≫ 

Komemoracija Miri Furlan: U čast voljene glumice govorili Miki Manojlović, Žarko Laušević...

- Ne postoji poslednji film Mire Furlan. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše - rekla je Olja Bećković

  • 0
Komemoracija Mire Furlan Komemoracija povodom smrti Mire Furlan Foto: ATA Images

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija povodom smrti glumice Mire Furlan, koja je preminula ove godine u januaru, u 65. godini života.

Na komemoraciju su došli kolege, prijatelji, poštovaoci njenog rada i dela, poput Anice Dobre, Rade Đuričin, Jelene Stupljanin, Branka Cvejića, Jasne Đuričić, Anite Mančić...

U čast Mire Furlan govore su održali Miki Manojlović, Olja Bećković... Žarko Laušević se javio preko video linka.

- Govoreći o drugima uvek upadamo u zamku da to bude isto i za sebe. Kako god, teško je reći bilo šta o nekome van granica ličnog. Mira i ja smo puno radili zajedno, dosta i drugovali. Priču o tom radu glumci neminovno prepuštaju drugima: kritičarima, publici, da nas dižu u nebesa, šalju u amatere, vraćaju tamo odakle smo došli… - rekao je Laušević.

- Poslednji susret kad je snimala film za koji su mi rekli da je njen poslednji. Ne postoji poslednji film Mire Furlan. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše - rekla je Olja Bećković

- Volela je Verdija, Mocarta, Čajkovskog, Net King Kola, Rolingstonse, Marlija, Vana Morisona, nepotkupljivog. Volela je bluz i pravi rokenrol, posebno je volela Koena , "Disciplinu kičme" i Koju, pesme Vlade Divljana i grupu "Film"… Razumela je rep, imala nepatvoren bunt mladosti. Volela je more… njena inteligencija i obrazovanje stvorila su mnošto njenih darovitosti. Veoma je cenila prijateljstvo, tu tako retku pojavu danas - rekao je Miki Manojlović.

Mira Furlan rodila se u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Od 1975. godine igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, od kojih su najpoznatiji bili "Lepota poroka" i "Otac na službenom putu".

Mira Furlan Mira Furlan / Foto: Profimedia/Zuma Press

Takođe. zapamćene su njene uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984) i "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića. Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji "Babilon 5", kao i po ulozi "Danijel Ruso", u seriji "Izgubljeni". Dobitnica je dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli. Godine 2010. objavila je zbirku eseja pod nazivom "Totalna rasprodaja".

Preminula je od posledica Virusa Zapadnog Nila 20. januara 2021. godine u Los Anđelesu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA