• 0

Premijera predstave "Idiot: Skidanje sa krsta" u teatru VUK

Premijera 12.10.2021.

  • 0
Teatar Vuk

Foto: Teatar Vuk/Promo

Koristeći se adaptacijom Anždeja Vajde, Nastasija Filipovna koja je nastala prema kapitalnom delu F. M. Dostojevskog Idiot, nastala je predstava "Idiot: skidanje sa krsta".

Radnja drame je smeštena u noć ubistva Nastasije Filipovne, žene koja je pokretač njihovog odnosa - prijateljstva, mrznje, zavisti, ljubomore, sazaljenja... Sudar, sukob i spoj dva sveta, dva principa: dobrote i pakosti, ljubavi i mržnje, naivnosti i proračunatosti, oproštaja i kazne, davanja i uzimanja - donosi niz različitih a osnovnih pitanja.

Koja je to i kakva lepota koja će "spasiti svet"? Kakav je naš doživljaj Ljubavi? Koliko lica i naličja ima Ljubav ili je njeno lice samo jedno? Gde je kraj brižnosti i davanju, a gde početak patologije?

Teatar Vuk

Foto: Teatar Vuk/Promo

U takvim duševnim raskoracima, u kojima se često nalazi i naš savremeni čovek, ima li mesta Idealima i Lepoti? Koliko lako čovek sudi Drugome? Najzad, ima li danas ljudi kojima je važniji Drugi čovek, kojima je važna zajednička, kolektivna Pravda i Istina, koji su dovoljno jaki za sposobnost žrtvovanja?

Svet, i onda i sada, u kome su novac i moć, sve materijalne vrednosti jedini Bog, može da vidi samo spoljašnu lepotu i teško je razlikuje od bilo koje ružnoće. Čovek, i onda i sada, treba da voli Drugoga zbog njega samog, da mu pomogne, da ga uteši i ohrabri - lečeći njegove rane snagom Saosećanja. U svetu novca i sebičnosti čovek gubi moć empatije. A upravo empatija ima ogromnu snagu da menja čoveka. Naposletku, može li čovek zaista da se promeni? U ovakvim pitanjima važan je njegov odnos prema Lepoti, ali onoj unutarnjoj. Predstava "IDIOT: Skidanje sa krsta" govori o veri u Čoveka i u snagu njegove Promene, o važnosti osećaja za zajednicu, o preprekama i iskušenjima na ljudskom putu ka Ljubavi.

Dušan Matejić i Janko Cekić

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima