Preminuo čuveni poljski glumac

"Sa žaljenjem objavljujemo smrt velikog glumca Starog pozorišta u Krakovu, akademskog predavača, dugogodišnjeg dekana Odseka za glumu Državne dramske škole u ​​Krakovu"

  • 1

Još jedan veliki glumac je napustio ovaj svet. Ostaće upamćen po velikim ulogama. Bio je cenjen umetnik i ugledni akademski predavač. Edvard Dobžanjski je umro u 93. godini života.

- Sa žaljenjem objavljujemo smrt velikog glumca Starog pozorišta u Krakovu, akademskog predavača, dugogodišnjeg dekana Odseka za glumu Državne dramske škole u ​​Krakovu – prof. Edvarda Dobžanjskog – saopštilo je Udruženje poljskih scenskih umetnika.

Obrazovao je mnoge istaknute poljske glumce. Godine 1949. upisao je Pravni fakultet višu glumačku školu. Odabrao je glumu za koju je kasnije vezao ceo život.

Kod njega su kasnije učili izvrsni studenti: Zbignjev Cibulski, Lešek Herdegen, Kalina Jedrušik, Tadeuš Juraš, Bogumil Kobijela i Tadeuš Šlivjak – podseća Darijuš Domanjski, pozorišni stručnjak u Krakovu.

Dobžanjski je diplomirao glumu 1953. godine. Iste godine je debitovao u pozorištu. Skoro pola veka, do 2001. godine, nastupao je u Starom teatru u Krakovu. U godinama 1954-94 radio je kao predavač u Krakovu. Na univerzitetu je bio i prodekan (1967-68), dekan (1968-87) i prorektor (1980-81 i 1987-90).

Edvard Dobžanjski je više puta nagrađivan i odlikovan za svoje aktivnosti. Dobio je između ostalih Zlatni krst za zasluge, Viteški krst Reda Polonije Restituta i Zlatni znak za zasluge za Krakov.

Imao je ne samo pozorišne kreacije, već i mnoge filmske i serijske uloge. Sarađivao je sa poznatim rediteljima. Nastupao je u predstavama kao što su: „Beli medved“, „Na belom tragu“, „Olimpijska baklja“, „Sol crne zemlje“, „Biser u kruni“, „Mir“, „Cirkulacioni sistem“.

Igrao je u predstavama između ostalih "Bolesna od zabluda", "Fantazija", "Vesele", "Inspektor". Pojavio se u brojnim televizijskim emisijama, uklj. "Novembarska noć" i "Preci", kao i u filmovima uklj. "Vatreni anđeo", "Smrt Džona L.".

Video: Džon Malkovič izveo predstavu na Feliks Romulijani: Više od hiljadu posetilaca gledalo komad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    2. oktobar 2022 | 19:28

    Не пјепши Петше вапша, бо пјепшеттис вапша пепшем...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA