Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradsko dramsko pozorište priprema četiri premijere u avgustu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radno leto u poznatom pozorištu

  • 0
Pozoriste Foto: Pixabay/HolgersFotografie

Četiri premijere novih mladih umetnika biće izvedene na otvorenoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta "BDP Millennium Arena" tokom avgusta, najavila je direkcija ovog Teatra na Krstu.

U pitanju je projekat "Novi glasovi" koji donose osveženje i nove kreativne ideje mladih Pisaca, reditelja i glumaca kojima se daje šansa da predstave svoja dramska dela, a njihove predstave će i ostati na repertoaru.

Prvi će biti izveden komad "U se, na se i poda se" Gorana Starčevića u režiji Stefana Gajića, 5. avgusta, a sadržaj je sledeći: lažni vojni invalid, Momir Karapandžić, inače veteran sa rata na Kosovu, biva ucenjen od anonimnog drugara iz rata, tako da mu mora dati mito kako bi zadržao svoju penziju. Momir ne bira sredstva, do svog cilja žrtvovaće sve kako bi to i ostvario.

U predstavi igraju: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Lenka Petrović, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić i Radosav Janjić.

Nedelju dana kasnije, 12. avgusta publiku očekuje premijera predstave "Tiho, tiše" Milice Radojčić u režiji Ane Janković. Cilj predstave je da pozove na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhatu i položaja žene u društvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi, u kom "ne" još uvek znači "da".

Igraju: Jana Milosavljević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić i Nikola Đorđević.

Naredna premijera je 19. avgusta – "Prozor" Katarine Nikolić i reditelja Nikole Bundala.

Za ovu dramu je autorka 2021. godine osvojila nagradu "Hartefakta" za najbolji društveno-angažovani tekst i bavi se problemom nasilja u školama kroz razne vidove nasilja: od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije.

Glumačku ekipu čine: Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević, Dragi Petrović.

Četvrti i poslednji komad je rezervisan za 26. avgust, a reč je o delu "Ibzenove Aveti" Mine Milošević u režiji Ivana Baletića.

Komad je kreiran od građe najpoznatijih drama norveškog pisca Henrika Ibzena, njegove biografije, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu njegovog stvaralaštva.

Predstava istražuje Ibzenov lik i delo, njegove strahove, nesigurnosti, ali i veoma kompleksne, konfliktne odnose sa ženama i svojim rivalima. Drama autorke takođe slavi rad ovog dramskog pisca, približava ga novoj publici i proučava iz jedne nove perspektive.

U novom projektu o Henriku Ibzenu igraju: Milan Zarić, Srđan Marković, Jana Milosavljević, Milica Stefanović, Marko Todorović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA