≫ 

Na današnji dan 1938. Narodno pozorište bilo je presvučeno crnim platnom: Umro je jedan od najvećih

Mediji su izveštavali o njegovom zdravstvenom stanju, ali na Bogojavljenje pre 82 godine postao je besmrtan

  • 3

Na današnji dan 1938. godine fasada zgrade beogradskog Narodnog pozorišta bila je uvijena u crno platno. Umro je Branislav Nušić, slavni jugoslovenski i srpski pisac, dramaturg, komediograf, diplomata, novinar... umro je u 74. godini.

Kako je zabeleženo, u jesen davne 1937. imao je operaciju o kojoj su već tadašnji mediji izveštavali. Ipak, umro je ubrzo potom na Bogojavljenje sledeće godine.

Za Branislavom Nušićem ostala su mnoga dela kojima je uz jedinstveni humor sačuvao prilike u društvu iz kasnog 19. i početka 20. veka. Danas se o njemu neretko govorio kao o vizionaru koji je svojim "Sumnjivim licem", "Ožalošćenom porodicom"... predvideo neke kasnije boljke u društvu ukazavši nam, gotovo 140 godina kasnije od svoje prve komedije "Narodnog poslanika", koliko se točak istorije zapravo okreće - u krug.

Nušić je rođen u Beogradu u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije 20. oktobra 1864. godine, u bogatoj porodici trgovca žitom cincarskog porekla. Pravo ime bilo mu je, retki znaju ili mešaju sa pseudonimom, Alkibijad Nuša, koje je promenio čim je stekao punoletstvo. Bogatstvo njegovog oca istopilo se nedugo po rođenju sina, pa se porodica preselila u Smederevo gde je Nušić završio osnovno školovanje i dva razreda gimnazije.

Maturirao je u Beogradu. Studije pravnih nauka započeo je u Gracu, gde je proveo godinu dana, da bi studije završio tamo gde je rođen. U beogradskoj Velikoj školi stekao je diplomu 1886. godine.

Branislav Nušić

Branislav Nušić. Foto: Wikimedia

Još u završnim razredima srednje škole objavljivao je prve književne radove. U ranoj mladosti postao je član tada opozicione Radikalne stranke. Njegova dramska dela bila su politički motivisana i "progonjena", zbog čega su čekala postavljanje na scenu, neka i tri i po decenije, poput spomenutog "Sumnjivog lica".

Već u detinjstvu poželeo je da rizikuje život za otadžbinu. U 12. godini seoski žandar ga je odvratio od pokušaja da pristupi vojsci u ratu sa Turcima. Kasnike se kratko borio u Srpsko-bugarskom ratu, gde je i obučavao dobrovoljce. Ujedno, u ratu je upoznao doživotnog prijatelja, takođe srpskog knjževnika Vojislava Ilića.

Krajem '80. godina 19. veka osuđen je na dve godine zatvora u Požarevcu, pomilovan nakon jedne. Tada je svojim književnim delom izazvao srdžbu kralja Milana Obrenovića, oca Aleksandrovog, ubijenog u majskom prevratu. Po izdržavanju zatvorske kazne, ministar spoljnih poslova dodelio mu je službu u diplomatiji.

Deset godina proveo je u konzulatima u Osmanskom carstvu - Bitolju, Skoplju, Solunu, Serezu i Prištini. Tada je i upoznao svoju suprugu Darinku s kojom je dobio troje dece. Najmlađa Olivera umrla je sa dve godine. Porodicu je obeležila još jedna tragedija. Sin jedinac Strahinja Ban poginuo je u Prvom svetskom ratu 1915. godine, ubrzo po povratku na front sa sestrine svadbe u Skoplju. Margita Nušić, udato Predić, započela je jednu eru u kulturnom životu Srbije osnivanjem prvog srpskog pozorišta za decu "Boško Buha" i to na tragu očeve ideje.

Branislav Nušić

Foto: Telegraf

Duboko pogođen smrću sina, trebalo mu je skoro deset godina da počne iznova da stvara. Tada nastaju "Gospođa ministarka", "Mister dolar", "Dr", "Pokojnik"...

Osim što je službovao u Ministarstvu spoljnih poslova, bio je sekretar Ministarstva prosvete. Bio je i prvi upravnik tadašnjeg Umetničkog odseka Ministarstva za prosvetu. Bio je dramaturg i upravnik pozorišta u Novom Sadu, Sarajevu i na kraju - Narodnog pozorišta u Beogradu. Osnovao je pozorište u Skoplju, ali ga istorija pamti i kao novinara. Ispod tih radova stajalo je neko treće ime, pseudonim Ben Akiba.

Bio je začetnik retorike u Srbiji, autor prvog udžbenika. Za redovnog člana Srpske kraljevske akademije, današnje SANU, izabran je 1933. godine. Deca ga pamte po školskoj lektiri, romanu "Hajduci".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    19. januar 2020 | 20:26

    E da nam je danas jedan Nušić da nam ovu stvarnost opiše na svoj način. Al sve i što je napisao ko da je živ i piše, piše.

  • OVDE SRBIJA

    19. januar 2020 | 20:13

    SRPSKI GENIJE KOJI JE PREDVIDEO BUDUCNOST SRBA

  • Jela

    19. januar 2020 | 22:03

    Pokondiranu tikvu je napisao Sterija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA