≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojevi oko telefona Branke Veselinović kriju priču o njenom životu: Rođaka čuvene glumice otvorila dušu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas, 8. februara 2023. godine, malena kućica Branke Veselinović odisala je uspomenama koje sećaju na njen vedar duh, spretnu ruku i šarenolik život koji je vodila

  • 1
Branka Veselinović, telefon Foto-kolaž: Milena Đorđević, Telegraf.rs

Srce najstarije glumice na svetu, Branke Veselinović, prestalo je da kuca jutros u njenoj kući u centru prestonice. O tome šta ju je činilo srećnom, da li je znala da kuva, kako je doživela povredu na predstavi, za Telegraf.rs priča njena rođaka Dušanka.

Danas, 8. februara 2023. godine, malena kućica Branke Veselinović odisala je uspomenama koje sećaju na njen vedar duh, spretnu ruku i šarenolik život koji je vodila. Sreću i zadovoljstvo nalazila je u sitnicama i sve što je u poslednjim godinama svoga života želela jeste razgovor.

U ćošku pored starog fiksnog telefona na belim pločicama nečitko je ispisano mnoštvo brojeva, a tu je, kako objašnjava njena rođaka pisala brojeve telefona. Takav telefon, sa pregršt brojeva, onih koji su Branki život značili, nema niko na svetu do naše drage glumice.

- Ona je to pisala. Mrzelo je da traži tefter pa onda nađe tu broj koji joj treba, a volela je da priča. Branka bi ceo dan pričala. Neko, čini se, ne ispriča toliko za 50 godina koliko ona za tri dana. Čim se ućutala videla sam da je kraj. Tu je sedela, noge su počele da joj natiču - priča Dušanka.

Podsećajući se dana kada je Branka vladala daskama pozorišta, ona nam je ispričala i za Brankinu nezgodu.

- Imala je nezgodu u pozorištu. Pala je kroz neku rupu kad je bila predstava, ali je bila dobro opremljena pošto je glumila nekog dedu. Kako je pala, duboko u rupu, polomila je nogu i ta povreda je tako ostala i kasnije je mučila - priča ona.

U večerima kada ostane sama, kada nema predstavu, Branka bi, priča Dušanka, crtala i slikala pa te radove kačala po zidovima.

- Kad dođe kući uveče, kad nema predstavu onda uzme da crta. Njenih slika ima milion. Volela je sebe i svoj život. Mnogo je volela da crta i slika pa da to okači, sve do nedavno. Čim je prestala da žvrlja po papiru, videla sam da je kraj blizu. Puna kuća je bila njenih radova. Još je i izložbu na sajmu pravila, imala je svoj štand na kom je prodavala crteže - priča Brankina rođaka.

Kako kaže, život Branke i njenog supruga Mlađe bio je divan. Ona nije znala da kuva ali Mlađo jeste. Gde god da su odlazili bili su usluženi, a ona je dobijala razne stvari na poklon.

- Mnogo novca su imali, a mnogo su i donirali. Deo novca donirali su i pozorištu. Branki su dolazili na kafe, pravila je žurke za ambasadorke. Puno su putovali i živeli su divnim životom - kaže Branka za kraj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    8. februar 2023 | 15:54

    Neka počiva u miru Bog joj podario mnogo godina , a I zaslužila je , mnogo je sebe sa svojim suprugom Mlađom dala , toliko mnogo je činila za bolesnu decu a i zdravu napuštenu siromašnu... zaslužuje Aleju zasluznih građana i veliki spomenik u centru grada . Nadajmo se da će država učiniti nešto po tom pitanju . Mir i spokoj njenoj humanoj duši .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA