"Kosa": Mjuzikl koji je zauvek promenio pozorište (VIDEO)

Svi su pričali o sceni golotinje koja je do tada bila tabu tema

  • 2

Zavesa na vekovnu cenzuru u pozorištu pala je 27. septembra 1968. godine. Nekoliko sati kasnije, grupa dugokosih mladih glumaca izašla je na pozornicu da odigra predstavu koja je prikazivala uzimanje narkotika, antiratne proteste i šokantnu golotinju. Londonski Vest End više nikada nije bio isti.

"Kosa" je bio mjuzikl koji je stvorio kontrakulturu 60-ih godina na pozornici. Pokazao je biseksualnost, međurasne odnose i odbacivanje monogamije pred publikom koja je ranije bila "zaštićena" od takvih tabu tema.

U jednoj sceni glumci su izašli na pozornicu nalazeći se iza lista, potpuno goli, pevajući reči: ptice, cveće, sloboda, sreća. Uprkos tome što je trajala samo nekoliko sekundi, to je nešto što se smatralo skandaloznim i mnogi članovi publike su jednostavno napustili pozorište to veče.

Pre jeseni 1968. bilo kakvo pozivanje na homoseksualnost, biseksualnost i golotinju smatrano je nečuvenim i nije mu bilo mesto na britanskoj pozorišnoj sceni.

Hair musical, mjuzikl

Foto: Guliver/Central Press/Getty Images

Međutim, kako je moć cenzure lorda Čemberlejna, koja datira iz 1737, došla do kraja, glumci "Kose" počeli su da se pripremaju za veliko veče.

Rizična predstava, koju su napisali glumci Džerom Ragni i Džejms Rado, već su se pokazali kao hit u najavi u Njujorku godinu dana ranije.

Mladi Dejvid Bouvi je bio na audiciji - četiri puta zapravo - ali nikada nije pozvan da se pridruži ekipi u Londonu.

Mjuzikl govori o "plemenu", grupi politički aktivnih hipika koji žive u Njujorku.

Glavni protagonista je Klod, kog je igrao 23-godišnji Pol Nikolas, živeo je život tažući ljubav, mir i seksualnu revoluciju, ali se suočio sa sukobom sa porodicom koja je želela da on ode da se bori u Vijetnamu.

Njihova duga kosa, kao i naziv mjuzikla, bila je simbol prkosa.

- Morali biste da odsečete kosu kada idete u vojsku i odatle simboličan naziv Kosa za mjuzikl - rekao je Džofri Marš, direktor Odseka za pozirište V&A.

Nikolas, zajedno sa Elejn Pejdž i Oliverom Tobijasom i dalje se sećaju besa koji je izazvala scena golotinje.

- Pre 50 godina u komercijalnim predstavama nije bilo golotinje. Ali gledajući unazad, "šokantna" scena golotinje o kojoj se toliko pričalo i nije bila toliko strašna. Bila je lepo odrađena. Međutim, neki ljudi su izašli sa predstave, zgađeni - rekao je Nikolas.

Anabel Leventon igrala je Šejlu u originalnoj londonskoj postavi.

- Prve večeri, a to se nigde nigde nije dogodilo, koliko znam, glumci Kose su izašli u publiku. Plesali smo, sedeli im u krilu, preplašili smo ih, i na kraju predstave smo svi pevali "Let the Sun Shine In" i vratili se na scenu i svi iz publike su došli za nama. Tada smo shvatili da je predstava napravila veliku promenu u Britaniji. Kosa je zaista zaprepastila i promenila svet pozorišta zauvek - rekla je ona.

Kosa je mamila publiku narednih pet godina. Do 1973. godine odigrana je 1.997 puta. A onda kada je cenzura nestala, mnogi dramski pisci su pisali stvari koje su bile zabranjene.

"Kosa" se prikazivala i u Beogradu, od 1969. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KK

    14. jun 2019 | 10:20

    Danas mladi ne mogu da zamisle sta se tada zbivalo. Burna su bila politicka dogadjanja u svetu, Amerika je (bas kao i danas) trazila neke svoje interese bas u Vijetnamu.Mladi celog sveta stvaraju pokret za MIR!!Omladina se udruzuje u HIPI pokret koji propagira mir i ljubav za sve!!Koliko su uspeli u tome, istorija ce reci!!Ovo je najkrace sto moze!!!

  • Тодорић

    16. jun 2019 | 19:04

    Ништа мирније није прошло ПРВО извођење КОСЕ у старој Југославија,у позоришту у Суботици.Немерљив скандал у то време,када су моју мајку хтели да туку на улици јер је носила панталоне...од 12 представа,као костимограф,добила је 6 награда,а затим отказ,јер није била довољно стручна...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA