• 0

Premijera predstave "Sumrak bogova" Jagoša Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu

Reč je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, pre svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom sveta

  • 0

Premijera predstave "Sumrak bogova", u režiji Jagoša Markovića, zakazana je za večeras, 1. oktobra, u 20:30h na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

"Sumrak bogova", delo nastalo po motivima čuvenog filma Lukina Viskontija o usponu i propasti Esenbekovih, bogate porodice industrijalaca, napisao je hrvatski pisac Ivor Martinić.

Od momenta kada je izgorela zgrada Rajhstaga pa sve do ozloglašene "Noći dugih noževa", komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali pre svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanja u novim istorijskim okolnostima.

Marković je u susretu sa novinarima rekao da je odabrao komad "Sumrak bogova" zbog sumraka ljudskosti, sumraka svega božanskog u nama, sumraka morala, empatije, svega lepog. Prema njegovim rečima predstava "Sumrak bogova" predstavlja algoritam modela nastajanja fašizma.  

Jagoš Marković

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Meni je bilo važno da pošaljem neke poruke da se zgrozimo i užasnemo i prepoznamo... Da posle toga budemo malo bolji ljudi - istakao je Jagoš Marković.

Marković se posle 13 godina vratio u Beogradsko dramski pozorište i osim režije, potpisuje i adaptaciju teksta, scenografiju i izbor muzike. 

Uloge tumače: Milan Lane Gutović, Branka Šelić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

Reprize predstave su zakazane za 2, 3, 15, 16. i 17. oktobar.

(Telegraf.rs/Tanjug.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima