≫ 

Otvoren BELEF: Posle 27 godina Rade Šerbedžija zaigrao pred srpskom publikom

"Antigona - 2000 godina kasnije" pozorišta Uliks otvorila Beogradski letnji festival

  • 0

Izvođenjem predstave "Antigona - 2000 godina kasnije" pozorišta Uliks, u režiji Lenke Udovički sa slavnim Radetom Šerbedžijom u ulozi Kreonta, sinoć je u Hangaru Luke Beograd otvoren Beogradski letnji festival Belef.

Ulogom u spektaklu u autentičnom prostoru Hangara Luke Beograd, Šerbežija se nakon 27 godina našao u nekom pozorišnom komadu u srpskoj prestonici.

Predstava scenski ispituje mitsku priču iz Sofoklovog komada, istovremeno se baveći interpretacijom mita, uz dokumentarističke dramaturške intervencije koje otvaraju prostor diskusije.

Beograd, BELEF Otvoren BELEF Foto: Tanjug/BELEF/ SVETISLAV BRCANSKI

Kako su antički komadi izrasli u stvarnosti prepunoj krvi i zločina, u buci i metežu, Sofoklov literarni iskaz ni u našem vremenu ne gubi snagu, pokazujući svakom dobu njegovo pravo lice iz neke nove perspektive i odolevajući svojom univerzalnošću zamkama promenjenih okolnosti.

Osim Radeta Šerbedžije u predstavi su igrali Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić, Vedad Suljagić, kao i studenti odseka za glumu pri Akademiji scenskih umetnosti Sarajevo i studija Gluma i mediji sveučilišta u Rijeci.

Udovički je u najavi izvođenja predstave u Beogradu navela da je u doba procvata demokratije žena obespravljena i u prvi plan su došli muški principi moći i osvajanja.

Beograd, BELEF Rade Šerbedžija Foto: Tanjug/BELEF/ SVETISLAV BRCANSKI

- U tom kontekstu je jako važno vraćati se Grcima jer je "Antigona komad koji se bavi sudarom pravde i prava. Stariji zakoni kažu da šmo mi svi kao ljusdki rod jedna familija i tako bi trebalo da se odnosimo jedni prema drugima, a ne da brojimo heroje i izdajnike. Danas se pitamo ko je Antigona koja po Sofoklu želi da pokopa svog brata koji je proglašen izdajnikom. To je devojka koja ne zna gde joj je brat. Njen brat leži u nekoj od masovnih grobnica koje su svuda oko nas -  rekla je Udovički.

Nešto ranije večeras u Francuskom kulturnom centru predstavljena je izložba fotografa Kristijana Antolovića iz Irske, dobitnika brojnih nagrada.

U okviru programa Belefa, biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih Queen tribute bendova - Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju hora Dečjeg kulturnog centra, koncert Wien Symphony Salonorčester iz Beča, koncert popularnih Mostar Sevdah reunion, koncert sastava Old Hat Orkestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić, kao i nastup violiniste Ilije Marinkovića.

Osim pozorišnih predstava, posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans "Svetlosni kodovi“ u izvođenju teatra Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu.

Zakazana je premijera mjuzikla "Pećina" Ivana Ilića u UK "Vuk Stefanović Karadžić".

Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif - vesela plesna promenada biće predstavljena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.

Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Dagan.

 
 
 
View this post on Instagram
📹 Bogdan Ilić, jedan od najpoznatijih autora srpske @youtube scene, poznatiji po nadimku @bakaprase , pored snimanja video klipova, bavi se i muzikom. . 🎶 Ovaj strastveni gejmer će u okviru BELEF-a 2. jula održati muzičko-scenski performans na Platou ispred Vojnog muzeja. . Sasvim je izvesno da ćemo tom prilikom imati priliku da čujemo neke od njegovih hitova koji imaju po više miliona pregleda na YouTube-u, kao što su "Bleja u Turskoj", "Balkanska scena", "Autotjun"... 🎼🎤 . 🕊 Rezervišite svoje karte na vreme, DoLETI(te) na BELEF i upoznajte izbliza najpoznatijeg domaćeg jutjubera. . . #bakaprase #bogdanilic #sajimse #autotjun #blejauturskoj #balkanskascena #belef #cebef #leto2019 #gradbeograd #doleti #vojnimuzej #kalemegdanA post shared by BELEF (@belefestival) on

Za najmlađe će na platou ispred Vojnog muzeja biti održana predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević, a na istom mestu biće prikazana i predstava Legenda o hrabrosti - klasični teatar za decu sa elementima akrobatike.

Takođe, mlade posetioce festivala očekuje i muzičko-scenski nastup popularnog jutjubera Baka Praseta.

Belef zatvaraju svojim nastupom Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom Vlatkom Stefanovskim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA