Vreme čitanja: oko 2 min.

Operom "Toska" uz Beogradsku filharmoniju Kolarac pretvaramo u pozorište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800. tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo svećama

  • 0
Aleksandar Nikolić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Čuvena opera "Toska", pod dirigentskom palicom šefa-dirigenta Beogradske filharmonije Gabrijela Felca, biće izvedena večeras pod svećama na sceni Kolarca, a reditelj ovog spektakla Aleksandar Nikolić za Tanjug kaže da će koncertnu dvoranu pretvoriti u pozorište i publiku uključiti u predstavu.

Pored vrhunske međunarodne podele u kojoj su Elizabet Tajge, Eduardo Aladren i Mandla Mnedebele, u pripremi ovog poduhvata učestvovalo je oko dve stotine ljudi, kako na sceni tako i iza nje.

Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Felc i filharmoničari pripremaju sa velikom strašću.

Publiku očekuje scenska ekstravagancija i redak kuriozitet.

Režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800. tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo svećama.

Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.

Nikolić za Tanjug kaže da dobra volja i super energija uvek dovedu do čuda.

"Na poziv Beogradske fiharmonije i dirigenta Gabrijela Felca ušao sam u pripremu koncerta, što je bila prvobitna ideja spektakla koji očekuje publiku večeras. Sve je to na probama brzo preraslo u predstavu.

Iako su u pitanju skučene okolnosti Kolarca svi zajedno smo napravili predstavu. Solisti su izvanredni...Elizabet Tajge je jedan od najznačajnijih soprana na svetu. Mandla Mnedebele je veoma interesantan bariton...Crni Skorpio. Okrutan i izuzetno senzitivan u isto vreme" kaže Nikolić i dodao da će orkestar filharmonije, mešoviti hor RTS-a i hor Kolibri uz mlade operske pevače iz Srbije učiniti da "Toska" bude istinski spektakl u Kolarcu.

Za njega nema sumnje da je najveći izazov u postavljanju Toske u Kolarcu bio kako pretvoriti koncertnu dvoranu u prrostor predstave.

"Na početku je delovalo nemoguće, ali kroz probe sam shvatio da je pozpuno izvodivo. Ponudićemo operskoj publici večeras nešto što je inače nije izvodljivo. Publika će biti direktno uključena u predstavu.

Galeriju Kolarca takođe koristimo kao igrajući prostor. Odjednom su nam se na probama desile neke neverovatne akustične stvari. U Kolarcu će dopirati glasovi iz različitih prostora što nije uobičano za pozorišta" kazao je Nikolić i dodao da će umesto rasvete u Kolarcu večeras biti upaljene sveće kako bi se dočarala radnja opere "Toska" koja je, kako kaže, ozbiljna politička priča a ne melodrama ili ljubavni trugao.

"Opera "Toska" predstavlja Rim iz 19 veka i zapravo je ozbilja, krvava priča" kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima publika će uživati u orkestraciji, pevanju solista i pre svega ambijentu koji do sada nije viđen u Kolarcu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA