Vreme čitanja: oko 2 min.

Božo Vrećo udružio snage sa slavnim gitaristom Miroslavom Tadićem: Poslušajte pesmu "Sevilja"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim povodom, Božo se oglasio

  • 0
Božo Vrećo Foto: Milan Maričić/ATAImages

Božo Vrećo objavio svoju novu pesmu, koju je zajedno uradio sa slavnim gitaristom Miroslavom Tadićem. Za ovu priliku snimljen je i spot.

Tim povodom, Božo se oglasio na svom Jutjub kanalu.

"Pjesmu Sevlija po perzijskom prevodu značenja imena "Žena Čempres" sam napisao i uglazbio tako da retrospekcijski odgovara stoljetnoj baladi i romansi izmedju dvoje Shams(mene) i Sevlije( Nina) koji se vole od ranog djetinjstva, zavjetuju se i obećaju jedno drugom simbolično sa bijelim koncem koji ona nosi sve do ugovorene udadbe (udaje) od strane njenih roditelja za imućnog Ajsin bega koji dolazi po nju u Šeher Saraj. Sevlija od tuge umire i time tragedija postaje mit o neprebolnoj ljubavi.

Aranžmanski moj logičan izbor je bio nenadmašni i plemeniti prijatelj i muzičar artist koji me uvijek nadahnjuje da budem još bolja i sadržajnija verzija sebe, divni Miroslav Tadić i njegovi "prsti od pamuka" koji ispredaju priču u perfektnoj simbiozi sa mojim pojanjem.

Minimalistično i vrlo nježno, arhetipski i u scenama skoro bez treptaja, vrlo smireno i bez naglosti u pokretu, sve je poput sna i prividjenja. Scene u kojima ona zamišlja i naše vjenčanje onog trenutka kad se udaje za nevoljenog, scene kraj Sebilja gdje zamišlja da je odvodim daleko i da meni pruža ruke da je spasim i scene gdje mene vidi u zrcalu (ogledalu) dok drugi je zove svojom.

Ta čežnja kulminira njenom tragičnom smrću na kraju, gdje ne znamo što je učinila prekrivajući svoje lice crnilom, to jeste simbolika antičke tragedije i karasevdaha i žrtvenog odlaska sa ovog svijeta.

Zahvaljujem se Bošnjačkom institutu i direktorici Amini Rizvanbegović te Vakufskoj direkciji Gazi- Husrev begovog hammama na iskazanom poštovanju i uzvišenom prostoru za moju umjetnost koja reprezentira našu zemlju na najbolji i autentičan način, Inat kući na prijateljstvu i otvorenim vratima za sve moje projekte i vizije, Isfahan galeriji i gosp.Parvizu Mohammadiju na iznimnoj ljubavi i poštovanju prema mojoj umjetnosti, Zlatarni Sofić na kontinuiranoj suradnji i ljubavi prema svemu što jesam i stvaram te svima koji su me taj dan zagrlili gradom i poželjeli mi sreću.

Akteri u cijeloj priči su dvoje prekrasnih ljudi koje iznimno volim i cijenim i koji mene toliko vole . Dvoje lijepih i talentiranih, Nina Tanović "moja Audrey Hepburn" i ta vizija Bosansko-Hercegovačke žene koju sam upravo tako zamišljao u spotu, stamena jaka, mudra i istrajna, a istovremeno tako čedna, krhka, tiha, mila i poput bijele leptirice. Meho Čavčić kao bogati Ajsin beg čija ljepota i mladost su bila takva divna apstrakcija i pogled u koji se odmah zaljubite.

Hvala mom Indiru Merdanoviću na prijateljstvu i danu magičnog snimanja i dragoj Almi Kadić na make up profesionalnosti.

Molim vas zanemarite par scena u kojima nismo mogli sakriti svaki detalj modernizacije vremena u kome živimo, fokusirajte se na bitno, na pjesmu i na priču, na tugu koju ona nosi i na poj ranjene duše koju svi prepoznajemo kao dio sebe i onu duboku svoju.

Hvala vam svima što ste uvijek dijelom mene,moja inspiracija, moj podstrek i moja snaga i ljubav.

"Sevlija slobodna si, sad oslobodi i druge..."", napisao je Božo Vrećo.

Pogledajte spot za pesmu "Sevilja":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA