≫ 

Helen Miren: Pozorišna kultura će ponovo procvetati

Svake godine neko od znamenitih pozorišnih umetnika napiše poruku kolegama u pozorištu i čitavom svetu

  • 1
Helen Miren Foto: AP / Joel Ryan
Helen Miren Helen Miren / Foto: AP / Joel Ryan

Slavna britanska glumica Helen Miren autorka je tradicionalne poruke koja će sutra biti pročitana u svim teatrima planete na Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta od 1962. godine, a u kojoj ističe da pozorišna kultura nikada neće biti ugušena i da će ponovo procvetati.

Taj veliki i značajan dan ustanovio je Međunarodni pozorišni institut (MPI), koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti.

pozoriste Foto: Pexels/Pixabay

Svake godine neko od znamenitih pozorišnih umetnika napiše poruku kolegama u pozorištu i čitavom svetu, a koja se tog dana čita u svim teatrima pre početka predstave, a ove godine poruku svetu je napisala čuvena engleska pozorišna, filmska i televizijska glumica i dobitnica Oskara Helen Miren.

“Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju.

Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu”, stoji u njenom govoru.

Ona nabodi da ljudka bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti.

"Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde.

pozoriste Foto: Pexels/Pixabay

Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!”, zaključuje Helen Miren.

Na velikoj proslavi koja se može pratiti i online putem platformi, jer se održava samo u virtualnom svetu, govoriće i Ernesto Otone R., asistent za kulturu generalnog direktora UNESKO-a i Tobias Biankone, generalni direktor MPI.

Svetski dan pozorišta se obeležava već tačno 60 godina svakog 27. marta, a od 2011. je uključen i Svetski dan pantomime svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa, na inicijativu srpskog glumca Marka Stojanovića, predsednika Svetske organizacije pantomimičara (SOP), i Ofera Bluma.

SOP je globalni partner MPI, a Marko Stojanović, osim što je predsednik SOP, takođe je i član MPI.

Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20. marta Svetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21. marta, a onda Svetskim danom pantomime 22. i završava 27. marta Svetskim danom pozorišta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    26. mart 2021 | 19:50

    Ех, да је среће да је на своме - племкиња у Петрограду, или Москви, или ..., да говори руски, подржава слабашну Србију, и каже баки д енглеске да не ваља бити расиста...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA