Vreme čitanja: oko 8 min.

Alen Islamović otkrio kako je sačuvao svoj glas: Pre 20 godina je rešio da ostavi jedan porok

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Poznati muzičar nastupiće u petak, 22. marta u mts Dvorani

  • 1
Alen Islamović Foto: Nikola Tomić

Regionalni rok muzičar Alen Islamović će održati u petak uveče , 22. marta u mts Dvorani, samostalan koncert "Ti si moja eksplozija" u Mts Dvorani, a specijalno za Tanjug kaže da je osnovao svoju diskografsku kuću i da će se potruditi da što ćešće u dudućnosti nastupa u Beogradu.

Istina, Alen Islamović je u više varijanti i faza okupljanja "Bijelog dugmeta" bio u Srbiji, od velikog spektakl koncerta 2005. godine na Hipodromu, preko novog sastava sa trubačima od 2016. kada su rasprodali tri Beogradske Arene, do ponekih solo nastupa na raznim festivalima.

Gostovao je na Beer festu (2012) i dva puta je imao svoje veče u Central Pub-u na Novom Beogradu (2019, 2022) u okviru serije koncerata “Rock Fest”.

Publika je dugo čekala da Alen Islamović konačno održi veliki solo koncert u prestonici Srbije, za koju je na navedenom Hipodromu uzviknuo: "U Beogradu je uvek bilo najlepše".

"Sigurno da poslednjih desetak godina nisam imao pravu priliku da napravim jedan vakuum prostor, da bih se posvetio solističkom koncertu. Uvek je bilo neko dešavanje, ili “Dani piva” u Zrenjaninu, festival na Novom Beogradu, ili Pančevu. Onda je jako bilo teško to postići, jer potrebno je Beograd pustiti jedno godinu dana da bih ponovo došao, da nešto tada kažem i ispričam neku svoju priču", rekao je Islamović, koji je sa " Bijelim dugmetom" svirao 2023. prvi put i na sceni SPENS-a u Novom Sadu.

Pevač hard rok grupe "Divlje jagode" i pastirskog roka "Bijelo dugme" je podsetio da je ovo sada bio idealan prostor i vreme od godinu dana i par meseci da se publika uželi da ga gleda.

Grupa "Bijelo dugme" u novom sastavu koji čine Alen i Brega, odnosno Goran Bregović, poslednji put je imala koncert u Beogradu za doček Srpske nove godine 13. januara 2023. na Trgu republike, a Islamović je svirao 2022. u spomenutom restoranu "Central Pub".

"Sada ima smisla da uskoči i solo Alen Islamović da održi jedan veliki koncert, zar ne? Eto ovo je prilika sada da se svi nadjemo u Mts Dvorani", dodao je rok muzičar.

Alen Islamović Foto: Nikola Tomić

Razni muzičari regiona, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, gostuju više puta u Srbiji, tako da ih domaća publika sve više upoznaje, dok je Alen pomalo bio "van radara", te je ovo prilika da i on krene da u solo varijanti dolazi kod nas.

Verovatno su osećanja i potrebe obostrane da muzičar poželi da češće bude prisutan na ovom tržištu, da se "uhoda" nakon predstojećeg koncerta.

"Svakako ću i morati da dolazim vama sve više, jer sam nedavno osnovao svoju diskografsku kuću, koja će se baviti izdanjima i produkcijom. Imam vlastiti studio koji sam postavio, tako da ću svakako biti "prinuđen" da plasiram muziku ovde. Dobro je što ću ja raditi na svojim pesmama, a ne neke druge diskografske kuće, jer suština je u tome da one ionako ne urade ništa", kritično je ocenio Islamović i dodao "da te kuće samo dodju i pokupe kajmak".

Na taj način, kako objašnjava, dosta će se truditi oko promocije i realizacije novih pesama, a "sigurno će biti prilike da radim i koncerte".

Studio je napravio u svojoj kući u rodnom Bihaću.

"Ovaj prostor Mts Dvorane je veoma izazovan, nije preveliki, nekako taman mi je sada. Da osetim vibraciju i energiju koju ću da iznesem publici, ali i da pokupim od njih. Kada se bude otvorio ponovo vaš Sava centar, biće i tih mogućnosti, naravno", napomenuo je roker za Tanjug.

Alen Islamović je snimio dva studijska albuma sa grupom "Bijelo dugme" - "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" (1986) i "Ćiribiribela" (1988), kao i live izdanje “Mramor, kamen i željezo” (1987), dok je sa bendom “Divlje jagode” realizovao pet ploča – “Stakleni hotel” (1981), “Motori” (1982), “Čarobnjaci” (1984), “Vatra” (1985) i “Wild Strawberries” (1987).

Osim ta dva velika poduhvata, Islamović je imao faze kada je pomalo “koketirao” sa folk muzikom i duetima sa Indirom Radić (“Lopov”, “Imali smo, nismo znali”), da bi se upustio u produktivnu solo karijeru i snimao albume.

Alen Islamović Foto: Nikola Tomić

Onda je bio deo benda “4 asa” sa kolegama regiona – Vlado Kalember (“Srebrna krila”), Rajko Dujmić (“Novi fosili”), Jurica Pađen (“Aerodrom”), i nakratko osnovao grupu “Srčani udar” iz Kanade i snimio jedan album sa njima.

Nakon toga, Alen se kratkotrajno okreće ponovnom spajanju “Bijelog dugmeta” 2005. na mini turneji po bivšoj Jugoslaviji, i to u Zagrebu (stadion Maksimir), Sarajevu (stadion Koševo) i Beogradu (Hipodrom) gde su ostvarili trijumfe.

Tada su jedini put tri pevača "Dugmića" bili zajedno na sceni: Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović.

To se neće ponoviti deset godina kasnije, kada su odlučili da se ponovo sastave, samo bez Bebeka, na turneji koja traje od 2015. sve do danas, u zemlji, regionu i inostranstvu.

Alen, Tifa i Brega su zajedno sa trubačima već osam godina u novom ruhu.

Na taj način ima se utisak kao da Alen ima više različitih karijera i života u jednoj osobi.

"Sve navedeno su pravi izazovi. Kada se radi ovaj naš posao, muzika, ako nema izazova, rizika, onda se ne zna do koje granice se može doći. Ja sam uvek hteo sebe da ispitam ako sam 100 metara trčao 12 sekundi, da onda pokušam za 11 sekundi. Rokenrol je isto tako uvek izazov, moraš sebe isprovocirati da udješ u nešto novo, da vidiš da li možeš u tome da se snalaziš, kao što je folk muzika. Ovo sa trubačima u novom “Bijelom dugmetu” nije to što se meni tako nešto radilo", analizirao je Islamović i dodao da je izvorno želeo da stoji uz Gorana Bregovića i peva hitove "Bijelog dugmeta".

Alen Islamović Foto: Nikola Tomić

Onda se desilo da čuje “artiljeriju Breginu, i kada to krene, prvo se naježim s leđa kada to zapuše, sve se dlake na ledjima dignu”.

"Drugo, tražiš prostor vokalno, teško je kroz te frekvencije proći. Pokušavam zdravo da nadjem prostor da me publika oseti. Ono što recimo peva Goranov bubnjar, to nije ništa. Samo promučkaš kantu i proliješ, i tu agresija ide iz zuba", ocenio je bosanski roker iz Bihaća i onda se osvrnuo na njegovo umeće pevanja.

Muzičar je napomenuo da kad on izadje na scenu i zapeva “Napile se ulice”, “Ako ima Boga”, “A i ti me iznevjeri”, “Đurđevdan”, njegova boja glasa je onda neka “peta dimenzija”, i bilo mu je “fantastično iskustvo sa tim trubama”.

Ono što je neverovatno je da Alen i dalje na koncertima “Bijelog dugmeta” ili na solo koncertima koje je držao u Srbiji, poseduje taj oštar glas koji seče vazduh, i hard rokerski vokal pun eksplozije mu nikada ne puca, kao nekim drugim kolegama.

Deluje u licu i celoj pojavi kao da je večno mlad, da je za njega vreme stalo kada je bio mladić duge kose u “Divljim jagodama”, a i po glasu se ima utisak kao da je na samom početku karijere u bivšoj Jugoslaviji.

"Izgleda da sam uspeo sačuvati taj svoj glas, bez obzira što sam odradio na hiljade koncerata. Taj moj glas sačuvao sam 2004. godine kada sam prestao da pušim. Rešenje je da se ostave cigarete. Ali onda sam malo više krenuo da se bavim sportom, kao što je tenis. Evo sa prijateljima sam u Beogradu igrao tenis. Za mene teniska borba uvek ide kao gitara”, napravio je poredjenje Alen, koji inače svira i gitaru, a u “Divljim jagodama” je bio bas gitarista, i ubrzo vokal.

Alen Islamović Foto: Nikola Tomić

Islamović kaže da mu sport mnogo znači i pomaže, i otkriva da neke njegove kolege trče u Košutnjaku, i da to pozdravlja, jer “mora se održavati fizička kondicija" za uspešne koncerte.

“Koliko će sve to kod mene trajati, ne bih znao. Sve napore sam izdržao. Ja se osećam dobro, sa glasom nemam nikakvih problema. Čak sam se malo i testirao, složim i po četiri koncerta zaredom od dva i po sata, i nikad nemam poteškoća”, pohvalio se roker iz BiH.

Što se tiče daljih planova u karijeri, Alen kaže da će se paralelno posvetiti mnogim aktivnostima, od razvoja njegovog muzičkog studija i diskografske kuće, preko dalje solo karijere do daljeg okupljanja sa Goranom Bregovićem na “Bijelom dugmetu”.

"Naravno, u redovnom kontaktu sam sa Bregovićem, koji je izrazio želju da sada u ovoj godini pokrenemo “Rok Bijelo dugme”. Kaže mi da je dosta svirao za kafanu, i hoće malo da nas čuju rokeri. Ta formacija će se realizovati, videće Brega šta, kako gde, ima tu još živih članova benda, koji su izrazili želju da se to desi. Time će se obeležiti jubilej – 50 godina “Bijelog dugmeta", naglasio je muzički umetnik.

Simbolično, za 50 godina od osnivanja ove popularne rok grupe sa tri pevača kroz nekoliko faza razvoja, biće održano 50 koncerata u čitavoj regiji bivše SFRJ.

"Takođe, plan je da objavimo gramofonsku ploču "50 godina Bijelog dugmeta". To nam je ideja kada Bregović i ja sednemo i nešto skiciramo. Sve bi to trebalo da se desi u ovoj godini", naveo je Islamović, a srpska publika će gledati "Rok Bijelo dugme" krajem juna na 14. izdanju Arsenal festa u Kneževom arsenalu u Kragujevcu.

Islamović se za sam kraj razgovora za Tanjug prisetio 2005. godine i trijumfa na Hipodromu u Beogradu, kada su svirali i pevali pred neverovatnom cifrom od 200 000 ljudi.

"Taj koncert je predstavljao ubedljivo i neuporedivo najveći broj publike pred kojom sam pevao u svom životu. Apsolutno neprikosnoveno, zlatna medalja", zaključio je za Tanjug Alen Islamović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Alen Islamović otkrio da li mu nedostaje Jugoslavija i da li mu je krivo što je pravio folk duete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA