≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svetska diva Aida Garifulina za Telegraf.rs: O "Operi na vodi", Beogradu, nastupima sa operskim legendama

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čuvena operska pevačica nastupiće 8. septembra na platou Geozavoda u remek-delu Đakoma Pučinija "Boemi"

  • 1

Novo izdanje "Opere na vodi" na vodi biće prava poslastica za ljubitelje opere, klasične i filmske muzike.

Prvog dana ovog događaja, 8. septembra na platou Geozavoda u Beogradu, u operskoj predstavi Đakoma Pučinija"Boemi" nastupiće i čuvena diva Aida Garifulina, uz renomirane pevače, baritona Željka Lučića, tenora Matea Rome, u pratnji hora, solista i baleta Nacionalne opere iz Temišvara.

Dirigent ovog specijalnog izvođenja biće maestro Dejan Savić.

U intervjuu za Telegraf.rs, Aida Garifulina govorila je o "Operi na vodi", Beogradu, nastupom sa Robijem Vilijamsom.

  • Bićete glavni izvođač na "Operi na vodi" ovog septembra u Beogradu. Šta može li publika da očekuje od vašeg nastupa?

Aida Garifulina: Veoma sam srećna što sam se vraćam u Beograd. Već sam jednom bila tamo tokom FISU World Univerzitetskih igara 2009. I zaista sam volela grad sa njegovim gostoprimstvom. Ljudi su veoma ljubazni, hrana je dobra. Opera "Boemi" je jedna od mojih omiljenih opera. Pevala sam je u različitim produkcijama u različitim operskim kućama. A sada ću je prvi put izvesti na otvorenom, što je tako uzbudljivo zapravo. Nadam se da će publika uživati i izaći iz predstave ispunjena ljubavlju, radošću i srećom.

  • U Beogradu ćete izvoditi "Boeme", operu koju često izvodite. Kakva su Vaša osećanja prema ovom Pučinijevom komadu?

Aida Garifulina: Znate, pevača sam obe uloge u ovoj operi. Musetu u prošlosti, a onda Mimi. Čak i danas ponekad, zavisi od operske kuće i produkcije - prihvatam da pevam Musetu, pošto istinski volim ovu ulogu i imala sam puno uspeha s tom ulogom, pogotovo u Državnoj operi u Beču i u Rojal Opera Hausu, Kovent Gardenu u Londonu. Ali sada pevam Mimi, to je tako velika sreća i zadovoljstvo. Da pokažem kompletno drugačiji lik od Musete. Muzika u celoj operi je tako duboka, sve harmonije koje idu duboko u tvoju dušu, niko ne može da bude indiferentan prema ovoj operi. Pošto je istinsko remek-delo, koje je Pučini napravio. Svaki lik ima svoj lajtmotiv koji ga prati kroz operu. Ali je takođe ljubavna priča. Priča o stasti i tugi, pravo prijateljstvo i gubitak. Uvek plačem na kraju, kada čujem poslednje akorde u orkestru, oni mi "slome srce".

  • Vi se smatra jednom od najboljih operskih pevačica na svetu. Koji je bio Vaš uzor u mladosti?

Aida Garifulina: Bilo je nekoliko operskih pevača koje sam slušala i koji su me inspirisali da postanem operska pevačica. Lučano Pavaroti, Marija Kalas, Ana Mofo, Kiri Te Kanava, Monserat Kabalje, Džesi Norman, da spomenemo samo neke.

  • Nastupali ste sa velikanima opere kao što su Hoze Kareras, Dmitrij Hvorostovski i Plasido Domingo. Šta možete reći o saradnji sa njima?

Aida Garifulina: Volim da nastupam sa ovim legendama. Oni su tako neverovatni. Učiš od njih sve vreme. I koliko je sjajno da bez obzira na to koliko su postigli u svojoj karijeri - uvek ostaju sjajni i veoma ljubazni ljudi. Veoma profesionalni i puni poštovanja prema drugim ljudima. Ovo ja zovem jedinstvenost.

  • Nastupali ste i sa Robijem Vilijamsom na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Moskvi. Šta može reci nam o ovom nastupu i Robiju? Da li ste ikada razmišljali o tome da napravite a koncert na kome biste pevali pesme koje ne potiču iz opere?

Aida Garifulina: Volela sam da nastupam sa Robijem. On je takav džentlmen. Takođe smo imali vremena samo da sednemo i razgovaramo jedno sa drugim. On je sjajan čovek, veoma kreativan, veoma talentovan, super zabavan i harizmatičan. Da, volim sve vrste muzike. Kada sam odrastala, slušala sam rok, džez, pop, R'n'B, hip-hop. Opera uzela moje srce i zaljubila sam se u klasičnu muziku. Ali ja verujem u kreativnost. I recimo, postoji uskoro će doći više. (smeh)

Aida Garifulina, Robi Vilijams Aida Garifulina i Robi Vilijams Foto: Tanjug/AP/Antonio Calanni
  • Kakvi su vaši planovi za budućnost? Imate li neostvarenih želja?

Aida Garifulina: Valjda. Filmski svet je moja druga strast. Pa ćemo videti gde će me moji snovi odvesti. (smeh)

  • Drugo veče spektakla "Opera na vodi" će obeležiti simfonijski orkestar RTS-a koji svira filmsku muziku. Hoćete li gledati ovo i koja Vam je omiljena filmska muzika?

Aida Garifulina: Putovaću tog dana, ali se nadam da ću to pogledati na snimku, jer sam sigurna da će to biti tako posebna noć i veoma lepa muzika!!!

Aida Garifulina Aida Garifulina Foto: JENS KALAENE / AFP / Profimedia
  • Za Vas, ko je imao najveći operski glas u istoriji?

Aida Garifulina: Veoma je teško imenovati samo jednog pevača. Ali svi pevači koje sam ranije spomenula su oni koji definitivno imaju ili su imali briljantne glasove. A pevača je naravno i više!!!

  • Imate veoma uspešan Instagram nalog, sa više od 1,7 miliona pratilaca. kako mnogo vremena posvećujete tome i da li je to bilo od pomoći za Vas i Vašu karijeru?

Aida Garifulina: Trudim se da ne posvećujem previše vremena svojim društvenim medijima, jer mi oduzimaju previše energije. Kad sam imam slobodne dane, volim da ih provodim sa svojom porodicom i dragim ljudima. Ali Instagram mi je sigurno pomogao da izgradim svoju veliku bazu obožavatelja, što je neverovatno. Takođe, kada sam pročitala sve ove komentare ispod postova - osećam se zaista blagosloveno i voljeno.

Aida Garifulina, Robi Vilijams Robi Vilijams i Aida Garifulina Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar)

Inače, Aida Garifulina vas sve poziva na događaj "Opera na vodi", i to u video poruci koja se nalazi na početku teksta.

Karte za ovaj spektakl možete kupiti online na sajtu GIGSTIX i u svim prodajnim objektima Vulkana.

Sve informacije www.operanavodi.com, ili na Instagram profilu @operanavodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA