Članovi zajednice gluvih ponovo u Zvezdara teatru

Akcija „Da čujemo pozorište“ trajala je dve godine u Zvezdara teatru. Jednom mesečno su članovi zajednice gluvih dolazili da gledaju predstave sa čujućom publikom. Tumači su im simultano prevodili predstave na srpski znakovni jezik. Tokom tog perioda više od hiljadu gluvih osoba prisustvovalo je predstavama

  • 0
Arzamas, Zvezdara teatar, Zajednica gluvih Foto: Nikola Vukelić

- Izuzetno smo ponosni na akciju i saradnju sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda, Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika i kompanijom Japan Tobako Internešnl. - izjavili su iz Zvezdara teatra.

Članovi zajednice gluvih su sinoć ponovo bili naši gosti, gledali su predstavu Arzamas nakon koje su tradicionalno u pozorišnom klubu razmenjivali utiske i družili se sa glumcima. Iskoristili smo priliku da zapišemo i neke od utisaka.

Izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov istakla je:

- Akcija „Da čujemo pozorište" je i u nama, zaposlenima u Zvezdara teatru, ostavila dubokog traga, iako je završena pre dve godine. Radost zbog otkrića i doživljaja pozorišta kao pristupačnog medija kulure i umetnosti među gluvom publikom i nama je potvrdila ono u šta smo od početka verovali: da je pozorište mesto okupljanja dobrih energija, emocija i razumevanja među ljudima. Misija nas zaposlenih u pozorištima je da damo sve od sebe da pozorište približimo što većem broju ljudi pa tako i da stvorimo uslove da i gluva publika može nesmetano da prati pozorišne predstave. Radujemo se ponovnom susretu sa našim gluvim prijateljima i sigurni smo da će takvih susreta u budućnosti biti još.

Slađana Gordić predsednica Gradske organizacije gluvih Beograda nam je rakla:

- Kroz saradnju sa Zvezdara teatrom upoznali smo pozorište. Predstave koje su bile prevođene na znakovni jezik, zahvaljujući inicijativi i volji Zvezdara teatra, navele su nas da se tamo osećamo prijatno i lepo ugošćeno. Za zajednicu gluvih ovo je veoma značajno, posebno što na nas nisu zaboravili i nakon akcije „Da čujemo pozorište” i što su nam omogućili da ponovo budemo tu.

Arzamas, Zvezdara teatar, Zajednica gluvih Foto: Nikola Vukelić

Predstava „Arzamas“ je nastala po istoimenom romanu Ivane Dimić, koji govori o poslednjim godinama zajedničkog života dementne majke i ćerke koja je čuva. Glumačku ekipu čine Branka Petrić, Nela Mihailović i Milan Lane Gutović, a rediteljka predstave je Ljiljana Todorović. Maja Nikšić, član organizacije gluvih, podelila je sa nama utiske nakon predstave.

- Dopala mi se scenografija i ambijent. Predstava me jako pogodila, suze su mi potekle u delu kada se ćerka obraća svom ocu. Niko od nas nije besmrtan, ali život teče dalje.

O predstavi smo pričali i sa Stojanom Simićem iz iste organizacije.

- Mnogo mi se dopala predstava zbog teme o kojoj govori, shvatam da su to sve teme iz mog i svačijeg života. I ta priča o smrti je za razmišljanje. Svakog to čeka,i ja mogu biti deo toga. Divni su glumci i hvala Branki što je bolesna ipak došla da ispoštuje nas i odigra predstavu. Prepoznao sam njenu mimiku i ponašanje u jednoj mojoj bliskoj osobi. - rekao je Stojan Simić.

Pozorište i umetnost najčešće nisu pristupačni gluvim osobama, pa su zbog toga ovakve akcije za njih dragocene. To je istakla i Helena Grujoski, takođe član organizacije gluvih.

- Ranije nikada nisam bila zaintersovana za pozorište iako me umetnost privlačila. To je zato što mi nije bilo pristupačno. Sa tumačima u Zvezdara teatru nisam propustila nijednu predstavu. Ova predstava mi je i komična i tužna u isto vreme i izaziva jaka osećanja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA