≫ 

Ko još zna za Milivoja Živanovića? Zaboravljeni glumac koji je odigrao više od 360 pozorišnih uloga

Lik o kome se još uvek Skadarlijom pripovedaju priče, o neprolaznom šarmu njegovog šešira i štapa, neodvojivo spojenih sa njegovom ličnošću...

  • 0
Milivoje Živanović Milivoje Živanović / Foto: Wikipedia/Petar Volk

Glumac koji je bio prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i majstor esnafa čiji su teret iznele daske mnogih pozorišta i na kojima je on izneo još teže uloge, danas je – poprilično zaboravljen. Milivoje Živanović je lik o kome se još uvek Skadarlijom u struci pripovedaju priče, o neprolaznom šarmu njegovog šešira i štapa, neodvojivo spojenih sa njegovom ličnošću, piše Presstiž.

Milivojevom vremenu je prethodila srpska mukotrpna borba za samostalnost od Turaka, pravila se poker država klimavog legitimiteta, a državne granice i kultura su krojene ratovima. U Srbiji je pitanje svih pitanja bilo: Pošto hleb?

Kultura je koštala pošto-poto. U takvim uslovima, tiho je rastao, stasavao i usavršavao se Milivoje Živanović, koji će postati bard srpskog glumišta, jedan od najznačajnijih ljudi svog rodnog grada Požarevca i umetnik na srpskoj pozorišnoj i filmskoj sceni kome su posvećene po jedna profesionalna i amaterska glumačka svetkovina.

Rođen na početku najmračnijeg veka istorije ljudi, 2. aprila 1900. godine, glumom je počeo da se bavi sa 19 godina, po završetku Velikog rata u putujućem pozorištu u Srbiji. Do 1932. već je uspeo da promeni nekoliko pozorišta u Novom Sadu, Skoplju, Beogradu. Da se glumom ne bavi nego da se za glumu živi, pokazao je u svakoj od preko 360 predstava koje je odigrao, podjednako dobro interpretirajući i tragične i komične likove, u čemu se možda i nalazi njegova veličina.

Kada se danas u usta uzmu pojedini mlađi glumci, svaki od njih odmah upada u kalup "lokalnog šmekera, kriminalca, smešnog lika iz komšiluka…" i za svaki od ovih stereotipa tačno se zna koji će se glumac pozvati da ga glumi. Ono što je Živanovića odvajalo jeste sem duha vremena i činjenica da je podjedanko mogao da odigra i Šekspirovog kralja Lira i Stankovićevog Mitketa. Pored mnoštva predstava, Milivoje Živanović glumio je i u brojnim filmovima od kojih su pojedini Ožalošćena porodicaNaši sinoviDama s kamelijama.

Međutim, pored toga što su Dani Milivoja Živanovića, a zatim i Milivojev štap i šešir jedne od centralnih gradskih svečanosti u Požarevcu u toku godine, čini se da se zbog vremenske distance od kada je glumački velikan umro (novembra 1976. godine) sve manje značaja pridaje održanju i osvežavanju sećanja mladih o veličini njegovog imena. Ono sve više postaje konzervirano u pričama drugih, starijih glumaca, dok se van granica grada Požarevca retko uopšte zna za ime Milivoja Živanovića, a još manje za njegovo životno delo.

Video: Rade Šerbedžija recitovao i kuvao svojim prijateljima na Fejsbuku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA