100. izvođenje predstave "Gospođica": Nataša Ninković u ulozi Rajke ne prestaje da fascinira publiku

Čitav život provela je bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja

  • 0

Predstava "Gospođica" Ive Andrića u režji Gorčina Stojanovića, večeras će biti odigrana 100. put na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava, koja je premijerno izvedena 26. aprila 2013. godine, rađena je prema dramatizaciji Marka Foteza iz 1962. kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP-a.

U predstavi igraju Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić/Lazar Ðukić.

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Lana Cvijanović, dramaturg Miloš Krečković a koreograf Miloš Paunović.

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave "Gospođica" odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju 19. i na početku 20. veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva.

U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja.

Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava "Gospođica" učestvovala je na Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu i gostovala na sceni zagrebačkog ZeKaeM-a u okviru ciklusa "Evropsko pozorište u ZeKaeM-u" 2013. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA