Vreme čitanja: oko 5 min.

Bogat program za proslavu 70 godina Centra za kulturu “Vlada Divljan”

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tokom novembra očekuju premijere pozorišnih predstava “Bajbok” prema drami “Emigranti”, “Kako sam (p)ostala Frajla” o nastanku ženske pop grupe “The Frajle”, i rusko-srpskog muzičko dramskog komada “Srce od kartona”.

  • 0
Kafanica kod Mačka - Frajle Foto: Telegraf.rs

Centar za kulturu „Vlada Divljan” u Beogradu na Paliluli u znaku je obeležavanja jubileja – sedam decenija postojanja, i tim povodom je repertoar svakodnevno bogat raznolikim i bogatim sadržajima.

Tako se tokom novembra očekuju premijere pozorišnih predstava “Bajbok” prema drami “Emigranti”, “Kako sam (p)ostala Frajla” o nastanku ženske pop grupe “The Frajle”, i rusko-srpskog muzičko dramskog komada “Srce od kartona”.

Ustanova na Paliluli proslavlja 70 godina postojanja, a rođendanski sadržaji namenjeni su svim generacijama publike.

Najavu predstojećih događaja na Sceni bivšeg Univerziteta „Stamenković” predstavio je zvanično za medije Ljubiša Đurović, direktor CK „Vlada Divljan”.

Prema njegovim rečima, svi termini do kraja decembra su popunjeni za programe na Velikoj sceni „Stamenković”, što “najbolje potvrđuje koliko je interesovanje publike svih generacija veliko”. On je podsetio da su na repertoaru pozorišne predstave za decu i odrasle, koncerti ozbiljne, etno, rok, bluz i popularne muzike, izložbe slika, književne večeri, filmovi za decu i odrasle.

Ova kuća kulture i umetnosti, u Ulici mitropolita Petra, mesto je susreta stvaralaca iz različitih oblasti, ali i zavičajnih udruženja. Pod ovim krovom održava se i niz obrazovnih časova, tako mladi dolaze na balet, folklor, školu solo pevanja, klavira, a i starije generacije imaju priliku da se rekreativno ili iz hobija uključe u neke od aktivnosti gde mogu da obnove znanje ili razviju talenat uz druženje i zabavu.

Poznata je i slikarska škola koju pohađaju entuzijasti u devetoj deceniji, ali i deca. Značajna su angažovanja u radu sa decom sa smetnjama u razvoju, kao i vežbe za bebe i mame, ali i još mnogo toga što se dodatno prema interesovanju sugrađana stavlja na spisak programa.

Nova pozorišna predstava „Obična priča”, premijerno je izvedena 31. oktobra, a nastaviće da bude na repertoaru u decembru. Dramu Ivana Gončarova iz 1847. godine, režirao je Kiril Serebrenikov.

U glumačkoj podeli su domaći i ruski glumci centra „Gogolj” – Danica Maksimović, Dragana Varagić, Luka Grbić, Aleksej Agranovič, Filip Advejev, Irin Tepluhov.

Predstava se izvodi na srpskom i ruskom jeziku sa prevodom. Reditelj je postavio savremenu verziju ove drame 2015. godine u centru „Gogolj” u Moskvi, dok je ovog puta radnja najvećim delom smeštena u današnju Srbiju.

Ova ustanova sa ponosom čuva uspomenu na Vladu Divljana (1958–2015), legendarnog rok muzičara i frontmena grupe „Idoli”, čije ime i krasi Centar za kulturu.

Prvo je 1948. godine formiran Centar za obrazovanje starijih ljudi, a rešenjem Skupštine tadašnjeg Rejona, 19. novembra 1953. osnovana je ustanova za kulturu i obrazovanje, u sastav je ušao i tadašnji Dom kulture na Karaburmi. Bio je to Radnički univerzitet „Palilula”, koji je kasnije promenio ime u Narodni univerzitet „Braća Stamenković”.

“Braća potiču iz mnogočlane porodice Stamenković, koja se iz Leskovca doselila na Karaburmu. Četvorica braće i četiri sestre bili su učesnici NOB-a. Slobodu je, od njih osmoro, dočekalo dvoje – sestra i brat. A biste stradalih Trajka, Božidara i Petra nalaze se na ulazu u centar. Iako je Narodni univerzitet sa njihovim imenom promenio ime u Ustanovu kulture „Palilula”, scena „Stamenković” zadržala je naziv i danas”, objasnio je direktor Đurović i dodao – “Ponosni smo što čuvamo ime Vlade Divljana, muzičke legende”.

Za ovu ustanovu prepoznatljiv je i Plato Neše Leptira, posvećen preminulom muzičaru Nenadu Raduloviću (1959-1990), pevaču i lideru pop rok grupe “Poslednja igra leptira”.

Na njemu je skulptura od žice – gitara u obliku leptira, što pravi vezu između tradicionalnog i modernog, kao cilj delovanja CK „Vlada Divljan”, koji će nastaviti da uspešno ostvaruje svoje planove u korist stanovnika opštine Palilula.

Prva sledeća pozorišna premijera će biti 16. novembra – duodrama “Bajmok”, nastala prema motivima komada “Emigranti” poljskog pisca Slavomira Mrožeka. Jedine uloge tumače Tatjana Kecman (ujedno i rediteljka) i Ana Lečić, ćerka Branislava Lečića, istaknuta po TV seriji “Dug moru”.

Tragikomična priča je smeštena u Švedsku: dve žene sa naših prostora u iznajmljenom stanu, slave Novu 2020 godinu. One se razlikuju po svemu osim po poreklu. Jedna je tipičan primer gastarbajterke, koja je otišla u inostranstvo da bi zaradila za život u domovini, gladuje i štedi na svemu, jer ima samo jedan cilj, da napravi u svom selu četvorospratnicu sa bazenom.

Druga je mlada feministkinja, “vlasnica znanja”, ipak, previše priče i filozofiranja ne ispunjava njenu prazninu, i ne sakriva pogubljenost i nesnađenost.

Zarobljenene, ne samo zbog karantinma, već i zbog svojih pogrešnih uverenja i fantazije o boljoj budućnosti, sadašnjost prolazi mimo njih. Njihova koegzistencija za vreme korone bi možda bila tužna da se tu nije našla flaša skupocenog stranog pića.

Samo dva dana kasnije, 18. novembra od 17 časova biće odigrana pozorišna predstava - koncert za decu „Srce od kartona“, na ruskom jeziku bez srpskog prevoda.

U pitanju je multimedijalni koncert gde profesionalni glumci čitaju bajku, muzičari sviraju dela ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova, a slikar stvara žive slike u stilu peščane animacije. Ovaj format koncerta pomaže da se klasična muzika približi deci, postane privlačnija i interesantnija, jer se muzika prepliće sa narativnim i slikarskim delovima predstave, najavljuju autori i producenti komada.

Predstava je premijerno izvedena 18. aprila ove godine i sada se ponovo igra u “Vladi Divljanu”. Režiju potpisuje ruski umetnik Konstantin Mukhanov, tekst čitaju glumci - Evgenija Eškina Kovačevič i Konstantin Muhanov, dok su muzičari na sceni - Ljubica Damčević (violina) i Katarina Ranković (klavir).

Umetnik peščane animacije je Šeomir Gučepšoko, a u predstavi su prikazani tekstovi iz bajki E. Kljujeva: „Priče jedne obične olovke“, „Srce izrezano od kartona“ i „Nova metla“.

Pretpremijera kabarea „Kako sam (p)ostala frajla”, napisanom po motivima istoimene knjige Jelene Buče, članice ženske grupe “The Frajle”, Frajli, održana je 14.oktobra na sceni CZK „Vlada Divljan”. Zvanična premijera je zakazana na istom mestu za 23. novembar.

Baš kao što su i obećale, publici su otvorile prozor u svet iza reflektora, prikazujući lice i naličje života na sceni, sve lepe i manje lepe stvari koje prate jedan ženski bend od samog početka njihove karijere do danas. Tri „žene na sve spremne” su uz muziku, ljubav i prijateljstvo kao pokretačke snage pokazale na jedan duhovit način, prepun smeha, život iza kulisa i na točkovima, kao i sve izazove šoubiznisa.

Publika će gledati glumačke izvedbe Novosađanki - Višnje Obradović, Isidore Vlček i Slavice Ljujić, uz originalnu muziku “The Frajle”.

Producentkinje ovog kabarea su Nevena Buča, članica benda The Frajle, Bojana Mumović i Višnja Obradović.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA