Beogradske filharmonije Jelena Milašinović koja je govorila o nastavku sezone posvećene 100. godišnjici orkestra.

Milašinović je podsetila da je proslava velikog jubileja Beogradske filharmonije počela u junu 2023. i da je nastavljaju do juna 2024. godine.

"Svaki koncert u našoj sezoni obrađuje neku od vrednosti Beogradske filhamonije. Slavimo inovativnost, kreativnost, hrabrost, lucidnost i naravno našu veliku tradiciju", naglasila je Milašinović.

Prema njenim rečima, posle toliko sezona sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom "ljubav raste i postaje još veća".

Beogradska filharmonija će 19. januara (20:00) u Kolarčevoj zadužbini, pod upravom Felca, izvesti "Misu u ha molu" Johana Sebastijana Baha, a Milašinović je istakla da nemamo puno prilike da čujemo čuveno vokalno-instrumentalno delo pošto nije uobičajeni deo simfonijskog repertoara.

Milašinović je naglasila da Felca i Beogradsku ilharmoniju 5. aprila očekuje "Bramsov maraton", odnosno "poduhvat za filharmoničare i publiku", jer će izvesti sve četiri simfonije Johanesa Bramsa, i dati "ubedljiv odgovor na pitanje volite li Bramsa".

Istakavši da se zna da "filharmonija dovodi svet u Beograd i Beograd predstavlja u svetu", Milašinović je rekla da se u ovoj godini nadaju regionalnim gostovanjima, a što se tiče međunarodnih već imaju planove za narednu.

Beogradska filharmonija dovodi često u Kolaraca soliste i dirigente svetske klase, a Milašinović je izdvojila slavnog violončelistu Kijana Soltanija sa kojim nastupaju 26. januara, a slede gostovanja violiniste Sergeja Krilova i pijaniste Alekseja Volodina.

Na dva Novogodišnja koncerta u Kolarcu centralno mesto na pozornici su imali pojeidni članovi Beogradske filhamronije, a Milašinović je najavila da će ubuduće imati priliku da se iskažu u solističkim ulogama njihovi muzičari Miroslav Pavlović, Mirjana Nešković, Ksenija Milošević, Sanja Romić i Boris Brezovac.

Milašinović je najavila da će se ovog proleća pojaviti monografija o Beogradskoj filhamoniji, koju priprema urednički tim Asja Radonić i Danica Maksimovič, koje su obavile "jako značajan, velik posao", dubokim istraživanjem svih relevantih dostupnih datoteka.

"Saznali smo mnogo toga o našoj instituciji", rekla je Milašinović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA