Vreme čitanja: oko 3 min.

Beogradski letnji festival BELEF

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sedam premijera, dečije predstave, Mladi BELEF, koncerti, razgovori, scenska čitanja i šetnja kroz legate Muzeja grada Beograda

  • 0
BELEF Foto: Promo/ Goran Nikolić

I ove godine BELEF je nastavio da i dalje razvija svoj koncept produžene pozorišne sezone tokom leta, pa je u saradnji sa ustanovama kulture, pre svega pozorištima, publici i stručnoj javnosti omogućio da vidi i uživa i novim predstavama, predstavama koje su obeležile prethodnu sezonu, a nisu do sada gostovale u Beogradu, ali i premijerama. Upravo to "novo" koje je u suštini BELEF-a, ali i pozorišta i umetnosti uopšte, ovde se nalazi u novim predstavama, novim, mladim umetnicima, novim prostorima igre i novom iskustvu. Pa i u novim programima kojih ima i ove godine.

U periodu od 23. juna do 7. jula izvedeno je čak 7 pozorišnih premijera! U glavnom programu BELEF-a imali smo priliku da prvi put u Beogradu vidimo 4 gostujuće predstave (beogradske premijere), dva koncerta, tradicionalno jedan džez koncert Dragon’s Fuel i koncert klasične muzike, u zajedničkom nastupu Dva kvarteta: Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Кipra i jednu plesnu predstavu iz Francuske u koreografiji i izvođenju Claire Huber.

Pored predstava koje su tokom prethodne sezone izazvale veliko interesovanje kod publike, kao što je „Bilo jednom na Brijunima“ i „Bravo za klovna“, ove godine BELEF podržava čak sedam premijera! U pitanju su nezavisni projekti naših glumaca i reditelja koji su već podržani na konkursima grada ili Republike, ali i premijerama naših pozorišta Ateljea 212, Bitef teatra, Teatra Vuk i Narodnog pozorišta u Beogradu. Ali, veliki iskorak je bilo samo otvaranje – poetski performans koji smo uradili sa Hartefaktom, gde su na jedan neobičan i neposredan način savremeni pesnici govorili svoju poeziju na jedanaest lokacija u Botaničkoj bašti. Novi glasovi pesnika, pisaca i dramskih autora jesu i naša sadašnjost i budućnost.

BELEF Foto: Promo/ Goran Nikolić

Program MLADI BELEF u okviru koga se prikazuju predstave studenata – završni ispiti, diplomske, master i doktorske predstave FDU, Akademije umetnosti i FMU, izvodi na sceni Teatra Vuk.

DEČIJI BELEF se ove godine zbog vremenskih prilika održao u pozorištu lutaka “Pinokio”, a MLADI BELEF u okviru koga se prikazuju predstave studenata – završni ispiti, diplomske i master predstave FDU, Akademije umetnosti i FMU na sceni Teatra Vuk. Novi program koji smo osmislili i razvili u saradnji sa FDU u Beogradu: PodTekst – scenska čitanja novih drama mladih dramskih pisaca u izvođenju i postavci glumaca i reditelja njihove generacije organizovan je u Ateljeu 212. Još jedan novi program „Belef razgovori – dobre priče“ organizovan je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Bob Garfield, jedan od najpoznatijih novinara i kolumnista u Americi razgovarao je sa Ivanom Stankovićem, osnivačem i vlasnikom agencije Communis DDB, jednim od pionira marketinške i kreativne industrije na Balkanu, o budućnosti medija, reklame i medijskom haosu izazvanom digitalnom revolucijom.

Nastojeći da održi i svoj internacionalni segment BELEF je ove godine ugostio i dve predstave iz Hrvatske, jednu iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Republike Srpske, jednu iz Francuske, a imali smo i goste sa Kipra.

BELEF Foto: Promo/ Goran Nikolić

„Noć legata“ koju organizujemo u saradnji sa Muzejom grada Beograda, otvorio je vrata Konaka kneginje Ljubice, muzeja Ive Andrića, ali i zavičajnih muzeja Žarkova i premijerno u okviru Belefa publika je mogla da uđe u zavičajni muzej Zemuna „Spirtinu kuću“. U Etnografskom muzeju u okviru Belefa otvorena je izložba „Nasleđe: Kolekcija Nadežde Petrović“.

Dečiji programi, Mladi Belef i svi prateći programi su bili besplatni.

Program ovogodišnjeg festivala podržao je nezavisne projekte, ali i naša pozorišta, pa je tako formirana svojevrsna misija BELEF-a kao platforme koja podržava projekte u nastajanju. I na kraju, nikada nismo odustali od ideje da se produži pozorišna sezona i tokom letnjih meseci i obogati kulturna ponuda našeg grada.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA