≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojislav Bubiša Simić napunio 100 godina: Evo gde možete gledati koncert u njegovu čast, koji je danas

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncert će biti održan u mts Dvorani

  • 0
Bubiša Simić Foto: Muzička produkcija RTS-a/mts Dvorana

Big Bend Radio-televizije Srbije uz svog šefa-dirigenta Stjepka Guta zajedno sa gledaocima Radio televizije Srbije u direktnom TV I radio prenosu prolaviće 100. rođendan velikana srpskog džeza – Vojislava Bubiše Simića. Umetnika koji je uvek isticao: “Živite, uživajte u životu i onome što radite i budite živahni”, a njega je uvek živahnim i radosnim održavalo to što, kako je i sam umeo da kaže – živi džez!

Na koncertu, koji će u čast muzičkog velikana biti održan danas, 19. marta u mts Dvorani, će biti izvedene neke od najpoznatijih kompozicija i aranžmana tog autora, kao što su “Pozdrav Kauntu Bejziju”, “Povratak”, “Vals za Andreu”, “Milkina kuća”, “Velika čočečka igra” i druge.

Vojislav Bubiša Simić, kompozitor, aranžer i dirigent, rođen je 18. marta 1924. godine u Beogradu. Kompoziciju je studirao na Muzičkoj akademiji , kod Stanojla Rajičića i dirigovanje kod Predraga Miloševića, u čijim je klasama i diplomirao 1954. godine.

Već 1946. osnovao je amaterski džez orkestar “Dinamo”, koji je bio prvi big band ansambl u Srbiji. Dve godine kasnije, 1948, započinje saradnju sa Zabavnim orkestrom Radio Beograda.

Od 1953. godine počinje da radi kao dirigent Džez orkestra Radio televizije Beograd, na čijem čelu je bio sve do penzionisanja, 1985. godine. Sa ovim orkestrom proputovao celu Evropu.

1960. godine na džez festivalu u Žuan le Penu, u Francuskoj, dobio je i prvu nagradu za kompoziciju “Pozdrav Kauntu Bejziju” u kategoriji big bendova. Pod njegovim rukovodstvom Džez orkestar Radio televizije Beograd sarađivao je sa mnogim značajnim muzičarima i bendovima, ne samo iz tadašnje Jugoslavije, već i iz Evrope i sveta.

Više od četrdeset godina bio je gost dirigent Pozorišta na Terazijama. Često je nastupao sa Simfonijskim orkestrom JNA. Od 1986. do 1992. vodio je seniorski hor KUD „Branko Krsmanović“, za koji je napisao veliki broj aranžmana i kompozicija, evergeen-a i starih srpskih rodoljubivih pesama. Komponovao je muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku. Jedan je od začetnika etno-džeza u srpskoj muzici. Autor je primenjene muzike za veliki broj televizijskih serija, igranih i dokumentarnih filmova.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni beočug grada Beograda, Nagrada za životno delo RTV Srbije, Nagrada za životno delo džez festivala Nišvil, Ordena rada sa zlatnim vencem, Orden zasluge za narod sa srebrnim zracima i Oktobarska nagrada grada Beograda.

U devetoj deceniji života oprobao se i kao publicista. Godine 2005. je objavio knjigu „Susreti i sećanja“, a ubrzo zatim i „Veselo putovanje“ (2006). Slede knjige „Sentimentalno putovanje“ (2010) i „Neispričane priče“ (2014).

Urednik prenosa: Anja Rogljić

Reditelj: Ivan Milanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA