• 0

Drama Vide Ognjenović o Milici Stojadinović Srpkinji premijerno u Srpskom narodnom pozorištu

Ona navodi da je Milica Stojadinović Srpkinja bila prva žena pesnikinja u osetljivom periodu buđenja kulturne svesti u današnjoj Vojvodini

  • 0
Novi SAD FESTIVAL  Novi Tvrđava Teatar

Vida Ognjenović / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nova drama “Poetesa - Milica Stojadinović Srpkinja” biće izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Tekst i režiju potpisuje Vida Ognjenović, a predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Udruženja građana “Novi Tvrđava Teatar” i SNP-a.

Vida Ognjenović kaže da u ekipi vlada veliko uzbuđenje, jer je večeras generalna proba.

"Pojava Milice Stojadinović Srpkinje u književnosti zanimala me još od prvih školskih saznanja. Počela sam opsesivno da se bavim čudnom sudbinom te poetese. Odmah sam videla dramski naboj u tom materijalu, ali mi je bilo jasno da ne treba da pišem biografsku dramu. Mnogo više me zanimao njen ništa manje 'dramatični' sukob sa samom sobom", kaže Ognjenovićeva.

Ona navodi da je Milica Stojadinović Srpkinja bila prva žena pesnikinja u osetljivom periodu buđenja kulturne svesti u današnjoj Vojvodini.

Živela je u vremenu kada je branjen srpski jezik, navela je ona.

"Predstavu 'Poetesa' zamislila sam kao scensku raspravu o uzrocima njene nesnađenosti. Ona je, po svemu sudeći, žarko želela da sve poravna, da svoj poetski dar niveliše sa običajima, da ne narušava svoj status udavače i ne zanemaruje porodične obaveze koje je imala kao kćer i sestra, da sanja, da čezne za ljubavlju, da pomiri ljubavna osećanja i smernost. No, nije išlo. Previše je tu bilo nepoznanica za mladu devojku.

Moju pažnju je najviše je privukao njen strah od sebe, od svog talenta, to je bilo središno polazište za moju scensku raspravu", kaže Ognjenovićeva.

Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović ističe da nije bilo lako ispričati priču o važnim ljudima u srpskoj kulturi Vojvodine.

"Uspeli smo da rekonstruišemo vreme i okolnosti i da probamo da shvatimo kako su se umetnici tretairali tada ,a shvatili smo da je slično i danas. Zaključak je da se malo toga promenilo. Ovo je saradnja SNP i

Novog tvrđava teatra koja je i logična i potrebna, jer požorišni i festivalski budžeti nisu dovoljni da sami realizujemo sadržaje. Udruživanjem dolazimo do novih prestava i to postaje neophodnost", istakao je Filipović.

Premijera ovog komada je u nedelju 4. decembra na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok