≫ 

Predstava o nasilju nad ženama "Sama je tražila": Istinite priče o heroinama iz Sigurne kuće

Tema ovog omnibus komada je nasilje nad ženama, i svi likovi su isključivo žene

  • 0
Sama je tražila Printsrkin: YT/ PR Centar Public Relation Centre

Povodom svetske kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u saradnji sa pozorištem Pan teatar iz Beograda, večeras od 20 sati na YouTube platformi biće prikazana predstava “Sama je tražila” grupe autora u režiji Ksenije Krnajski, u produkciji spomenutog pozorišta i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Kampanja počinje upravo danas Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Emitovanje pozorišnog komada je jedna od aktivnosti kojom Komisija za rodnu ravnopravnost predsednika GO Zvezdara i ove godine učestvuje u globalnoj svetskoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koju obeležava 1700 organizacija u više od 100 država sveta.

Predstava će moći da se pogleda danas, kao i 6. decembra, a link ka predstavi biće postavljen na sajtu GO Zvezdara i društvenim mrežama.

Tema ovog omnibus komada je nasilje nad ženama, i svi likovi su isključivo žene, koje u fragmentarnoj formi u vidu monologa predstavljaju svoje muke u položaju žrtve od strane muškaraca.

Autori priča su dramski pisci iz Srbije, Hrvatske, Irske i Švedske, većina višestruko nagrađivana za dramsko pisanje (Branislava Ilić, Danijela Kulezić - Vilson, Branka Stojković, Jasna Jasna Žmak, i drugi), a pored ličnih iskustava, policijski izveštaji su takođe bili inspiracija za nastajanje te drame sastavljene iz ispovesti žena.

U prikupljanu građe za ovu predstavu pozorište Pan teatar je značajne podatke dobilo od gospođe Vesne Stanojević iz “Sigurne kuće” u Beogradu i smatra ih partnerom u ovom projektu.

Hrabre žene igraju: Tijana Janković, Olivera Viktorović Đurašković, Branka Stojković, Maja Mitić i Bojana Đurašković.

U režiji Ksenije Krnajski, muziku je komponovao Ian Vilson, scenografiju i kostimografiju je realizovala Milica Grbić Komazec, a scenski pokret poznati glumac - Damjan Kecojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA