≫ 

Šerbedžija: "Ja sam Srbin iz Hrvatske, to je moje najtačnije obeležje, ali na tragu, naravno, Nikole Tesle..."

- Ako me pitaš čiji sam glumac, i ko sam kao glumac ili umetnik, osećam nadnacionalno - naveo je umetnik

  • 9
Rade Šerbeždija i Zapadni kolodvor, koncert u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu Foto: A.K./ATAImages

Proslavljeni umetnik Rade Šerbedžija je gostujući u emisji "Šta sam tebi i ko sam sebi" na K1 televiziji voditelja Ivana Stankovića govorio o svom životu, karijeri.

Otkrio je tokom razgovora kada je prestao da bude pozorišni glumac.

- Ja sam prestao da budem pozorišni glumac, odnosno kazališni glumac, 1991. godine. Tada sam još igrao u Lenkinoj predstavi "Majka hrabrost", Mira Karanović igra glavnu ulogu. To je bilo prvo privatno pozorište, PPP, Ljube Tadića i mene. To je bila naša prva predstava. To je bila anti-ratna predstava, koja je bila protiv rata. I posle toga sam u Londonu živeo devet godina, pa onda isto toliko u Los Anđelesu, tako da sam prestao da se bavim pozorištem i kazališnom glumom. Jedino sam od 2001. godine, kada smo osnovali (pozorište) na Brijunima... 22 godine igram kralja Lira svako leto... Ali to je samo preko leta...Sada zadnjih godinama igram samo tri predstave godišnje. Koncerti su zapravo moj kontakt sa publikom koja mi nedostaje. Zapravo moje kazalište. Zato na mojim koncertima ima puno poezije i nekog glumačkog nastupa. Moje pevanje je zapravo glumačko pevanje - rekao je Rade Šerbedžija.

Posle toga, dotakao se i svog porekla.

- Ako me pitaš čiji sam glumac, i ko sam kao glumac ili umetnik, osećam nadnacionalno, jer sam već tada igrao filmove kod jednog od najvećih režisera Jugoslavije Žike Pavlovića, sa beogradskim režiserom Goranom Markovićem, Borom Draškovićem, i Makavejevom i tako dalje... Radio filmove u Beogradu, i u Bosni, i u Sloveniji, u Makedonije, svugde... Što se toga tiče osećam se kao glumac tog prostora nekog bivšega. Ako me pitaš o onome šta sam, ipak kada sve zbrojim, naročito u zadnje vreme, ja sam Krajišnik, ja sam čovek, ja sam Srbin iz Hrvatske, to je moje najtačnije obeležje, ali na tragu, naravno, Nikole Tesle, koji se ponosio svojim srpskim rodom i svojom hrvatskom domovinom. Ja sam rođen u Hrvatskoj, to je moje najbliže obeležje mentaliteta, tamo sam završio škole, tamo sam počeo da se bavim umetnošću i svime - rekao je Šerbedžija.

Pogledajte snimak:

Video: Emotivan oproštaj Šerbedžije od Laneta: On je moja generacija i svi smo znali da je najtalentovaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. jul 2022 | 15:03

    Ех, стигле га године... Раша је Србин из СР Хрватске, а ТЕСЛА је био Србин са АУСТРОУГРАСКИМ ПАСОШЕМ.

  • Pavla

    19. jul 2022 | 15:13

    Ali za razliku od tebe Nikola Tesla nikada nije rekao da se ponosi hrvatskom domovinom, jer tada nije postajala. To je tipična laž hrvata. On je bio Srbin rodjen u AO. E, moj Serbedzija, a gde su ti tvoji rodjaci (srbi) iz vinkovaca od 1941 do 45 -e godine? A su možda u Jasenovcu?

  • Mihajlo

    19. jul 2022 | 18:54

    Hteo da glumi Adema Jašarija. Eto koliki je Srbin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA