• 0

Zagrebački svet žrtava: Predstava "Ako kažeš, gotov si" opisuje učionice kao arene gde pršte uvrede

Predstava je nastala prema savremeno napisanom tekstu Dine Vukelić, u kom mlada dramatičarka razotkriva slučajeve vršnjačkog nasilja

  • 0

U Gradskom pozorištu Žar ptica u Zagrebu u petak je premijerno izvedena angažovana, poučna i zanimljiva predstava "Ako kažeš, gotov si!" u režiji Krešimira Dolenčića, koja je nastala prema pametno i savremeno napisanom tekstu Dine Vukelić u kom ta mlada dramatičarka razotkriva slučajeve sve raširenijeg vršnjačkog nasilja u našim školama i na društvenim mrežama.

Gradsko pozorište Žar ptica od svog osnivanja, osim naslovima iz lektire, bavi se i angažovanim temama, a to je potvrdilo i najnovijom praizvedbom teksta "Ako kažeš, gotov si!" Dine Vukelić u kojem ta mlada autorka vrlo precizno i upozoravajuće ocrtava različite oblike vršnjačkog nasilja, koje je sve rasprostranjenije u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Predstavu je režirao Krešimir Dolenčić, a projekt je ostvaren u saradnji s Poliklinikom za zaštitu dece i omladine Grada Zagreba s idejom da pozorište upozori na taj problem (svako četvrto dete u hrvatskim školama doživljava neki oblik nasilja) i tako doprinese njegovom iskorenjivanju.

Tekst Dine Vukelić je izvanredan, vrlo živ, savremen i aktuelan, a inspirisan je stvarnim iskustvima dece koja su bila izložena raznim oblicima vršnjačkog nasilja, od sajber nasilja preko emocionalnog do fizičkog zlostavljanja. U predstavi pratimo, u formi ispovesti u svojevrsnom rijaliti šouu pod vođstvom Majstora ceremonije različite i vrlo plastično opisane sudbine četvoro učenika viših razreda osnovnih škola, koje su žrtve nasilja.

Pod maštovitim Dolenčićevim vođstvom na sceni izrasta užasavajući i potresni svet žrtava školskog zlostavljanja, u kojem se učionice pretvaraju u arene gde pršte uvrede i pretnje, nesigurni, razmaženi i glupi zlostavljači ismevaju, maltretiraju i iskorišćavaju svoje žrtve, služe se prevarama i lažima, a neretko i batinama.

Tuca u skoli, vrsnjacko nasilje

Foto-ilustracija: Shutterstock

JURI SE ZA KLIKOVIMA, KLIPOVIMA I LAJKOVIMA

Na sve strane jure se klikovi, lajkovi, klipovi, emotikoni i ekrani, deca se ne odvajaju od telefona, niko ništa ne čita, nastavnici više nisu nikakav autoritet i nije ih briga ni za šta, a roditelji su u svom (poslovnom) filmu i deca su im zapravo mrzak teret. Jednom rečju – jeziva slika današnjih tinejdžera, koji, čini se, žive u zajednici poremećenih vrednosti, bez imalo empatije i solidarnosti s drugima i gde su deca zapravo izgubljena. Postavlja se i pitanje jesmo li zakazali kao roditelji, nastavnici i društvo u celini?

SVAKO JE PRIČA ZA SEBE

Svaka od žrtava je svemir za sebe, dakle, ne uklapa se u stereotip i stoga je izložena maltretiranju školskih kolega. U prvoj ispovesti upoznajemo tinejdžerku Enu (Nataša Kopeč) koja boluje od psorijaze (ljušti joj se koža) pa je zbog toga ekskomunicirana iz društva, a na kraju i prevarena i ismejana. U drugoj pratimo Tomicu (Bogdan Ilić), koji odrasta uz sirovog mačo oca i njegov remen. Njegov problem je senzibilnost zbog čega u zahtevnijim situacijama ne može da zadrži suze, a zbog toga je predmet sprdnje u školi. Muškarci ne plaču, zar ne?

Bela je tinejdžerka koja ljubav i priznanje traži u lajkovima na društvenim mrežama jer njen otac, koji se bavi sumnjivim poslovima, nikad nema vremena za nju. Nika mrzi školske top liste, a na kraju, kad saspe istinu u lice razmaženoj koleginici iz škole i sama završava na jednoj od njih – onoj najgoroj, koje se najviše pribojava.

Vršnjačko nasilje, Tinejdžeri, tuča, škola, deca, nasilje, fajt

Foto-ilustracija: Profimedia

VERUJTE SEBI I BUDITE TO ŠTO JESTE

Predstava "Ako kažeš, gotov si!" detektuje vršnjačko nasilje u školama, pokazuje teškoće, muke i strah kroz koje prolaze žrtve zlostavljača, a istovremeno problem vršnjačkog nasilja stavlja u kontekst porodice i celokupnog hrvatskog društva. Vrlo jasno upozorava na važnost uloge roditelja, nastavnika, medija, društvenih mreža i celokupne zajednice u vaspitanju dece, postavljajući pitanje jesmo li i gde smo zakazali i imamo li vremena to da ispravimo. Takođe ukazuje na mogućnosti rešavanja tog problema, savetujući deci da veruju sebi i budu to što jesu. Uz to, ističe se i važnost SOS telefona za decu i mlade.

Projekt obuhvata i mogućnost štampanja Priručnika Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba s veb stranica Žar ptice u kojem roditelji, ali i deca mogu da potraže odgovore na pitanja i sve nedoumice, od toga zašto se deca nasilno ponašaju i koje vrste nasilja su najraširenije (verbalno, fizičko, emocionalno, seksualno, kulturno i ekonomsko) do toga kako prepoznati dete žrtvu vršnjačkog nasilja i kako se bi roditelji trebalo da se nose s tim problemom.

(Telegraf.rs / Tportal.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima